Ειδησεογραφικό site

Γιατί δεν μπορεί να δίνει ένα ευρώ για κάθε ένα που θα μας παίρνει

30

Toυ Γ.Παπαδόπουλου – Τετράδη

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σχεδόν αλάνθαστες μέθοδοι για να διαπιστώνεται αν ισχύουν τα δεδομένα. Τα μαθηματικά και η κοινή λογική. Δυστυχώς για τους πολίτες, κανένα από τα δύο δεν επιβεβαιώνει την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι για κάθε μέτρο που θα επιβάλει, θα ψηφίζει και μια παροχή. Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτοί που θα υποστούν τα νέα μέτρα είναι και εκείνοι που θα έχουν ανάγκη από ενίσχυση.

Συγκεκριμένα. Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων, σε περιορισμό του αφορολόγητου και σε λιγότερο προστατευμένες και ασφαλείς θέσεις εργασίας. Στη μοντέρνα ελληνική, πιο ευέλικτες. Όλα αυτά, κατ αρχήν.

Ας τα δούμε ένα- ένα για να καταλάβουμε γιατί η κυβέρνηση υπόσχεται ανεφάρμοστα πράγματα και επαναλαμβάνει τις αερολογίες του προγράμματος Θεσσαλονίκης και του «παράλληλου προγράμματος».

Πάμε στο ύψος του αφορολόγητου. Ο περιορισμός του θα επιβαρύνει όλη την κλίμακα των πολιτών που δηλώνουν από 6.500 ή 7.000 ευρώ κι επάνω. Και μάλιστα υπέρμετρα για όσους δηλώνουν από 12.000 ευρώ κι επάνω το χρόνο.

Επομένως, κάθε φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερους φόρους και έκτακτες εισφορές, δηλαδή θα μειωθεί κι άλλο το εισόδημά του είτε από μισθό, είτε από επαγγελματική εργασία, είτε από σύνταξη.

Πρόσθετο μειωμένο εισόδημα σημαίνει λιγότερα χρήματα στην κατανάλωση, επομένως ύφεση και νέα λουκέτα στην αγορά, νέους άνεργους, μεγαλύτερη δυσκολία στην αποπληρωμή δανείων, φόρων και υποχρεώσεων.

Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, μείωση και των διαθέσιμων καταθέσεων και παραπέρα εξασθένιση της ήδη δεινής θέσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, που δεν είναι πια ελληνικές. Αλλά, και αύξηση της φοροδιαφυγής, επομένως μείωση των εισπράξεων του δημοσίου.

Η κυβέρνηση διατείνεται δια της πλαγίας ότι θα πλήξει μόνο τις λεγόμενες υψηλές συντάξεις. Δηλαδή εκείνες που με το νόμο Κατρούγκαλου θα περιοριστούν στα 1.200 με 1.400 ευρώ το μήνα, με το σημερινό ύψος αφορολόγητου, το οποίο θα μειωθεί, όμως, κι άλλο, άρα και οι συντάξεις. Αυτό θα συμπαρασύρει και όλες τις συντάξεις πάνω από τα 800 ευρώ με αποτέλεσμα να κυμαίνονται στο μέλλον από 200 μέχρι 800 ευρώ μάξιμουμ.

Οι σημερινές συντάξεις, και κυρίως οι υψηλές, ζουν το λιγότερο 3 άτομα η κάθε μία, δεδομένου ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών περιθάλπουν και τουλάχιστον έναν από το 2.000.000 πραγματικούς ανέργους, όπως καταγράφει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ και ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.

Επίσης, κάθε μια από αυτές αποπληρώνει και από ένα στεγαστικό δάνειο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών από το 2002 μέχρι το 2009, που έπεσαν τα επιτόκια ήταν σε εύρωστες ηλικίες και σήμερα είναι πια συνταξιούχοι.

Ταυτόχρονα, οι συντάξεις αυτές είναι που έχουν πληρώσει πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, έχουν πληρώσει και τις συντάξεις αυτών που δεν είχαν πληρώσει ικανές εισφορές στο δημόσιο και επί πλέον τρέφουν την αναιμική κατανάλωση στην αγορά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε σφαγιασμός τους θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία και κοινωνία. Τα στεγαστικά δάνειά τους θα μετατραπούν σε «κόκκινα», ενώ τώρα εξυπηρετούνται, οι άνεργοι που καλύπτονται θα βρεθούν σε ακόμα τραγικότερη θέση και η αγορά θα υποστεί νέο πλήγμα.

Παράλληλα, φόροι και υποχρεώσεις σε ΔΕΚΟ και δημόσιο, που σήμερα εξυπηρετούνται, αύριο θα μετατραπούν σε χρέη προς το δημόσιο. Τα έσοδα του δημοσίου έτσι θα μειωθούν.

Η επιβολή ακόμα πιο «ευέλικτων» μορφών εργασίας και μικρότερης προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων σημαίνει λιγότερες θέσεις σταθερής εργασίας, άρα μικρότερα εισοδήματα, επομένως λιγότερα χρήματα στην κατανάλωση και λιγότερα χρήματα σε ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτά σημαίνουν φτωχότερους πολίτες με κατάργηση στην πράξη κάθε ορίου κατώτερης αμοιβής, αφού οι επιχειρήσεις έχουν «στη διάθεσή τους» 2.000.000 άνεργους που περιμένουν να δουλέψουν με κάθε αντίτιμο.

Επίσης, η μερική απασχόληση, σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία του ΙΝΕ, θα επιφέρει χασούρα 10 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία ως το 2020. Αυτή θα πληρωθεί από την πρόσθετη φορολογία των πολιτών και από επιπλέον μείωση συντάξεων! Επιπλέον όλων των παραπάνω μειώσεων που αναφέραμε!

Να σημειωθεί, ότι χωρίς αυτές τις νέες περικοπές και ρυθμίσεις ο ιδιωτικός τομέας τον Ιανουάριο έστειλε στην ανεργία 30.000 περισσότερους πολίτες, από όσους πέρυσι τον ίδιο μήνα, ρεκόρ 15ετίας!

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που ζουν στη χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες, πριν υποστούν και τις νέες συμφωνίες κυβέρνησης δανειστών, θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το 2019 και όλη την αυξημένη φορολογία που πληρώνουν σήμερα σε άμεσους και έμμεσους φόρους για να διατηρείται το πρωτογενές πλεόνασμα κάθε χρόνο. Γιατί αν δεν επιτυγχάνεται θα κόβονται παροχές και συντάξεις με τον κόφτη, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση!

Επομένως, όταν θα έρθουν να εφαρμοστούν και οι νέες περικοπές με τα νέα μέτρα από του χρόνου, θα βρουν μια κοινωνία ήδη ξεζουμισμένη και ανίκανη να πληρώσει τα τρέχοντα. Όχι και τα καινούργια!

Στο δια ταύτα. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι για κάθε ευρώ που θα παίρνει από τους πολίτες θα τους επιστρέφει και ένα! Άντε να δεχτούμε ότι είναι ακόμα μία από εκείνες τις σαπουνόφουσκες που πετάει χωρίς να σκέφτεται. Και ότι θα επιστρέφει μισό ευρώ, άντε 30 σεντς. Από πού θα τα επιστρέφει και σε ποιους!

Με τα πραγματικά δεδομένα που παραθέσαμε είναι αμφίβολο αν οι πολίτες θα μπορέσουν να γεμίσουν του χρόνου ή και τον μεθεπόμενο τα δημόσια ταμεία. Τα στρώματα και οι καταθέσεις τελειώνουν και τα εισοδήματα μειώνονται έντονα. Επομένως τα πλεονάσματα από φόρους έχουν ημερομηνία λήξης. Η επόμενη και μόνη πηγή είναι οι επενδύσεις. Αυτές, δυστυχώς, αργούν πάρα πολύ.

Συμπέρασμα: Ο μεγάλος πλούτος από τον οποίον θα έπαιρνε η κυβέρνηση για να κάνει αναδιανομή είμαστε εμείς! Οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι. Από τους οποίους παίρνει για να δίνει κανένα επίδομα- πυροτέχνημα σαν η 13η σύνταξη. Άλο μεγάλο πλούτο δεν έχει βρει δεν έχει ακουμπήσει, ούτε πρόκειται. Όπως όλες οι κυβερνήσεις.

Η περίφημη αναδιανομή που έχει σφηνωθεί στα ευφάνταστα μυαλά των κυβερνητών, που ονειρεύονται ότι καθένας είναι ένας Λένιν, δεν μπορεί να γίνει χωρίς πλούσιους. Αφού μάλιστα τους πιο πλούσιους, που είναι οι μεγαλοφοροφυγάδες διάφορων επαγγελμάτων, δεν τους ελέγχει, δεν τους κυνηγάει!

Και υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε ευρώ που θα μας χαρατσώνει με το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που μας φόρτωσε και το αφανές τέταρτο (τέτοιο είναι τα μέτρα μετά το 2018) απλώς θα μας κάνει φτωχότερους.

Επειδή, σχεδόν όλοι θα είμαστε λίγο πάνω, στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για κάθε ευρώ που θα μας παίρνει θα μας σερβίρει και ένα ψέμα. Απ αυτά έχει περίσσευμα.

 

Αναδημοσίευση από το liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.