Ειδησεογραφικό site

Guardian: Λεκτικός «πόλεμος» Αθήνας – Άγκυρας για τους υδρογονάνθρακες

34

Mε τίτλο: «Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο δίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία αφορμή για νέες διαμάχες» ο Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα αναλύει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των αποθεμάτων πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή. Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «λεκτικό πόλεμο» μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας για τους υδρογονάνθρακεςστην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο δημοσίευμα μάλιστα γίνεται αναφορά και στη συμφωνία για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ που αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά τη τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο το περασμένο Σάββατο. Αμέσως μετά τη συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Άγκυρα για «προκλητικές ενέργειες» εννοώντας φυσικά την αποστολή σκάφους, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, με σκοπό να κάνει έρευνες στην περιοχή της ΑΟΖ.

Στο άρθρο, υπογραμμίζονται επίσης οι συνομιλίες για την πιθανότητα επανένωσης των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, έπειτα από 10ετή παύση, και μάλιστα ξεκίνησαν με πολλές προσδοκίες θεωρώντας πως τα κοιτάσματα της περιοχής θα διευκόλυναν τη λύση της μακροβιότερης διπλωματικής διαμάχης της Δύσης. «Αντί γι’ αυτό, όμως, αποδεικνύεται πως το χάσμα μεγαλώνει λόγω των κοιτασμάτων», σημειώνεται.

«Η απόφαση της Τουρκίας για αποστολή του ερευνητικού σκάφους στα αμφισβητούμενα νερά, όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά χειροτέρεψε την κατάσταση», γράφει ο Guardian για να συνεχίσει: «Αν και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, παρόλα αυτά με οικονομικό και ηθικό στήριγμα την Άγκυρα, ζητά να συμμετάσχει στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή».

«Ο συναγερμός ανεβαίνει κάτι που παραδέχθηκε και ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Espen Bard Elder, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα όταν έκανε λόγο για πολύ επικίνδυνη κατάσταση την οποία όλοι οφείλουν να σταματήσουν, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση» συνεχίζει το άρθρο για να υπογραμμίσει πως η πρόσφατη συμφωνία δεν πρόκειται να κάνει την Τουρκία να ηρεμήσει που ήδη αντιμετωπίζει θέματα στο ανατολικό μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συμφωνίες για τα κοιτάσματα εμπλέκεται και το Ισραήλ δημιουργεί ακόμα δυσκολότερη συνθήκη. Δεν είναι ότι τυχαίο ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμπαν στη Λευκωσία, αντιμετωπίστηκε από την τουρκική πλευρά με πολλά επικριτικά σχόλια.

Η Τουρκία διατυμπανίζει με κάθε τρόπο πως σε όλες αυτές τις συμφωνίες θα απαντήσει αναλόγως.

Και η εφημερίδα καταλήγει παραθέτοντας την άποψη του καθηγητή Ιστορίας και πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χιούμπερτ Φάουσμαν , ο οποίος δηλώνει στον Guardian: «Η ένταση βρίσκεται σε άνοδο. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έπεσαν… θύματα των υδρογονανθράκων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το πρόβλημα της Κύπρου. Αντί να αποφορτιστεί η κατάσταση, έχουμε φτάσει σε φάση κλιμάκωσης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.