Ειδησεογραφικό site

Guardian: Οι έλληνες αγρότες πλήττονται σοβαρά από το ρωσικό εμπάργκο

88

Οι συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο για τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς φιλοξενούνται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τουλάχιστον 3500 τόνοι σαπίζουν σε φορτηγά ψυγεία που επέστρεψαν από τη Ρωσία και άλλοι 3500 τόνοι δεν έχουν ακόμα συγκομιστεί από τα δέντρα.

Η Ρωσία περιγράφεται ως η πλέον σημαντική χώρα για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστή απορροφά το 90% των εξαγωγών φράουλας και το 60% των εξαγωγών ροδάκινου. Το ρωσικό εμπάργκο επηρεάζει 15.000 οικογένειες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή φρούτων στη Βόρεια Ελλάδα. «Είμαστε πραγματικά απελπισμένοι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε» δηλώνει στον Guardian ο Κωνσταντίνος Ταμπακιάς πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάουσας, περιοχή στην οποία καλλιεργούνται φρούτα όπως κεράσια και ακτινίδια που προορίζονταν και για τη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian περίπου 10% των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ καταλήγουν στη Ρωσία. Για την Ελλάδα, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος εκτός Ε.Ε. με έναν εμπορικό τζίρο ανάμεσα στις δύο χώρες που ξεπερνά τα 5,7 δισεκατομύρια ευρώ. Οι Έλληνες παραγωγοί φρούτων υπολογίζουν συνολικά τις συνέπειες από το εμπάργκο στα 178 εκατομύρια και ζητούν, όπως και οι συνάδελφοι τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε., κάποιου είδους αποζημίωση.

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ του Guardian γίνεται αναφορά και στο γράμμα του Μανώλη Γλέζου προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και σε παρασκηνιακές διπλωματικές κινήσεις προκειμένου το εμπάργκο να μην ισχύσει για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ παράλληλα η χώρα να μην φανεί πως αποξενώνεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Την ίδια στιγμή όμως φιλοξενείται δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη. «Δεν μπορείς να βασίσεις την εξωτερική πολιτική σου στα ροδάκινα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να αποζημιώσεις τους παραγωγούς και να αλλάξεις τις συμμαχίες σου».

Πηγή:www.capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.