Ειδησεογραφικό site

Guardian: Η ΧΑ χρησιμοποιεί τη δημοκρατία για να καταστρέψει τη δημοκρατία

47

Για μια σκοτεινή εβδομάδα για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, μιλά ο Guardian, εξηγώντας ότι τις τελευταίες ημέρες, η Χρυσή Αυγή έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο.

Ενθαρρυμένο από την πρόσφατη επιτυχία του στις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές, το κόμμα έστειλε το μήνυμα ότι όχι μόνο ανακάμπτει, αλλά και ήρθε για να μείνει, σημειώνει το δημοσίευμα, περιγράφοντας το σκηνικό του μίσους, όπου υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής χαιρετούσαν ναζιστικά και τραγουδούσαν τραγούδια των SS έξω από τη Βουλή.

“Καθώς έτρεχαν έξαλλοι μέσα στον οίκο της Δημοκρατίας, εξαπολύοντας ύβρεις προς άλλους βουλευτές σε μία πρωτοφανή επίδειξη βίας και χυδαιότητας, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το τι είναι η Χρυσή Αυγή: Ένα κόμμα νεο-ναζιστικού δόγματος, αποφασισμένο να ανατρέψει τη δημοκρατική τάξη”, αναφέρει ο Guardian. Και εξηγεί πως η ΧΑ εγκαταλείπει πλέον εμφανώς τις προηγούμενες προσπάθειές της να αποστασιοποιηθεί από τη ρητορική του τραμπουκισμού και του ρατσισμού, από την οποία γεννήθηκε.

“Εκείνη τη μέρα, η δημοκρατία έμοιαζε κάπως αδύναμη”, λέει στην εφημερίδα ο Παύλος Τσίμας, πολιτικός σχολιαστής που έχει παρατηρήσει την άνοδο του κόμματος από τη γέννησή του, ως περιθωριακής ομάδας, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

“Μετά από όλες τις αποκαλύψεις και τις διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος των βουλευτών της, έχει ακόμα το θράσος να δρα με τέτοιο τρόπο, σε σκηνές μίσους που, πραγματικά, δεν θυμάμαι να έχουμε δει ποτέ μέσα στη Βουλή. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι φάση που θα περάσει. Δεν θα εξαφανιστεί με το τέλος της κρίσης. Νιώθει ότι δεν την αγγίζει τίποτα, δεν φοβάται τίποτα και αυτό που είδαμε αυτή την εβδομάδα είναι το πραγματικό της πρόσωπο. Δεν είναι σαν τα άλλα ακραία κόμματα στην Ευρώπη. Είναι μια πραγματική νεο-ναζιστική δύναμη, με στόχο να χρησιμοποιήσει τη δημοκρατία για να καταστρέψει τη δημοκρατία”.

Κατά τον Πέτρο Τατσόπουλο, δεν υπάρχει άλλη λύση από την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής. “Ήταν ένα τεράστιο, ιστορικό λάθος του κοινοβουλίου που δεν κήρυξε παράνομη τη Χρυσή Αυγή. Θα πρέπει να απαγορευτεί, όχι για τη ναζιστική της ιδεολογία, αλλά γιατί είναι μια παραστρατιωτική δύναμη που εάν μπορούσε, θα προχωρούσε σε πραξικόπημα”, είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής στον Observer.

“Γνωρίζουμε πώς δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι. Το φασιστικό δηλητήριο που βιώνει η Ελλάδα δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά δηλητηριάζουν κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο κόσμος, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Πιστεύω ειλικρινά ότι οι 500.000 Έλληνες που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή είχαν πλήρη συναίσθηση του τι έκαναν”, λέει.

Και καταλήγει: “Κινδυνεύει η δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε; Η Χρυσή Αυγή είναι σε ετοιμότητα. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει, αλλά εάν αυτή η εθελοντική τύφλωση συνεχιστεί, εάν η κρίση συνεχιστεί, θα είναι μια πραγματική απειλή για τη δημοκρατία στο κοντινό μέλλον”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.