Ειδησεογραφικό site

Πρωτοσέλιδο στο Guardian: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει…

31

Η «ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα» που επικρατεί στο ευρωπαϊκό μέτωπο και ειδικότερα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές περιγράφεται με τα πιο μελανά γράμματα και στον Τύπο. Ελληνικό και ξένο.

Στο πρωτοσέλιδο των κορυφαίων εφημερίδων του εξωτερικού φιγουράρει για ακόμη μια φορά η Ελλάδα – η ελληνική σημαία και ο… προβληματισμένος έλληνας πρωθυπουργός – που καλείται σε λίγες ώρες – στο αποψινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο- να πάρει τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα των Ελλήνων.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει», γράφει ο Guardian, επιλέγοντας μια φωτογραφία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με φόντο την ελληνική σημαία.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η Ελλάδα ρίχνει το βάρος στους δανειστές, επισημαίνοντας ότι το σημερινό eurogroup ίσως είναι η τελευταία ρεαλιστική προσπάθεια για να βρεθεί λύση πριν η χώρα έρθει αντιμέτωπη με μια χρεοκοπία σε 12 ημέρες. Η εφημερίδα ωστόσο, δίνει ελάχιστες πιθανότητες για μια σημαντική εξέλιξη στις σημερινές συνομιλίες.

Το κείμενο επικαλείται μάλιστα δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος φέρεται να δηλώνει: «Οι εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα δεν θα πάρουν πολύ χρόνο. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο ελληνικό γήπεδο.Πραγματικά πιστεύω ότι όλα θα τελειώσουν πολύ σύντομα».

«Η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να βρεθεί όχι μονό εκτός του ευρώ αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι είναι «νομικά «ασαφές»» το πώς μια χώρα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες της ΕΕ.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι απόψεις Σουλτς ταυτίζονται με τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος το πρωί της Τετάρτης, η οποία, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική, αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί σε «μια επώδυνη διαδρομή» αν εξέλθει από την Ευρωζώνη και την ΕΕ».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην παρέμβαση Στουρνάρα και στην χθεσινή έκθεση της ΤτΕ που «άναψε τα αίματα», το θέμα που είναι πρωτοσέλιδο σήμερα και στους FT.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος συμβουλεύει τους πολιτικούς να δώσουν σήμα για μια συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθεί μια αναπόφευκτη κρίση», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα που έχει επιλέξει μια φωτογραφία του έλληνα πρωθυπουργού, γεμάτη προβληματισμό…

Επί ποδός

Πάντως το Euro Working Group και το Eurogroup είναι έτοιμα τα συγκληθούν μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Εάν αυτό ζητηθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το Euro Working Group θα συνεδριάσει το Σάββατο το μεσημέρι και το Eurogroup την Κυριακή.

Αν δεν ζητηθεί, η αγωνία θα παραταθεί…

Τα σχόλια είναι κλειστά.