Ειδησεογραφικό site

Γιώργος Παπανδρέου: Η υπόθεση των υποκλοπών αναδεικνύει τη διαχρονική αντίληψη της ΝΔ για την εξουσία

52

Πολύπλευρη επίθεση στη κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

«Τι θα πει ο πρωθυπουργός όταν βρεθεί με ομολόγους του της ΕΕ και τον ρωτήσουν, γιατί το ίδιο σου το γραφείο παρακολουθούσε δημοσιογράφους και αντίπαλο πολιτικό – πρόεδρο κόμματος της αντιπολίτευσης;», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε έωλο επιχείρημα, το ότι και άλλες χώρες χρησιμοποιούν μεθόδους παρακολούθησης για θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Κατέρρευσε εκκωφαντικά, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε ενώπιον της Βουλής να μας πει, γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτελεί κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια, και τελικά, γιατί παρακολουθείτο. Ακόμα και η ομολογία λάθους, αν ήταν λάθος, δεν αποτελεί εξήγηση του γιατί έγινε το λάθος. Γιατί προφανώς αυτοί που έδωσαν εντολή για την παρακολούθηση δεν το θεωρούσαν λάθος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Υποστήριξε επίσης, ότι εκείνοι που παρακολούθησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη «ήταν η καρδιά του κυβερνητικού συστήματος της ΝΔ, του λεγόμενου ‘άρτια οργανωμένου επιτελικού κράτους’, που θεωρούσαν ότι έκαναν το σωστό. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης των πρόσφατων υποκλοπών. Δεν αποτελεί απλά μια τυχαία εγκληματική πράξη. Αποτελεί τεκμήριο μιας αντίληψης για τη νομή της εξουσίας, την αυθαίρετη ιδιοποίηση του κράτους και των πόρων του ελληνικού λαού» εκτίμησε.

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων, ότι ο κόσμος νοιάζεται για την ακρίβεια και την ενέργεια και όχι για τις δημοσκοπήσεις – ότι «είναι λίγοι όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα των υποκλοπών» ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε! Ο ελληνικός λαός, τώρα που το μεταρρυθμιστικό προσωπείο έπεσε, θα δει ότι το ζήτημα των υποκλοπών αφορά τη γενικότερη αντίληψη από την οποία διακατέχεστε για την διαχείριση της χώρας, της οικονομίας, των χρημάτων του, και θα αντιληφθείτε σύντομα το πόσο θα αλλάξει αυτή η εικόνα», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ πώς η υπόθεση των υποκλοπών αναδεικνύει τη διαχρονική αντίληψη της για την εξουσία. «Το προσωπείο προοδευτισμού, δημοκρατικού φιλελευθερισμού και ‘σύγχρονου επιτελικού κράτους’, έπεσε» διατράνωσε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Βρήκατε τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ, που όντως έκανε λάθη πολλά, και την όποια κριτική γίνεται προς την κυβέρνηση της ΝΔ, την όποια διαφορετική άποψη υπάρχει, την ονομάζετε φιλο-ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μια βαθιά αυταρχική αντίληψη που θέλει κάθε κριτική φωνή να στιγματίζεται, όπως παλιά στιγματίζατε κάθε διαφορετική άποψη άλλων, χαρακτηρίζοντάς τους προδότες, αντεθνικόφρονες, μιάσματα, κομμουνιστές, απειλή για την ασφάλεια της χώρας! Ή είσαι με τον κακό ΣΥΡΙΖΑ, ή είσαι με την άψογη ΝΔ! Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή για σας, γιατί σας βολεύει. Για αυτό τον λόγο σας ξίνισε, σας εξέπληξε το ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Αλιβιζάτος σας έκαναν αυστηρή κριτική. Γιατί, καλώς ή κακώς, τους είχατε κατατάξει στο αντι-συριζαϊκό μέτωπο και άρα στον φίλο-κυβερνητικό χώρο. Και τώρα, πώς να το δικαιολογήσετε;», υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, η κριτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γίνεται από τη σκοπιά «της παράταξης που προώθησε και υπερασπίστηκε διαχρονικά τις μεγάλες δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές της χώρας. Απλά, τους βγαίνουμε από αριστερά!».

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν άφησε στο απυρόβλητο και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είπε ότι, ενώ «μιλούσε για αλλαγές επαναστατικές, με το λενινιστικό πρόσχημα του ‘ελέγχου των αρμών της εξουσίας’, απορροφήθηκαν από τις πελατειακές δομές και τις πιο αναχρονιστικές αντιλήψεις περί άσκησης και νομής της εξουσίας […] Αποδείχτηκαν μιμητές των πρακτικών της δεξιάς.

Όπως και σε άλλα, με τις τηλεοπτικές άδειες, την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, τα νομοσχέδια που υπονόμευσαν εργατικά δικαιώματα. Όπως και εσείς!».

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, καλείται να διαδραματίσει πάλι τον ιστορικό του ρόλο. «Να ανατρέψουμε αντιλήψεις νομής και λεηλασίας του κράτους. Να αφυπνίσουμε, να κινητοποιήσουμε, να συσπειρώσουμε, όλες τις προοδευτικές, παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Σε μια εποχή που απαιτεί τεράστιες αλλαγές, τη μετάβαση σε ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, ποιοτικό, πράσινο, δίκαιο, που μόνο με την ευρύτερη δημοκρατική συμμετοχή αλλά και εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς της πολιτείας μπορεί να επιτευχθεί. Κάτι βέβαια, που δεν υπηρέτησε η ΝΔ, για να κρατά ασφυκτικό τον έλεγχό της».

«Αυτό είναι το στοίχημα για όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες και δυνάμεις: να αγωνιστούν για την αλλαγή της χώρας και όχι για την νομή της εξουσίας. Για μια Ελλάδα δικαίου, για μια Ελλάδα των αξιών» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου

Τα σχόλια είναι κλειστά.