Ειδησεογραφικό site

Γιώργης Ξυλούρης Καντρής: «Η αγάπη μέσα από τις κακοβολιές δυναμώνει και στεριώνει»

1.306

Της Πέννυς Κροντηρά

Ταλαντούχος μουσικός και τραγουδιστής μα και ευγενής άνθρωπος με αρχές ο Γιώργης Ξυλούρης Καντρής είναι ένας από τους πιο γνωστούς λυράρηδες όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Μένοντας πιστός στις αξίες, τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του νησιού προωθεί την κρητική μουσική με σεβασμό και αγάπη. Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφόρησε τη νέα δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Της αγάπης η κακοβολιά». Μέσα από 14 ολοκαίνουρια κομμάτια και μία διασκευή ενός παραδοσιακού τραγουδιού, μας ταξιδεύει σε γνήσια κρητικά ακούσματα. Η συνταγή της επιτυχίας: μαντινάδες διαλεχτές από εξαίρετους μαντιναδολόγους του νησιού και μουσική επένδυση του ίδιου του καλλιτέχνη. Ο τίτλος παραπέμπει στο ότι ο ακροατής θα ταξιδέψει σε μονοπάτια του έρωτα, της αγάπης, τα πάθη και τα λάθη και οτιδήποτε άλλο δίνει την αφορμή να γεννηθεί μια μαντινάδα. Αν είστε λάτρης όχι μόνο της κρητικής αλλά γενικότερα της παραδοσιακής μουσικής, αυτό το cd θα σας συνεπάρει.

Η αγάπη για την παράδοση ή κάποια ενδόμυχη ανάγκη σάς έκανε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Η αγάπη για την παράδοση γενικά και όχι μόνο της μουσικής. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής που δεν έχει αλλοιωθεί παρά τα χρόνια που έχουν περάσει. Η μουσική και η παράδοση είναι τα μόνα σταθερά πράγματα στη ζωή ενώ τα υπόλοιπα είναι παροδικά.
Από τι εμπνέεστε;
Από οτιδήποτε μπορεί να εμπνευστεί ένας καλλιτέχνης. Εγώ προσωπικά άμα βγω στη φύση, κυρίως στα βουνά της Κρήτης, στον Ψηλορείτη, στα Λευκά Όρη, στο Μονοδένδρι. Όπως επίσης και από συναισθήματα όπως η χαρά και η λύπη.

Τι δεν σας εκφράζει ως καλλιτέχνη στη μουσική;
Ως καλλιτέχνης δεν θα τραγουδούσα ποτέ τραγούδια που θα ντρεπόμουν να τα έλεγα και αργότερα. Δηλαδή τραγούδια που ο στίχος τους δεν με εκφράζει και είναι πολύ επιφανειακός. Επίσης, δεν θα ήθελα να αλλοιώσω ποτέ μου τραγούδια, τα οποία έχουν καταγραφεί στην Ιστορία κάνοντας μια πρόχειρη διασκευή μόνο και μόνο για να τα πω.

Ο έρωτας και η αγάπη τι ρόλο κατέχουν στη ζωή της Κρήτης;
Η αγάπη, ιδίως στη νεολαία, έχει κυρίαρχο ρόλο στον τρόπο έκφρασης των Κρητικών εδώ στο νησί. Από τα πολύ παλιά μας χρόνια ένας τρόπος για να δείξουν την αγάπη τους στο ταίρι τους, κυρίως στους άντρες αναφέρομαι, ήταν οι καντάδες και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι καντάδες γίνονται ακόμη και σήμερα στα χωριά μας.

Πώς γιατρεύεται η ψυχή από τις μαντινάδες;
Οι μαντινάδες είναι το δεκαπεντασύλλαβο ομοιοκατάληκτο σχήμα, το οποίο σε 4 γραμμές μπορεί να εκφράσει τα πάντα. Οποιοδήποτε συναίσθημα και οποιαδήποτε κατάσταση βιώνει ένας άνθρωπος.

«Τσ’ αγάπης η κακοβολιά». Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο για το cd σας;
Επέλεξα αυτόν τον τίτλο γιατί καταρχάς μου αρέσει η μουσική του κομματιού και έπειτα για να υπενθυμίζει ότι στην αγάπη δεν είναι πάντα όλα ρόδινα. Η αγάπη έχει και κακοβολιές, δηλαδή δύσκολες καταστάσεις μέσω των οποίων όμως δυναμώνει και στεριώνει.

Πώς βλέπετε σήμερα τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων;
Οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων σήμερα είναι είτε ισχυρές είτε αδύναμες. Αυτό βέβαια ίσχυε και παλαιότερα με τη μόνη διαφορά όμως ότι παλαιότερα τηρούσαν και σεβόντουσαν τους «άγραφους» νόμους. Υπήρχε το «λόγω τιμής» που ήταν ισχυρότερο και από 100 συμβόλαια.

Γιατί οι σχέσεις δεν κρατούν;
Ο λόγος που δεν κρατούν οι σχέσεις των ανθρώπων σήμερα είναι ακριβώς αυτό που προανέφερα. Όταν υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας σεβασμός (στη δουλειά, στην οικογένεια, στο κοινωνικό σου περιβάλλον), τότε είναι πιο εύκολο να χτίσεις και να κρατήσεις δυνατές σχέσεις. Η γενιά η δική μου τα είχε όλα και έμαθε να κοιτά το προσωπικό συμφέρον μόνο. Ψάχνοντας τα υλικά χάσαμε ηθικές αξίες που όμως άξιζαν περισσότερο.

Ποια τα επαγγελματικά σας σχέδια;
Τα επόμενα σχέδιά μου συμπεριλαμβάνουν το νέο μου cd, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι σχεδόν στο τελικό στάδιο και ελπίζω να προλάβουμε τους χρόνους. Το καλοκαίρι θα κλείσει εδώ στην Κρήτη με συμμετοχές μου σε γλέντια του νησιού αλλά θα κάνω και λίγες εμφανίσεις στη Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα. Με τη νέα χρονιά θα πραγματοποιήσουμε και κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό, στους ομογενείς μας που τόσο μας στηρίζουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.