Ειδησεογραφικό site

Γιατί ο Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές και εξεταστική – Αλλαγή στρατηγικής στη ΝΔ

57

Αλλαγής στρατηγικής για τη ΝΔ στο θέμα των εκλογών σηματοδοτεί η χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.

Για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης από την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ διατύηπωσε καθαρά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες. Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού διαβεβαιώνει ότι δεν είναι πυροτέχνημα, ενώ χαρακτηρίζει “αστείες” τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές γιατί πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός του.

Το βασικό σκεπτικό της αλλαγής στρατηγικής ο κ. Μητσοτάκης το έδωσε από το βήμα της βουλής, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν φτάσετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση ας την δώσει ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε πει ότι η παράταξή του έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις την περασμένη χρονιά ο κ.  Μητσοτάκης είπε ότι “η τέταρτη φορά δεν θα είναι τυχερή. Θα έχετε το προνόμιο να είστε ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός”.

Η ΝΔ θεωρεί ότι το παιχνίδι των εκλογών θα παιχθεί στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι είτε κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς είτε όχι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Αυτό, λέει συνεργάτης του, αναιρεί την φήμη ότι “δήθεν δεν θέλουμε εκλογές για να περάσει τα δύσκολα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη κι αν καταφέρει να περάσει από την Βουλή αυτά που του ζητάνε οι εκπρόσωποι των θεσμών, που δεν είναι καθόλου βέβαιο με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην εφαρμογή. Ως εκ τούτου το θέμα των εκλογών υπάρχει εξ αντικειμένου στο τραπέζι αμέσως μόλις υπάρξει η συμφωνία”. Η εναλλακτική θα ήταν να δεχθεί η ΝΔ να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση όπως ζητά ο Βασίλης Λεβέντης και συζητούν, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αλλά αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έχει εξ αρχής αποκλείσει.

Το επιτελείο της ΝΔ δεν αποκλείει να θελήσει και ο ίδιος ο Τσίπρας μία εκλογική αναμέτρηση για να αντλήσει νομιμοποίηση να συνεχίσει με την εφαρμογή της πολιτικής του, καθώς μάλιστα ελπίζει ότι μετά την αξιολόγηση θα πάρει σειρά η διαπραγμάτευση για το χρέος και θα αλλάξει συνολικά το οικονομικό κλίμα.

Καθώς οι εκλογές λοιπόν προβάλλουν ως πιθανότητα λόγω των επικείμενων νέων μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να δείχνει ότι προσπαθεί να τις αποφύγει “εκτρέφοντας την αλαζονεία του Αλέξη Τσίπρα”, όπως λένε συνεργάτες του. Αντίθετα το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις του δίνουν την βάση να εμφανίζεται βέβαιος και να δημιουργεί αυτοπεποίθηση και στον κόσμο του.

Συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ λέει: “Εν τέλει ο Κυριάκος πιστεύει ότι η κυβέρνηση αυτή βλάπτει την χώρα. Εφαρμόζει τις συμφωνίες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, όχι μόνο καταστρέφοντας την μεσαία τάξη αλλά και υπονομεύοντας την δυνατότητα να βγει η χώρα από την κρίση. Μόνος στόχος του είναι να δημιουργήσει νέα εκλογική πελατεία. Επιπλέον επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς απαξιώνοντας το δημοκρατικό θεσμικό σύστημα και δημιουργώντας την δική του διαπλοκή. Αλλά και στο προσφυγικό ακολουθεί μία ανερμάτιστη πολιτική ενώ δημιουργεί κινδύνους στα εθνικά θέματα όπως δείχνει ο χειρισμός στο Αιγαίο αλλά και οι απόψεις των στελεχών του για το Μακεδονικό”.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της ΝΔ είναι πεπεισμένη ότι εάν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει, η χώρα θα απαλλαγεί και εκείνη σαν κυβέρνηση θα έχει μικρότερες δυσκολίες αφού όσο περνά ο χρόνος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.