Ειδησεογραφικό site

Γιατί η Φώφη πετάει το γάντι για εκλογές τώρα

916

Σε αντιπολιτευτικούς ρυθμούς κινείται το Κίνημα Αλλαγής μετά τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από το τελεσίγραφο της Φώφης Γεννηματά αλλά και τη σύναψη ανακωχής που ακολούθησε.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Υπενθυμίζεται ότι καθοριστικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης έπαιξε η συνάντηση της επικεφαλής του νέου φορέα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός, καθώς ο νέος φορέας κινδύνευε να εισέλθει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Η επαναπροσέγγιση αποτυπώθηκε μάλιστα και κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σχετικά με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, την οποία είχε ζητήσει η επικεφαλής του νέου φορέα, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι να περνούν με επιτυχία το πρώτο κοινοβουλευτικό κρας τεστ μετά την ανοιχτή κόντρα Γεννηματά – Θεοδωράκη.

Η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε βαρύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης καταδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπουργών του για τη βλάβη που προκαλούν στην οικονομία οι επιλογές τους ενώ επανέλαβε τη θέση της για «εκλογές εδώ και τώρα» γιατί, όπως τόνισε, «η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν έχει καμία νομιμοποίηση να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας». «Ο Αύγουστος και τα πανηγύρια που ετοιμάζετε οδηγούν σε έναν βαρύ χειμώνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ζητώ εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαού», εξήγησε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ζητώ εκλογές γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται επικίνδυνη και στα εθνικά θέματα».

Παράλληλα, στο στόχαστρο της Φώφης Γεννηματά μπήκε και η ΝΔ που ενώ, όπως είπε, εδώ και δύο χρόνια ζητάει συνεχώς εκλογές, παρακολουθεί σήμερα αμήχανα την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται την προοπτική της χώρας δίνοντας ραντεβού το… Φθινόπωρο.

Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μπορεί να μη ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, για να μη φανεί ανακόλουθος με πρόσφατες τοποθετήσεις του προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο εξαπέλυσε και ο ίδιος πυρά κατά της κυβέρνησης με αφορμή το ολιστικό σχέδιο ενώ αναφερόμενος στην επόμενη μέρα υπογράμμισε ότι απαιτείται μια μεγάλη πολιτική από τη στιγμή που το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την εικόνα που παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχασαν τις εντυπώσεις. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, το Κίνημα Αλλαγής έδειξε να κινείται με ενιαία στρατηγική παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις που υπήρξαν στην προσέγγιση του αιτήματος για εκλογές.«Αντιπολίτευση είμαστε μόνο εμείς». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη αμέσως μετά τη συζήτηση.

Δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθεί στο εξής το Κίνημα Αλλαγής θεωρείται και η στάση του στο Σκοπιανό. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Παράλληλα, σύσσωμη η Κεντροαριστερά βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη έπειτα από την άθλια επίθεση που δέχτηκε στον Λευκό Πύργο. Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας για να καταδικάσουν την επίθεση εναντίον του ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μια συμβολική κίνηση ταξίδεψε μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να βρεθεί στο πλευρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε ομόφωνη καταδίκη τη βίας χωρίς «ναι μεν αλλά» ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για παλαιότερες δηλώσεις που υποκινούσαν βία. Να σημειωθεί ότι Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής
χαρακτήρισε «κροκοδείλια» τα δάκρυα της κυβέρνησης για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη λέγοντας χαρακτηριστικά «κ. Τσίπρα δεν βρήκατε τρόπο καταδίκης των προπηλακισμών πολιτικών προσώπων αφού από το βήμα της Βουλής μας είχατε πει κάποτε “θα σας κάνουμε να μη βγαίνετε από τα σπίτια σας”».

Την ίδια ώρα, το επόμενο βήμα της οργανωτικής συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής είναι γεγονός. Μετά τη συγκρότηση των κεντρικών του οργάνων και των τομέων πολιτικής, ο νέος φορέας οργανώνεται και σε περιφερειακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από διαβούλευση και εσωτερική εκλογή των μελών της, τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών, παρουσία μέλους του οργανωτικού, ανέδειξαν τον γραμματέα, τον αναπληρωτή και τους υπευθύνους τομέων. Να σημειωθεί ότι η σύνθεση των οργάνων δεν προέκυψε από εκλογές αλλά από διαδικασία επιλογής από τους φορείς και τις κινήσεις που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής. Έτσι, εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις και τηρείται η κεντρική συμφωνία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου για αναλογικότητα στη λειτουργία των οργάνων του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συνελεύσεις σε πολλούς νομούς της χώρας, στις οποίες θα δώσουν το «παρών» κεντρικά στελέχη προκειμένου να μιλήσουν απευθείας με τους πολίτες και να παρουσιάσουν τις πολιτικές θέσεις και το οργανωτικό πλαίσιο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΣΤΑ

Η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, με βάση τις νομαρχιακές που έχουν ήδη συγκροτηθεί σε σώμα, έχει ως εξής:

Αναφορικά με τις Ν.Ε. στο Λεκανοπέδιο Αττικής, γραμματέας στην Α΄ Αθήνας αναδείχθηκε ο Μανώλης Μποτζάκης, στην Α΄ Πειραιά το πρώην στέλεχος της ΠΑΣΠ Τάσος Καλαφάτης, ο Γιώργος Μεντζελίδης στη Β΄ Πειραιά, ο Κώστας Στέφας στη Νότια Αθήνα, ο Γιώργος Ντούρος στη Βόρεια Αθήνα, ο Θεόδωρος Καπετανάκης στη Δυτική Αθήνα, ο Θανάσης Αλμπάνης στην Ανατολική Αττική και ο Άγγελος Λιώσης στη Δυτική Αττική.

Γραμματέας στην Α΄ Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου ενώ στη Β΄ Περιφέρεια της συμπρωτεύουσας ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κυανίδης. Στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, τη θέση του γραμματέα αναλαμβάνουν ο Κωνσταντίνος Ασλάνογλου στην Ημαθία, ο Ευάγγελος Προκοπίδης στην Πέλλα, ο Κώστας Κιτιξής στην Πιερία, ο Γιώργος Παπαδόπουλος στη Χαλκιδική, ο Κώστας Τρέντσιος στις Σέρρες και ο 32χρονος δικηγόρος Θεμιστοκλής Ανθρακίδης στο Κιλκίς.

Σε νομούς της Θεσσαλίας, καθήκοντα γραμματέα θα ασκήσουν οι Φούλη Τσιώμου (Μαγνησία), Στέλιος Τσιάκαλος (Λάρισα), Νίκος Γανιάς (Καρδίτσα), Γιώργος Μανώλης (Τρίκαλα).

Στο Ηράκλειο της Κρήτης γραμματέας αναδείχθηκε ο Αντώνης Ζαχαριουδάκης, στο Λασίθι ο Γιώργος Μπελούκας, η Χρύσα Χαριτάκη-Μακράκη στα Χανιά και στο Ρέθυμνο ο Μιχάλης Σαρρής.

Στη Μεσσηνία καθήκοντα γραμματέα αναλαμβάνει ο Κώστας Ανδριανόπουλος, στη Λακωνία ο Νίκος Κουφός και στην Αρκαδία η δικηγόρος Κωνσταντίνα Καπόγιαννη.

Γραμματέας στον Έβρο αναδείχθηκε η Αλεξάνδρα Ποιραζίδου, στη Ροδόπη ο Γιάννης Γκαράνης, στη Ξάνθη ο Δημήτρης Παλτόγλου, ο Ιορδάνης Χοροζίδης στην Καβάλα και η Ευγενία Χαρίσκου στη Δράμα.

Αναφορικά με τις Ν.Ε. στα Ιόνια Νησιά, ο Παναγιώτης Σταύρακας στην Κέρκυρα, ο Χρήστος Τησαρχόντου στη Λευκάδα και ο Γιάννης Κομιώτης στη Ζάκυνθο.

Επίσης, στο τιμόνι των κομματικών οργανώσεων βρίσκονται και άλλα περιφερειακά στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Μισερλής στη Φωκίδα, ο Δημήτρης Καγκελάρης στην Κοζάνη, ο Μιχάλης Κάτσινος στη Θεσπωτία, η Κική Παπαρούνα στη Φθιώτιδα, η Φανή Ρίζου στη Φλώρινα, ο Αλέξανδρος Σερέτης στην Άρτα, ο Μιχάλης Σκουρκέας στη Λέσβο, ο Γιάννης Λιγνός στις Κυκλάδες, ο Νικηφόρος Παπανικόλας στα Νότια Δωδεκάνησα, ο Άλκης Λάνταβος στα Ιωάννινα, ο Διονύσης Γιατράς στην Ηλεία και ο Γιώργος Αθανασόπουλος στην Αχαΐα.

ΟΚΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Με αφορμή τη συγκρότηση σε σώμα των νομαρχιακών επιτροπών του Κινήματος Αλλαγής, οκτώ γραμματείς μιλούν στο «Κ» για τα νέα τους καθήκοντα.

ΘΕΜΗΣ ΑΝΘΡΑΚΙΔΗΣ (Δικηγόρος-Γραμματέας Ν.Ε. Κιλκίς)

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η ανάληψη των καθηκόντων μου ως γραμματέα της Ν.Ε του Κινήματος Αλλαγής Κιλκίς. Θα προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό με κύριο γνώμονα τη σύνθεση και την ενότητα του εγχειρήματος. Η ανάγκη για εκλογές πλέον καθίσταται επιτακτική, καθώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Η Δημοκρατική Παράταξη ενωμένη θα δώσει τη λύση».

ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Επιχειρηματίας-Γραμματέας Ν.Ε. Α΄ Πειραιά)

«Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε τον δρόμο για συνεργασία όλων των φορέων της Κεντροαριστεράς σε μια ευρεία κοινωνική συνεννόηση με σκοπό την ενότητα και την εκλογική ανάκαμψη του χώρου μας. Προχωρούμε ενωμένοι με όρεξη και ελπίδα για το καλό της χώρας! Ήρθε η ώρα της γενιάς -που φιμώθηκε, που λοιδορήθηκε, που της άρπαξαν την ευκαιρία για δουλειά και προκοπή στην ίδια της τη χώρα- να πάρει τα ηνία και να αλλάξει την κατάσταση».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗ (Δικηγόρος-Ν.Ε. Αρκαδίας)

«Η αδράνεια δεν είναι πολιτική στάση. Θέλουμε η φωνή μας να ακουστεί και ο δημοκρατικός κόσμος να ενωθεί. Δεν αποποιούμαστε την ιστορία μας ούτε αγνοούμε τα πρόσωπα, μαθαίνουμε και μαζί εξελισσόμαστε. Η δύναμη του κινήματος είμαστε εμείς οι πολίτες κι έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για τη ζωή μας και για το μέλλον μας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΑΝΙΔΗΣ (Σύμβουλος Επιχειρήσεων-Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης)

«Η πολωτική τυφλή διαμάχη κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης σπρώχνει εξαθλιωμένα τμήματα της κοινωνίας εκτός πολιτικής έκφρασης ή στην αγκαλιά ακροδεξιών και ναζιστικών σχημάτων. Χρειάζεται άμεσα ένα εθνικό σχέδιο αποκατάστασης των δημοκρατικών θεσμών. Το Κίνημα Αλλαγής, ως φορέας λογικής, συνεννόησης και συναίνεσης, μπορεί να το εγγυηθεί φέρνοντας την πολιτική στο προσκήνιο με συγκεκριμένα πολιτικά επιχειρήματα και θέσεις για την υλοποίηση των προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Επιχειρηματίας-Γραμματέας Ν.Ε. Χαλκιδικής)

«Η προσπάθεια της ανασυγκρότησης της παράταξης προχωράει. Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Παρ’ όλα αυτά, υστέρα από τις πρωτοβουλίες της επικεφαλής Φώφης Γεννηματά, επικράτησε η λογική της συναίνεσης και της ενότητας. Τα νομαρχιακά όργανα του Κινήματος Αλλαγής εκπροσωπούν το σύνολο των φορέων που συμπράττουν στο εγχείρημα με στόχο να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη σε αυτή την προσπάθεια».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ (Ελεύθερος Επαγγελματίας-Ν.Ε. Ρεθύμνου)

«Η συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί μια πρωτοπόρα προσπάθεια που η επιτυχία της στηρίζεται στη σκληρή δουλειά όλων μας. Χρειάζεται να προχωρήσουμε ενωμένοι, ακολουθώντας αυτόνομη πορεία απέναντι στον λαϊκισμό και τον διχασμό του δικομματισμού. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και μοναδική ευκαιρία να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή του τόπου για το καλό της πατρίδας μας».

ΦΟΥΛΗ ΤΣΙΩΜΟΥ (Νοσηλεύτρια-Ν.Ε. Μαγνησίας)

«Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της προέδρου του κινήματος, ως μέτοχος στα κοινά και συνδικαλίστρια, αποφάσισα να αναλάβω ενεργό ρόλο στον νέο φορέα και στο πρόγραμμα Ελλάδα. Αγγίζει θέματα που καίνε την ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα και θέτει καινοτομίες όπως η ισοτιμία στη διαμόρφωση αποφάσεων, ο έλεγχος στα όργανα και στα στελέχη και η λογοδοσία που είναι βασική αρχή της λειτουργίας του».

ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΡΙΣΚΟΥ (Ζωγράφος, Αγιογράφος-Ν.Ε. Δράμας)

«Στις 16-18 Μαρτίου ιδρύθηκε το Κίνημα Αλλαγής. Η πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις σε συμπόρευση για την ανασυγκρότηση της χώρας διότι είμαστε αποφασισμένοι να ξαναβάλουμε την πατρίδα μας σε ανοδική πορεία για να διεκδικήσουμε τα δίκαια των Ελλήνων και να ανακουφίσουμε τον λαό μας από τα δεινά που προκάλεσε η ανίκανη αλλά και επικίνδυνη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεσμεύσεις μας η ενότητα, η συνέπεια και ο συνεχής αγώνας για τη Δημοκρατία»

Τα σχόλια είναι κλειστά.