Ειδησεογραφικό site

H Τρόικα «φρενάρει» τη μείωση του ΕΝΦΙΑ-Έρχονται 6.000.000 νέα εκκαθαριστικά

42

Την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή δίνει το πράσινο φως στο οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 7 δόσεις αντί 4 που ισχύει σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να φρενάρει τις προσδοκίες για σημαντικές μειώσεις στο «χαράτσι» των ακινήτων.

Και αυτό γιατί η όποια μείωση του φόρου θα πρέπει να έχρι και την έγκριση των δανειστών. Όμως δύο παράγοντες , καθιστούν βέβαιη την άρνηση της Τρόικας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» που επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για δραστικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα οδηγήσουν σε αισθητή μείωση της υποχρέωσης των φορολογούμενων.

Και αυτό για δύο λόγους:

Με δεδομένο ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά. Οι όποιες διορθώσεις θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής και δεν υπάρχει περιθώριο για δραστική αλλαγή του φόρου φέτος.
Πιθανές σημαντικές αλλαγές θα έθεταν σε κίνδυνο τα προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο. Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει πως θα εισπραχθούν φέτος 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε ελαφρύνσεις υπάρχει κίνδυνος απώλειας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Οι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν βέβαιη την άρνηση της τρόικας σε ενδεχόμενη πρόταση της κυβέρνησης για δραστική αλλαγή του φόρου. Μάλιστα, το θέμα του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Έρχονται 6.000.000 νέα εκκαθαριστικά

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν σε πόσες δόσεις θα κληθούν να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι. Το βέβαιο είναι ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα εκδώσει νέα εκκαθαριστικά μέσα στον Σεπτέμβρη για περισσότερους από 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα «Νέα», από αυτούς περίπου 800.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με το αρχικό εκκαθαριστικό.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει ερώτημα στην Ελληνική Στατιστική Αρχή για να διαπιστώσει αν μπορούν τα έσοδα του φόρου ακινήτων να μεταφερθούν και στο 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση είναι ότι μπορούν να εισπραχθούν έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έως και το Μάρτιο του 2015. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να πληρωθεί σε 7 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβρη, ωστόσο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο να προτιμήσει τις 6 δόσεις (μέχρι τον Φεβρουάριο).

Υπενθυμίζεται ότι μόλις ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει ρυθμίσεις που θα διορθώνουν τα λάθη στον φόρο και θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.