Ειδησεογραφικό site

Guardian σε… άπταιστα Greeklish: «Telos pia ta psemmata»

25

Στη γραμμή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή ένα tweet στα ελληνικά, πλήθος δημοσιογράφων που καλύπτουν την ελληνική κρίση έχουν αρχίσει να υιοθετούν ελληνικές φράσεις και λέξεις, ίσως για να μεταδώσουν με περισσότερη ζωντάνια το κλίμα που επικρατεί στη μεσογειακή χώρα.

Το ίδιο κάνει και ο Daniel Howden του Telegraph σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τους ψηφοφόρους της Ελλάδας να προσυπογράψουν την αποτυχία του».

«Υπάρχει μία δυνατή αλλά και κομψή φράση στα ελληνικά που συνοψίζει τη στιγμή που οι ψευδαισθήσεις και η παραπλάνηση αποκαλύπτονται: Telos pia ta psemmata», γράφει ο ανταποκριτής του Guardian στην Αθήνα, μεταφέροντας τη γνωστή φράση σε άψογα Greeklish.

«Θα περίμενε κανείς ότι αυτή η στιγμή έφτασε για την Ελλάδα την Κυριακή, όταν ανακοινώθηκε πως οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν το επόμενο πρωί, όμως αυτό δεν συνέβη. Ούτε και θα συμβεί όταν θα αρχίσουν να σχηματίζονται ουρές στα βενζινάδικα, όταν τα μαγαζιά θα σταματήσουν να δέχονται πιστωτικές ή τα σουπερμάρκετ αρχίσουν να ξεμένουν από βασικά αγαθά», σημειώνει ο Howden.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όλα ξεκίνησαν από τις Ευρωεκλογές του 2014, όταν ο συντηρητικός συνασπισμός που βρισκόταν εκείνη την εποχή στην κυβέρνηση ηττήθηκε από ένα κόμμα της αριστεράς, δηλ. τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πανικόβλητος χειρισμός αυτής της εξέλιξης από το πολιτικό κατεστημένο και η αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ συνέβαλαν στην ενδυνάμωση αυτής της τάσης», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

«Την κατάρρευση του διεφθαρμένου πολιτικού κέντρου της Ελλάδας σηματοδότησε στην αρχή του έτους η εκλογή του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτυχία του βασίστηκε στο ψέμα ότι μπορεί να εξασφαλίσει την ίδια οικονομική υποστήριξη στη χώρα με λιγότερους από τους αυστηρούς όρους που είχαν αποδεχθεί οι προκάτοχοί του. Τώρα όμως που αυτό το ψέμα έκανε τον κύκλο του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποποιήθηκε την ευθύνη για την αποτυχία του», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Κατά τον Howden, αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το δημοψήφισμα της Κυριακής, που «έχει σχεδιαστεί με ωμό τρόπο από την κυβέρνηση ώστε να προβάλει το «όχι» και θέτει μία ερώτηση με γραφειοκρατική γλώσσα, χωρίς νόημα».

«Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί εκστρατεία ώστε ο ελληνικός λαός – δηλ. οι άνθρωποι που θα πληγούν περισσότερο – να συνυπογράψουν τη δική της αποτυχία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και υπάρχει πιθανότητα να πετύχει η εξαπάτηση», προειδοποιεί ο ανταποκριτής του Guardian.

«Η επιστροφή στη δραχμή θα φέρει μόνο δυστυχία» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, κάνοντας ειδική αναφορά στην υποτίμηση, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και άλλες πιθανές συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

«Ίσως όταν τελειώσει ο καφές στην αγορά – παρά την ηλιοφάνειά της, η χώρα δεν παράγει καφέ λόγω χαμηλού υψόμετρου – ο κόσμος θα μπορέσει να δει κατάματα την πραγματικότητα. Αν και πλέον αμφιβάλω και για αυτό. Στην Ελλάδα που αγαπάμε και διαμορφώσαμε όλοι με τον τρόπο μας, τα ψέματα δεν θα έχουν τέλος», καταλήγει ο Howden.

Τα σχόλια είναι κλειστά.