Ειδησεογραφικό site

Γιατί στις εκλογές η Ρένα θα βγει οφσάιντ

382

Για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου ήταν ο άνθρωπος που προαλείφονταν για την επόμενη ημέρα μετά τον Τσίπρα. Η δυναμική που συγκέντρωνε η σημερινή περιφερειάρχης Αττικής στα πρώτα χρόνια της πορείας της και οι αποστάσεις που έδειχνε να παίρνει από τη μνημονιακή πολιτική του Τσίπρα ξεφούσκωσαν πρόωρα και χωρίς μεγάλη δυσκολία. Η Ρένα αφέθηκε στην εξουσία. Και βγήκε… off side!

Της Στέλλας Νοβάκη

Έχοντας στην πλάτη της πολλές περιπτώσεις καταγγελιών, αποχωρήσεων από τον συνδυασμό της αλλά και εντάσεων που έδειξαν ότι η τακτική και η πολιτική της είναι ανακόλουθη με όσα έταζε προεκλογικά, η Ρένα Δούρου σήμερα όχι μόνο βγαίνει από το κάδρο των ισχυρών προσωπικοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά καταβαραθρώνεται πολιτικά και δημοσκοπικά. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για την αυτοδιοίκηση δείχνουν πως η σημερινή περιφερειάρχης συγκεντρώνει ρεκόρ αρνητικών αποτελεσμάτων. Η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το έργο που έχει να επιδείξει η περιφερειάρχης στην Αττική και δεν «επιβραβεύεται» ούτε από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι «ικανοποιημένο» δηλώνει μόλις το 21,4% των πολιτών ενώ «λίγο/καθόλου ικανοποιημένο» εμφανίζεται το 74,9%. Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοιρασμένοι και θετικές γνώμες εκφράζει το 50,0% έναντι 47,8% που την βαθμολογεί αρνητικά.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Με 99 νεκρούς στο Μάτι και 23 στη Μάνδρα η Ρένα Δούρου δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της για τις δικές της ευθύνες. Αν αυτή η γραφειοκρατία που επικαλείται, ενίοτε για να δικαιολογήσει τη μη ολοκλήρωση του έργου της ή τον μη συντονισμό υπηρεσιών, για να δικαιολογήσει τα… δεμένα χέρια της Περιφέρειας, που δεν λύθηκαν επί των ημερών της εφόσον είχε την ευχέρεια όχι μόνο να χτυπήσει την πόρτα του πρωθυπουργού της χώρας -όποτε ήθελε- αλλά και να εισακουστεί κάθε αίτημά της, τότε ούτε ως «εσωτερικός παράγοντας» με επιρροή μπορεί να σταθεί μέσα στο κόμμα της. Λίγο αργότερα, βρήκαν την άκρη η κ. Δούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα φιλοκυβερνητικά μέσα, ο πρωθυπουργός και όσοι έπρεπε να δηλώσουν παραίτηση για τους 99 νεκρούς. Βρήκαν τις πταίει. Για όλα ευθύνονται τα αυθαίρετα, η κλιματική αλλαγή, οι ανεμογεννήτριες και, όπως πάντα, οι «προηγούμενοι».
Ποιος θα ξεχάσει ότι, ενώ η εθνική τραγωδία στο Μάτι ήταν σε εξέλιξη, η Ρένα Δούρου μιλούσε για κλιματική αλλαγή και για μηνύσεις που θα κατέθετε κατά παντός υπευθύνου, δηλαδή και κατά του εαυτού της. Ποιος θα ξεχάσει την εμφάνισή της μαζί με τον πρωθυπουργό και τα αστραφτερά τους χαμόγελα στη σύσκεψη για την τραγωδία στο Μάτι σαν να επρόκειτο για μια εκδήλωση ρουτίνας. Ήταν λίγο σαν να μας έκανε τη χάρη η κ. Δούρου, που για καιρό ήταν εξαφανισμένη και αποφάσισε να πάει τελικά στη σύσκεψη.
ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΝΕΚΡΟΥΣ…
Αποποιήθηκε των ευθυνών της και αποσύρθηκε στη γραφειοκρατική δουλειά της Περιφέρειας η Ρένα Δούρου, που πρωτοστατούσε και ανέβαινε στα κάγκελα κάθε φορά που οι «προηγούμενοι» έκαναν λάθη. Που διερρήγνυε τα ιμάτιά της όταν το 2011 μετρούσε μία προς μία τις αυτοκτονίες και αγανακτούσε από τους θανάτους από τις σόμπες και τα μαγκάλια που τους ανάγκασαν να ανάψουν για να ζεσταθούν εκείνοι που έφεραν τα μνημόνια.
Πού πήγαν εκείνη η οργή, η αγανάκτηση και η ορμή της Ρένας Δούρου και η διάθεσή της να τα αλλάξει όλα; Γιατί αποδυναμώθηκαν όλα αυτά τα συναισθήματα όταν ανέλαβε τελικά στην εξουσία; Γιατί απαρνήθηκε όλα αυτά τα συναισθήματα που την έφεραν στην εξουσία;
Ξαφνικά η εξουσία άλλαξε τους κυβερνώντες. Άλλαξε και τη Δούρου που είναι στην παρέα του Αλέξη Τσίπρα. Δεν έχει ουσία τώρα να υποκρίνονται τον ίδιο ρόλο που είχαν όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Ο ρόλος της εξουσίας είναι ένας. Η ίδια η εξουσία. Και ήταν μοιραίο να πέσουν στην παγίδα της, όπως πάρα πολλοί στο παρελθόν, γιατί από την αρχή έδειξαν ότι δεν είχαν διδαχθεί από τα λάθη των προηγούμενων. Η διαχείριση εξουσίας όμως αποδείχθηκε μεγάλη αδυναμία τους. Ακόμη και η αυτοδιοίκηση. Προσφέροντας αποτελεσματικό αντιπολιτευτικό έργο στον ίδιο τον εαυτό της, η Ρένα Δούρου σημειώνει… ρεκόρ στην πολιτική.
Η περιφερειάρχης Αττικής είχε την ευκαιρία, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις να αποδείξει ότι τίποτα απ’ αυτά δεν ήταν μια καλοστημένη παράσταση επιτηδευμένης οργής και θλίψης, μόνο και μόνο για να κερδίσει την εξουσία. Μια εξουσία που, ω τι κρίμα για την άτυχη κ. Δούρου, αμαυρώθηκε από νεκρούς. Από νεκρούς που, όπως είπε, «θόλωσαν» το κυβερνητικό έργο. Και ανέδειξαν την ανυπαρξία της, ίσως ξέχασε να πει.
Η Ρένα έχασε. Και δεν έχασε μόνο τις εντυπώσεις αλλά έχασε κυρίως την πολιτική της αναφορά. Ό,τι ήταν δίκαιο προεκλογικά, δεν έγινε τελικά πράξη μετεκλογικά. Το άσχημο είναι ότι εξακολουθούν τόσο η Ρένα Δούρου όσο και στο πρωθυπουργικό επιτελείο να πιστεύουν το αντίθετο. Κι όσο δεν θέλουν ή δεν βολεύει να αφουγκραστούν την κοινωνία και την πραγματικότητα, θα παραμένουν οι πολιτικοί μιας αριστερής εξουσίας που προσπαθούν να βγουν κερδισμένοι και να στήσουν πολιτικές καριέρες βασιζόμενοι στο ότι οι λωτοφάγοι δεν θα εξαλείψουν ποτέ. Μπορεί και να έχουν δίκιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.