Ειδησεογραφικό site

Γιατί πανηγυρίζουμε για τα 800 εκατ. ευρώ;

41

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Η έγκριση της εκταμίευσης των 800 εκατ. ευρώ προφανώς είναι μια εξέλιξη θετική, ειδικά για την αγορά, που στενάζει από έλλειψη ρευστότητας. Να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι πρόκειται για την τελευταία υποδόση της 2ης αξιολόγησης, αυτής του περασμένου Ιουνίου.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα είναι καλό να μην πανηγυρίζει για λεφτά που θα δοθούν με πολύμηνη καθυστέρηση, στο παρά ένα της εκπνοής της προθεσμίας (έληγε η διαθεσιμότητα στο τέλος του μήνα). Δεν πρέπει να πανηγυρίζει για λεφτά που είχαν βαρύ τίμημα, το οποίο καλείται τώρα να πληρώσει ο ελληνικός λαός και η χώρα: ένα πακέτο 6,5 δισ. ευρώ και πολυετή επιτροπεία.

Και θα πρέπει οι κυβερνώντες να αναλογιστούν πόσα λεφτά… δεν ήρθαν. Πόσες δόσεις του πολύ αιματηρού –σε όρους νέων μέτρων– δανείου του ESM δεν έφτασαν λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων στις αξιολογήσεις.

Τα λεφτά είναι πολλά. Περίπου 13 δισ. ευρώ του δανείου του ESM δεν έχουν εκταμιευθεί γιατί η υλοποίηση του προγράμματος δεν έγινε στην ώρα του, γιατί οι δεσμεύσεις δεν έγιναν πράξεις.

Αν η Ελλάδα έκλεινε –όπως είχε προγραμματιστεί το 2015 και όπως έγινε στα άλλα κράτη– μία αξιολόγηση ανά τρίμηνο, τότε τα λεφτά αυτά θα είχαν φτάσει από καιρό στα κρατικά ταμεία.

Θα είχαν αποπληρώσει τα «φέσια» του κράτους προς ιδιώτες, που ακόμη παραμένουν στα 5 δισ. ευρώ. Θα είχαν δημιουργήσει το «μαξιλάρι διαθεσίμων» για το οποίο ακόμη αγωνιά η κυβέρνηση. Μόνο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί για 4 αξιολογήσεις τον χρόνο, κατέφερε να κλείσει μόνο μία ανά έτος, και αυτή με το ζόρι.

Για ακόμα μία φορά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αντί για τον Οκτώβριο, η αξιολόγηση πάει –στο πιο καλό σενάριο– για τον Δεκέμβριο. Και πιθανότατα για το νέο έτος, ενώ τα προαπαιτούμενα αυξάνουν συνεχώς στον αριθμό.

Αντί, λοιπόν, για μικροπολιτικού τύπου πανηγυρισμούς, ας προωθήσουν ταχύτερα τα μετέωρα θέματα ιδιωτικοποιήσεων, παρεμβάσεων στις αγορές, τομών στην επιχειρηματικότητα και στο κράτος. Και ας φροντίσουν να μην υπάρξει και άλλη επιζήμια καθυστέρηση…

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.