Ειδησεογραφικό site

Goldman Sachs: Θετική εξέλιξη η αύξηση του ELA, αλλά οι εκροές καταθέσεων επιταχύνονται

32

Η θετική εξέλιξη της αύξησης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κατά 2,3 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες αύξησε μεν το συνολικό ποσό στα 83 δισ. ευρώ, σκιάζεται όμως από τις αυξανόμενες εκροές καταθέσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, είναι ισχυρές με ανοδική, μάλιστα, τάση – κάτι που αυξάνει και την πίεση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οπως σημειώνει η αναφορά του οίκου:

1) Η εκροή καταθέσεων αυξάνεται εκ νέου τον Ιούνιο, επιδεινώνοντας την τάση
Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ στις 28 Μαΐου επιβεβαίωσαν ότι οι εκροές καταθέσεων αυξήθηκαν στα 6,3 δισ. τον Απρίλιο εν μέσω ενός περιβάλλοντος επιδείνωσης στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις και τη ρευστότητα του δημόσιου τομέα. Όπως σημειώνει ο οίκος, παλιότερα είχε επισημάνει πως η αύξηση του ELA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί το επίπεδο των εκροών καταθέσεων. Η σταδιακή αύξηση του ορίου του ELA κατά 6,1 δισ. από τα τέλη Απριλίου (μαζί με τα 2,8 δισ., του Ιουνίου) υποδεικνύει ότι οι εκροές συνεχίστηκαν και αυξήθηκαν εκ νέου τις τελευταίες εβδομάδες. Η αύξηση αυτής της εβδομάδας είναι και η υψηλότερη από τον περασμένο Φεβρουάριο (τότε οι εκροές είχαν ξεπεράσει τα 89 δισ. ευρώ). Υποδεικνύει επίσης ότι από τα τέλη Νοεμβρίου , οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει 43 δισ. ευρώ από εγχώριες καταθέσεις (23%), οδηγώντας σε μια αύξηση της αναλογίας δανείων προς καταθέσεις (LDR) από το 125% σε πάνω από 160%.

2) Με αμετάβλητα τα haircuts, η καθυστέρηση πληρωμής του ΔΝΤ δεν έχει επιπτώσεις
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, σημειώνει η GS, η ΕΚΤ για ακόμα μια φορά άφησε αμετάβλητα τα discounts στα collateral που δεσμεύονται οι ελληνικές τράπεζες για να έχουν πρόσβαση στον ELA. Πολύ σημαντικό είναι ότι η καθυστέρηση πληρωμής του ΔΝΤ που αποφάσισε η ελληνική πλευρά, δεν επηρέασε τα haircuts, η συζήτηση για τα οποία ήταν στο επίκεντρο από τα τέλη Απριλίου. Το ζήτημα αυτό παραμένει κρίσιμο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τεχνικής χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Η Goldman εκτιμά ότι οι 4 συστημικές τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν στην κατοχή τους 33 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να δοθούν ως εχέγγυα στον ELA, αλλά μια αύξηση 10% στο discount των ελληνικών εχέγγυων θα αντιστοιχεί σε μια μείωση κατά 8 δισ. ευρώ στο μαξιλάρι ρευστότητας.

3) Η ΕΚΤ παραμένει η μόνη πηγή αναχρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες

Η αύξηση του ELA κατά 6,1 δισ. από τα τέλη Απριλίου συνεπάγεται ότι η συνολική χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος έχει ανέλθει στα 119 δισ. ευρώ (ή 30% των συνολικών assets), από τα 113 δισ. που είχε ανακοινώσει η ΤτΕ στα τέλη Απριλίου. Η τρέχουσα χρήση του ELA, αν χρησιμοποιηθεί πλήρως, θα μπορούσε να φτάσει στο 20% των assets των τραπεζών έναντι μηδέν που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 και του 28% του Δεκεμβρίου του 2012 (124 δισ. ευρώ).

goldman11b

Τα σχόλια είναι κλειστά.