Ειδησεογραφικό site

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

107

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα σε μία συγκεκριμένη ιδέα. Η επιλογή της ημέρας της εαρινής ισημερίας (21 Μαρτίου) ήταν μία πολύ ταιριαστή επιλογή, και έτσι η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998, στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά, με μία λιτή, αλλά επιτυχημένη διοργάνωση.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Όπερ και εγένετο: τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Φέτος, η ημέρα γιορτάζεται σε διάφορες γωνιές της πόλης, ενώ ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του Δήμου Αθηναίων. Ας δούμε όλες τις δράσεις αναλυτικά.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Αφιέρωμα: Μουσικοί ή Ποιητές;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το ΚΠΙΣΝ διερευνά το κατά πόσο υπάρχουν όρια ή στεγανά μεταξύ ποίησης και μουσικής, αναθέτοντας σε μια ετερόκλητη και ταλαντούχα ομάδα μουσικών να διασκευάσει τραγούδια (ή μήπως ποιήματα;) τραγουδοποιών, των οποίων οι στίχοι υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί. Μια συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική ποίηση ή στην ποίηση της μουσικής, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν έργα των Ian Curtis (Joy Division), Adrian Borland (The Sound), Alan Vega (Suicide), Lou Reed (Velvet Underground), Jim Morrisson, Leonard Cohen, Nina Simone και David Bowie, με μια φρέσκια ματιά. Η εκδήλωση ξεκινά στις 19.00, στον Φάρο.

Με τη συνολική ενορχήστρωση και ερμηνεία να αγγίζει με ανατρεπτική διάθεση το όριο της ποίησης, της στιχουργικής και της μουσικής, η Γεωργία Καρύδη θα διασκευάσει μια σειρά από ετερόκλητες επιλογές μουσικών και ποιητικών έργων, από δημιουργούς όπως οι David Bowie, Jim Morrison, Leonard Cohen, Laurie Anderson, Pablo Neruda, Λένα Πλάτωνος, Nina Simone. Οι μουσικές συνθέσεις συνδυάζουν ηχογραφήσεις πεδίου, ηχητικά εφέ, φυσικά και ψηφιακά μουσικά όργανα, απαγγελία και τραγούδι, διασχίζοντας το όριο ανάμεσα στη συναυλία και την performance.

Αντλώντας έμπνευση και ήχο από τους Joy Division, τους The Sound και τους Suicide, οι Rattler Proxy θα παρουσιάσουν μια συναυλία που θα ξεκινήσει από το Λονδίνο του Adrian Borland, θα μεταφερθεί στο μουντό Manchester του Ian Curtis, για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ‘80, αποτυπώνοντας τις ιστορίες αστικής αποξένωσης που οδήγησαν και μορφοποίησαν το έργο του Alan Vega. Παραμένοντας πιστοί στο ηλεκτρονικό τους ύφος, οι Rattler Proxy θα επιχειρήσουν να φτάσουν ακόμα πιο κοντά σε μερικές από τις βασικές τους επιρροές, στηριζόμενοι στον επαναλαμβανόμενο ήχο των drum machines και εκφράζοντας τους στίχους τριών μεγάλων δημιουργών μέσα από κύματα reverb και distortion.

Μέλη των Libido Blume, Sigmatropic, Yeah!, Κεφάλαιο 24 και Doctor Atomik ενώνουν τις δυνάμεις τους στο project Lou ΄n΄ David για να μεταφέρουν στο ελληνικό κοινό την ποιητική πλευρά της τραγουδοποιίας του Lou Reed και του David Bowie. Οι μουσικοί θα συνδυάσουν το λυρισμό με τη μουσική του δρόμου, την ατμοσφαιρικότητα με τον καταιγιστικό ρυθμό, αναδεικνύοντας με υπερηφάνεια τις επιρροές που τους σημάδεψαν.

Δήμος Αθηναίων

Δράσεις ανοιχτές στο κοινό με τίτλο «Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής», διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων. Το Δίκτυο Πολιτισμού Αθήνας του Δήμου Αθηναίων, o Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου και το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, θα πραγματοποιήσουν δράσεις σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας με ανάγνωση ποίησης από νέους ποιητές αλλά και από το κοινό, καθώς και ανοιχτό σεμινάριο ποίησης. Το πρόγραμμα διαρκεί από τις 10.00 έως τις 19.00 και θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα, την Τρίτη όλοι οι πολίτες της πόλης αλλά και οι επισκέπτες της μπορούν να στέλνουν στη σελίδα του δήμου Αθηναίων στο Facebook, το ποίημα που αγαπούν, δικό τους ή άλλου ποιητή, το οποίο στο πλαίσιο της δράσης θα μπορεί να διαβαστεί από τους ίδιους ή από τους ποιητές που μετέχουν στη διοργάνωση. Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα σημεία διεξαγωγής της δράσης:

10:00-11:00 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ)
Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Καλλέργη, Μάκης Μαλαφέκας, Μαρία Πατακιά
13:30-15:00 Πλατεία Κολωνακίου
Ορφέας Απέργης, Στάθης Ιντζές, Πέρσα Κουμούτση, Πέτρος Πολυμένης, Πελαγία Φυτοπούλου, ΜάριονΧωρεάνθη
16:00-17:30 135ο Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου 94, Γκύζη – Πρόγραμμα δήμου Αθηναίων, «Ανοιχτά Σχολεία»
Μαρία Κουλούρη, Ελευθερία Κυρίτση, Ασημίνα Ξηρογιάννη
17:30-19:00 Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι
Αγγέλα Γαβρίλη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χάρις Κοντού, Αγγελική Λάλου, Ιωάννης Μαγκαφώσης,
Αργύρης Παλούκας, Έλενα Πολυγένη, Αντώνης Τσόκος, Βάσω Χριστοδούλου. Τη συμμετοχή του κοινού θα συντονίζουν η blogger Λουκία Μητσάκου (loukini.gr) και η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου (Θέατρο Ρετρό).

Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα)

Για 11η συνεχόμενη χρονιά, ο Ιανός και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση, το οποίο ξεκινά στις 19.00. Ο κάθε καλεσμένος επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του Ιανού θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βλέπουμε τους Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (ποιήτρια), Βασίλης Βασιλικός (συγγραφέας), Βαγγέλης Γερμανός (τραγουδοποιός), Μιχάλης Γκανάς (ποιητής), Άλκη Ζέη (συγγραφέας), Σόνια Θεοδωρίδου (σοπράνο), Χρήστος Θηβαίος (τραγουδοποιός), Μαρία Κίτσου (ηθοποιός), Ηλίας Λογοθέτης (ηθοποιός-σκηνοθέτης), Νότης Μαυρουδής (συνθέτης), Γιώτα Νέγκα (ερμηνεύτρια), Πέτρος Τατσόπουλος (συγγραφέας), Σωτήρης Χατζάκης (σκηνοθέτης), Γιώργης Χριστοδούλου (τραγουδοποιός). Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου.

Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13, Αθήνα)

Η ΕΡΤ, η Εταιρεία Συγγραφέων και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συνδιοργανώνουν στην Παλαιά Βουλή, στις 19:30, μια εκδήλωση που βασίζεται στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή: «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα, ποιήματα». Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος, ενώ το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima θα ερμηνεύσει έργα λόγιας μουσικής του Θωμά Μπακαλάκου. Την ανθολογία, που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ και περιλαμβάνει 160 ποιητές, παρουσιάζει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. Ανθολογούμενα ποιήματά τους διαβάζουν ποιήτριες και ποιητές απ’ όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης. Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το Τρίτο Πρόγραμμα.

Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα)

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Για την τιμή των όπλων» που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών – Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ποιητές διαβάζουν ποιήματα, δικά τους ή άλλων, για το ποίημα, την ποίηση, τους ποιητές, με το βλέμμα στραμμένο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το συλλογικό γίγνεσθαι. Ώρα έναρξης: 20.00

Public Cafe Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1, Αθήνα)

Στο πλαίσιο της ενότητας για το δοκίμιο «Επίμαχες συζητήσεις, επίκαιρες συναντήσεις» με οικοδεσπότη τον Χάρη Βλαβιανό και με αφορμή τη φετινή βράβευση του Μπομπ Ντύλαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο κ. Βλαβιανός συζητά στις 20.30 με τον Διονύση Σαββόπουλο για την εξέλιξη της τέχνης των τροβαδούρων και για τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση συνυφαίνεται με τη μουσική. Στη συζήτηση συμμετέχει η Μαρία Τοπάλη και ο Βύρων Κριτζάς.

Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη (Πολυγλώτου 9-11, Αθήνα)

Το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και η Μεσόνησος οργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και στη δημιουργία. Στο πλαίσιό της θα διαβαστούν ποιήματα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και σύγχρονα. Ποιήματά τους θα διαβάσουν οι Mίμης Κούρτης, Σπύρος Βούγιας, Κώστας Κουτσουρέλης, Ηλίας Γεωργάκης και Μαρία Ιγνατιάδου-Καϊλή. Αφηγητές θα είναι ο Ηλίας Λογοθέτης και η Μαρία Ζαχαρή. Πιάνο θα παίξει ο Μιχάλης Παπαγεωργίου και η Αναστασία Γεωργάκη. Τραγούδι η μεσόφωνος Ιωάννα Βρακατσέλη. Ώρα έναρξης: 19.00.

Τα σχόλια είναι κλειστά.