Ειδησεογραφικό site

Handelsblatt: Ανανεωτής της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας; – Σενάρια και ανταλλάγματα

41

O γερμανικός Τύπος σχολιάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της Ελλάδας και τα σενάρια για «κούρεμα» του χρέους και «Grexit». Παρόν και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε, παρά τον σκεπτικισμό του Βερολίνου να βοηθήσει τη χώρα του να ανακάμψει, εκτιμά η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στο κύριο άρθρο της.

Υπό τον τίτλο «Ένας ανανεωτής της Ελλάδας;», ο σχολιαστής επισημαίνει ότι «η γερμανική πολιτική θέλει να αποτρέψει με κάθε μέσο μία εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα». Σε αυτό το γεγονός αποδίδεται και η «κρυφή απειλή», σχολιάζει ο αρθρογράφος, που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα προς τους Έλληνες ψηφοφόρους περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτιζε κυβέρνηση και ακύρωνε τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί το σχόλιο, «μία νίκη του χαρισματικού Τσίπρα ενδέχεται να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι οι πολιτικοί των κατεστημένων κομμάτων αυτοί που ευθύνονται για το υπέρογκο κρατικό χρέος, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που δεν καλύπτονταν από την αύξηση της παραγωγικότητας, τον υπερδιογκωμένο κρατικό μηχανισμό, το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, τα πολυάριθμα φορολογικά προνόμια, τα λανθασμένα στατιστικά, την τσαπατσουλιά του κτηματολογίου και την έλλειψη μία λειτουργικής οικονομικής διοίκησης. (…) Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δοθεί μία ευκαιρία στον αριστερό νεοεισελθόντα. Αλλά θα ήταν λάθος να εκταμιευθούν τα χρήματα στήριξης ακόμη και στην περίπτωση που αυτή η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει τις συμφωνίες που διαπραγματεύθηκαν οι προκάτοχοί της και αντιστρέψει μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Ο Τσίπρας θα πρέπει να μάθει ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις είναι δεσμευτικές», υπογραμμίζει ο σχολιαστής.

«Προ του κουρέματος χρέους»

Στα σενάρια γύρω από το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους επανέρχεται σημερινό σχόλιο της αριστερής Tageszeitung του Βερολίνου με τίτλο «προ του κουρέματος χρέους». Όπως παρατηρεί ο σχολιαστής, την ώρα που κανείς δεν τολμά να την αρθρώσει δημοσίως, η λέξη «κούρεμα» βρίσκεται «σε όλα τα στόματα», όπως επισημαίνει. Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, το γεγονός ότι «αυτή η συζήτηση ανακύπτει πάλι, ειδικά δύο εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, είναι στα μέτρα της αριστερής αντιπολίτευσης – αυτή ζητά άλλωστε επιτακτικά μία αναδιάρθρωση του χρέους». Ο σχολιαστής σημειώνει ότι το γεγονός ότι «στις Βρυξέλλες σκέφτονται φωναχτά το ενδεχόμενο ενός κουρέματος χρέους» σημαίνει ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αντιμετωπίζεται μόνο σαν απειλή για την Ευρώπη αλλά και σαν πιθανός διαπραγματευτικός εταίρος». Ο σχολιαστής επισημαίνει ότι προσεκτικοί παρατηρητές θα ήταν σε θέση να διακρίνουν ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «μετρίασαν κάπως την προεκλογική ρητορική τους προς το εξωτερικό και εφιστούν την προσοχή στο ότι επιδιώκουν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις των εύπορων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα είχαν πιθανόν τίποτα ενάντια σε αυτό. Ακόμη και αν πρέπει ως αντάλλαγμα να γίνει ένα κούρεμα χρέους».

Τα σενάρια περί «Grexit» προκαλούν αναστάτωση στο Βερολίνο

Για ένταση στο περιβάλλον του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή τα σενάρια περί «Grexit», που είχαν διαρρεύσει την προηγούμενη εβδομάδα από το Βερολίνο, κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel. Ενώ φαίνεται να επικρατεί ηρεμία και σύμπλευση στο περιβάλλον των χριστιανικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) μετά από ορισμένες εσωτερικές διευκρινίσεις που δόθηκαν από την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και στον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Τα σχόλια είναι κλειστά.