Ειδησεογραφικό site

H “ανθρωπογεωγραφία” στο ΠΑΣΟΚ – Οι “βενιζελικοί”, οι “φίλοι” του Γιώργου και οι “ισορροπιστές”

59

Ποιοι οι «προεδρικοί» και ποιοι οι Παπανδρεϊκοί βουλευτές. Εκείνοι που «ισορροπούν» σε δύο βάρκες. Οι συσχετισμοί στην ΚΟ και στην ΚΕ. Πόσο εφικτός είναι ο «στόχος» του 50% στις Νομαρχιακές.

Σε διαφορετικές διαδρομές κινούνται πλέον Παπανδρέου και Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ, καθώς με αφορμή τις εξελίξεις που δρομολόγησε η Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα της ίδρυσης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και τη αναμενόμενη διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου, ,που ζήτησε έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση, το χάσμα φαίνεται πλέον να είναι αγεφύρωτο.

Παράλληλα όλο και περισσότερο ακούγεται η λύση του ξεκαθαρίσματος ως η καλύτερη για την παράταξη, αφού όπως επισημαίνουν οι “εμπειρότεροι” δύσκολα θα ξανακολλήσει το γυαλί.

Φαίνεται όμως ότι όλες οι πλευρές μετρούν πλέον με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις τους, ενώ παράλληλα καταγράφουν και τις δυνάμεις τους.

Η ομάδα των βουλευτών του Β. Βενιζέλου υπερτερεί αριθμητικά εκείνων που τουλάχιστον “ανοιχτά” δηλώνουν να συντάσσονται με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο υπάρχει και μια μικρότερη ομάδα που κάθε φορά ταυτίζεται με τη μια ή την άλλη πλευρά.

Στο στρατόπεδο των Βενιζελικών ανήκουν οι βουλευτές : Α. Λοβέρδος , Άντζελα Γκερέκου, Χρ. Γκόκας , Λ. Γρηγοράκος , Π. Δήμας , Β. Κεγκέρογλου, Π. Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γ. Ντόλιος , Π. Ρήγας, Ευ. Χριστοφιλοπούλου, και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Στο στρατόπεδο των λεγόμενων “Παπανδρεϊκών” κατατάσσονται, από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, οι βουλευτές : Συμεών Κεδίκογλου, Θ. Μωραίτης , Φ. Σαχινίδης , Ν. Σιφουνάκης, Κ. Τριαντάφυλλος.

Υπάρχει και μία τρίτη ομάδα βουλευτών που πάντα, δεν τάσσεται στο ενα ή στο άλλο στρατόπεδο ή επιλέγει κάθε φορά προς τα πού ρίξει το βάρος της. Οι βουλευτές αυτοί ειναι: Γ. Δριβελέγκας, Μ. Κασσής , Γ. Κουτσούκος, Δημ. Κρεμαστινός , Γ. Μανιάτης , Κ. Σκανδαλίδης, και ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης.

Ξεχωριστές περιπτώσεις μεταξύ τους ειναι οι βουλευτές, Απ. Κακλαμάνης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

Επίσης απο τα περίπου 180 μέλη που διαθέτει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην οποία ειναι και οι υπάρχοντες βουλευτές, οι 60 πρόσκεινται στις ομάδες του Γ. Παπανδρέου και της κίνησης των 75 (Μιχάλης Καρχιμάκης κ.α ), άλλοι 40 περίπου στην ισχυρή ομάδα που διαθέτει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης και οι υπόλοιποι 80 στο στρατόπεδο του Β. Βενιζέλου.

Τέλος “κρίσιμο” είναι το “παιχνίδι” της επιρροής των Νομαρχιακών Επιτροπών. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Καταστατικό με απόφαση του 50% αυτών, μπορεί να συγκληθεί έκτακτο Συνέδριο, όπως ζητάει η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του προέδρου του κόμματος.

Πάντως, μέχρι τώρα και παρά τις πολλές και δυναμικές Νομαρχιακές, που έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής έκτακτοιυ Συνεδρίου και της εκλογής νέου αρχηγού, ο “στόχος” του 50% φαίνεται “ανέφικτος” .

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.