Ειδησεογραφικό site

Guardian: Αυξάνονται οι φόβοι για την Ελλάδα -Μπορεί να μην καταφέρει να βγει νωρίτερα από το μνημόνιο

31

Το Παρίσι θα κρίνει πολλά, αλλά ήδη αναλυτές αναφέρουν πως μόνο αμελητέα δεν είναι η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα.

Ο Guardian θέτοντας επί τάπητος όλα τα δεδομένα αναφέρει πως, όντως, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει τους φόβους για παραμονή της Ελλάδας κάτω από την «ομπρέλα» του μνημονίου, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους συνομιλητές της να επισπεύσουν τις διαδικασίες, έτσι ώστε να εξέλθει νωρίτερα από το κανονικό από το «αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η Αθήνα έχει θέσει ως καταληκτική προθεσμία την 8η Δεκεμβρίου, αλλά από τη στιγμή από τη Τρόικα αρνιόταν, όλο το προηγούμενο διάστημα, να έρθει στην Αθήνα και να κάνει το απαραίτητο «review», έθεσε τη διαδικασία εκτός χρόνου. Ήτοι: την προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει από το μνημόνιο πριν από το τέλος του 2015. Αυτή τη στιγμή η συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα δεδομένο, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως Έλληνας αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του, αρνήθηκε να πει αν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Ο στόχος του Αντώνη Σαμαράς, σημειώνει το άρθρο, είναι να εγκαταλείψει το σχέδιο διάσωσης, έτσι ώστε αν αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές λόγω μη εκλογής νέου Προέδρου, να μπει ενισχυμένος στην προεκλογική διαδικασία. Ωστόσο ακόμη και αυτή η αναθεώρηση του προγράμματος, όπως και όλες οι παρελθούσες, προσκρούει στα μέτρα λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις που ζητάει η Τρόικα να παρθούν. Τη στιγμή που η Τρόικα έκανε λόγο για το έλλειμμα και για μη εκπλήρωση του στόχου του 0,2% επί του ΑΕΠ, η κυβέρνηση κατέθετε στη βουλή τον προϋπολογισμο για το νέο έτος, αυξάνοντας την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.