Ειδησεογραφικό site

Handelsblatt: Πιο ωφελημένη από όλους η Γερμανία από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

45

Απόλυτα κερδισμένη από την πολιτική Ντράγκι η γερμανική οικονομία, παρά τη σκληρή κριτική της για τα χαμηλά επιτόκια – Στην 7η θέση η Ελλάδα

Ουκ ολίγα χρήματα εξοικονόμησε η Γερμανία το διάστημα 2008-2017, μετά την κρίση δηλαδή, χάρις στα χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αποκαλύπτει η διεθνής έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η Γερμανία «γλίτωσε» 162 δισεκατομμύρια από την χαλαρή πολιτική Ντράγκι, γεγονός που την καθιστά την πιο ωφελημένη ευρωπαϊκή χώρα από τα χαμηλά επιτόκια. Και όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία ασκεί την πιο σκληρή κριτική ενάντια στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και κυρίως στη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Όπως τονίζει η Handelsblatt, από τότε που ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, τα χαμηλά επιτόκια βοήθησαν τη γερμανική κυβέρνηση να γεμίσει τα ταμεία της με μετρητά. Οι πληρωμές των τόκων του γερμανικού χρέους είναι όλο και πιο χαμηλές σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Αντί να πληρώσει τόκους ύψους 450,4 δισ. ευρώ μεταξύ 2008 και 2017, όπως προέβλεπαν οι ετήσιοι προϋπολογισμοί, νέα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι η Γερμανία κατέβαλε μόλις 288 δισ. ευρώ.

Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση ύψους 162 δισ. ευρώ, ποσό που φθάνει σχεδόν στο 50% του ετήσιου προϋπολογισμού.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι γερμανικές δημόσιες αρχές σε όλα τα επίπεδα έχουν τόσο καλή πορεία χάρη στον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ διαχειρίστηκε την κρίση.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κράτη και οι τοπικές αρχές είναι όλοι μεγάλοι νικητές», υποστηρίζει ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικής έρευνας DIW και προσθέτει ότι «χωρίς την πολιτική μηδενικού επιτοκίου της ΕΚΤ, η Γερμανία δεν θα μπορούσε ποτέ να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz είναι επίσης ένας μεγάλος κερδισμένος από την πολιτική της ΕΚΤ. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού σχεδιάζει να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 46 δισ. ευρώ. Παράλληλα επειδή η Γερμανία δεν έχει εκδώσει νέο χρέος τα τελευταία χρόνια, αυτό σημαίνει ότι ο Scholz θα απολαμβάνει των ωφελειών της πολιτικής της ΕΚΤ για αρκετά ακόμη χρόνια.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επωφελήθηκαν επίσης από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση. Σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, οι αποφάσεις του Mario Draghi βοήθησαν ώστε να μειωθούν δραστικά οι πιέσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, με τις κυβερνήσεις να επωφελούνται από τον συνδυασμό χαμηλών επιτοκίων και ανάκαμψης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.