Ειδησεογραφικό site

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε γράφει την ιστορία του δημοψηφίσματος από την αρχή

35

Αμφιβολίες για το, εάν όντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέστησε στον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, εκφράζει η γερμανική η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε σημερινό δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ο Σόιμπλε ξαναγράφει την ιστορία».

«Το πρόβλημα με τα λεγόμενα αυτά (του Β. Σόιμπλε) είναι ότι δεν ταιριάζουν διόλου με τα όσα προκύπτουν από μια έρευνα στα αρχεία των εφημερίδων και περιοδικών από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου του 2011. Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν τότε ανεξαιρέτως πόσο έκπληκτη είχε μείνει η Μέρκελ με την πρόταση Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος. Αυτό δεν ταιριάζει με τον ισχυρισμό του υπουργού της ότι είχε συμβουλεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτό το βήμα», γράφει η εφημερίδα.

«Μήπως εργαζόταν ο Σόιμπλε κατά της Μέρκελ; Σίγουρα όχι. Διάφορα μέσα έγραφαν επίσης ότι ο Σόιμπλε είχε σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο ότι μετά την προαναγγελία του δημοψηφίσματος δεν είχε εκταμιευτεί δόση για την οποία είχε δοθεί ήδη το πράσινο φως. Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν επίσης ότι Μέρκελ, Σαρκοζί και Σόιμπλε απειλούσαν τον Παπανδρέου ότι ένα ‘όχι’ των Ελλήνων στο πακέτο διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την αποπομπή από τη νομισματική ένωση», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Όπως τονίζει η Handelsblatt, δεν υπάρχουν ρεπορτάζ ή δηλώσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Σόιμπλε συνέστησε το δημοψήφισμα. «Η δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί η πλησιέστερη, ακούγεται εκ των υστέρων σαν μια αρκετά δηλητηριώδης στήριξη (…): “Η απόφαση του πρωθυπουργού να αφήσει τον λαό να αποφασίσει για τα μέτρα περικοπών, εγκυμονεί κινδύνους για τον ίδιο”, είχε πει τότε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στη Welt.»

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η προειδοποίηση αυτή προς τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό ότι μπορεί να χάσει το αξίωμά του, δεν συνιστούν απόδειξη ότι του συνέστησε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Όλα τα υπόλοιπα ευρήματα αποδεικνύουν το αντίθετο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφερε να εξηγήσει την προφανή αντίφαση, σημειώνει η εφημερίδα, σχολιάζοντας: «Από ό,τι φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών θέλει να ξαναγράψει την ιστορία του ατυχούς προγράμματος διάσωσης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.