Ειδησεογραφικό site

Guardian: Ασκήσεις επί χάρτου για επιβολή capital controls στο αυριανό Eurogroup

22

Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα θέσει σε καραντίνα την Ελλάδα, εξετάζουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Ian Traynor, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι κατά το Eurogroup του Σαββάτου και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, τότε θα εξετασθεί και ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης, που ουσιαστικό στόχο θα έχει να προστατεύσει την Ευρωζώνη από το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Τι περιλαμβάνει η «καραντίνα»

Το σχέδιο της «καραντίνας» θα περιλαμβάνει την επιβολή capital controls, τα οποία θα αφορούν και τα ATMs, προκειμένου να υπάρξει προστασία για το ευρισκόμενο ούτως ή άλλως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Το παιχνίδι τελείωσε». Με αυτόν τον τρόπο – όπως τονίζει ο κύριος Traynor – αντιμετωπίζουν το όλο θέμα οι Ευρωπαίοι, ενώ ακολούθως στο άρθρο καταγράφονται οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τόσο μέσω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Παράλληλα επαναλαμβάνεται η εκτίμηση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι και τόσο μεγάλες, προσθέτοντας ότι έχει υπάρξει συμφωνία για το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ η διαφορά στον ΦΠΑ φθάνει μόλις στα 107 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.