Ειδησεογραφικό site

Εγινε το πρώτο βήμα για έξοδο από το Μνημόνιο

33

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ελληνικής αποστολής με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι το Ταμείο είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελής, μίλησε με την επικεφαλής του ΔΝΤ «για το σήμερα και για το αύριο».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση, η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ είναι μια «μεγάλη διαπραγμάτευση» και μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», ωστόσο, έγινε το πρώτο βήμα για έξοδο από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυρία Λαγκαρντ επέμεινε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, «για να γίνουν κτήμα του λαού».

Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κυρία Λαγκάρντ συναντήθηκε με την ελληνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα πιθανά νέα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επικεφαλής του ΔΝΤ σχολίασε την «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης» της χώρας μας και ενθάρρυνε την ελληνική αποστολή να εφαρμόσει αποφασιστικά τις σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που ορίζουν οι δεσμεύσεις του προγράμματος.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση ανώτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η «βεντάλια» άνοιξε», πως οι «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και ότι «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια».

Όπως υπογραμμίστηκε, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαπραγμάτευση», ενώ όσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε δε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα».

Στη συνάντηση, που διήρκησε περίπου 40 λεπτά, συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Από πλευράς του ΔΝΤ το «παρών» έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η συζήτηση στηρίχθηκε στον στόχο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του «ξεκάθαρου στόχου» που έθεσε η κυβέρνηση και για τη «διαμόρφωση του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας σχέσης (με το ΔΝΤ) και μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα, χωρίς μνημόνιο».

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κλείσιμο της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου, ώστε να δρομολογηθούν μέχρις τις 20 Δεκεμβρίου όλες οι ενέργειες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αναφορικά με την πρόταση Λαγκάρντ για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να την «αρνηθεί ευγενικά». Θα ξεκαθαριστεί η βούληση της κυβέρνησης για αποδέσμευση από το ΔΝΤ μετά την επόμενη αξιολόγηση, ενώ θα παρουσιασθεί τεκμηριωμένα ο προγραμματισμός για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της διετίας 2015-2016.

Θέση του ΔΝΤ είναι πως απαιτείται η ύπαρξη αποθέματος κεφαλαίων σε περίπτωση που ένα αρνητικό σοκ στις αγορές δυσχεράνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.Το ΔΝΤ θεωρεί πως η προληπτική γραμμή στήριξης αποτελεί στοιχείο ενθάρρυνσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλαδα, αλλά και δίχτυ ασφάλειας εάν κάτι στο πολιτικό περιβάλλον ή στις αγορές αλλάξει δραματικά.

Για την ελληνική κυβέρνηση, το ιδανικό θα ήταν η προληπτική γραμμή στήριξης να προέλθει από την Ευρώπη και τον ESM, αλλά και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου πλαίσιο στενής εποπτείας και τριμηνιαίων ελέγχων.

Το σημείο-κλειδί για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απεμπλοκής από το ΔΝΤ είναι τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου και από τα οποία πιστεύεται πως θα προκύψουν ελάχιστες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.

Μετά τα stress test η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει την επιστροφή των χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα απομείνουν και τη διαγραφή τους από το χρέος, αλλά και την «προκαταβολική» λήψη των επιστροφών ύψους 10 δισ. ευρώ από τα SMPs και ANFAs, δηλαδή των κερδών που καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που δεν μετείχαν στο PSI.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι «η Ευρώπη είναι το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και ότι με αυτούς πρέπει να είμαστε από εδώ και πέρα», σημειώνοντας πως χωρίς τον παράγοντα ΔΝΤ η πολιτική διαπραγμάτευση πτυχών του εθνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα δρομολογήσει η κυβέρνηση θα είναι πιο εύκολη μελλοντικά.

Πηγή: protothema.gr, tanea.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.