Ειδησεογραφικό site

Handelsblatt: Υπό εποπτεία θέλει την Ελλάδα το Βερολίνο

33

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες επιδιώκουν τη συνέχιση της εποπτείας της Ελλάδας για την τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και μετά το τέλος του χρόνου, οπότε εκπνέει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, ο έλεγχος δύο φορές το χρόνο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ που προβλέπεται μετά την εκπνοή του προγράμματος «θα είναι πολύ λίγος». Ο κύριος στόχος των δανειστών είναι η διατήρηση των όρων και μετά το 2014.

Αναζητείται μια συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίζει «έναν λιγότερο εμφανή έλεγχο για τον Σαμαρά, αλλά και επαρκή ασφάλεια για τους ευρωπαίους δανειστές», αναφέρει η Handelsblatt. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάποτε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», λέει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

«Ένα δίχτυ ασφαλείας συνιστάται σε αυτή την περίπτωση»

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» από τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM.

Όπως διευκρινίζεται, το πρόγραμμα αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν τις προόδους της Ελλάδας και θα τους διασφαλίσει ένα μέσο πίεσης, που θα τους επιτρέπει να διακόπτουν το πρόγραμμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων. Πέραν τούτου, η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM, θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους επενδυτές και θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, μπορεί να έχει μειωθεί το «καπέλο» επικινδυνότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ωστόσο, εάν τον Φεβρουάριο διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και εκλεγεί νέα κυβέρνηση, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. «Ένα δίχτυ ασφαλείας συνιστάται σε αυτή την περίπτωση», φέρεται να εκτιμά το Βερολίνο.

Υπό την έννοια αυτή, το εργαλείο αυτό καθίσταται ελκυστικό και για την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει η Handelsblatt. «Προφανώς και οι Έλληνες αντιμετωπίζουν έτσι το θέμα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Η Αθήνα έχει υψηλό συμφέρον να χρηματοδοτείται με ανεκτούς όρους», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο αποδέσμευσης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν 15 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Deutsche Welle, η προληπτική πιστωτική γραμμή «είναι μία δυνατότητα που εξετάζεται» στις Βρυξέλλες, και το Βερολίνο «προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, «αλλά δεν εξαντλούνται όλα σε αυτή». Τόσο η Γερμανία όσο και η Ε.Ε. παραπέμπουν στην ολοκλήρωση των ελέγχων από την τρόικα, προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για το διάστημα μετά το 2014.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, μολονότι δεν επιβεβαιώνει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της Handelsblatt, υπογραμμίζει ότι «για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της ανάπτυξης είναι απαραίτητη η περαιτέρω εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα της αγοράς και οι επενδύσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.»

Επίσης, το γερμανικό υπουργείο επαναλαμβάνει ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί από την Ελλάδα αξίζουν μεγάλη αναγνώριση».

Εκλογές και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες

Όπως διευκρινίζει στην Handelsblatt υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτός από τη Γερμανία, και άλλες χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό «μια ταχεία και πλήρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δανειακής βοήθειας».

Πέραν των εκλογών οι Ευρωπαίοι διακρίνουν και άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των στρες τεστ να μην επιτρέψει στην Αθήνα να χρησιμοποιήσει τους πόρους που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (περίπου 11 δισ. ευρώ) για τις ανάγκες του προϋπολογισμού της.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη στην επιθυμία της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς τα κεφάλαια που προορίζονται για τις τράπεζες. Και αυτό είναι στην παρούσα φάση το «ισχυρότερο μέσο πίεσης» προς την Ελλάδα αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αφήσει από τα χέρια της το μέσο αυτό εάν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλιστεί και για το μέλλον δυνατότητες ελέγχου της Αθήνας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.