Ειδησεογραφικό site

Γιάννης Τσιρώνης: Από τον «Ρήγα Φεραίο» και τις καταλήψεις του Χημείου, Οικολόγος υπουργός…

213

Με επιλεκτική μνήμη εμφανίζεται ο οικολόγος, ο πράσινος και εσχάτως υφυπουργός της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γιάννης Τσιρώνης. Κάτι άκουσε από τον Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα, κάτι του είχαν πει για το «σχέδιο Βαρουφάκη», αλλά προφανώς… ξεχάστηκε τότε να «τρομάξει» με τα όσα άκουγε ή μάθαινε.

Της Στέλλας Νοβάκη

Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά. Ως οικολόγος άλλωστε, όπως σημειώνει και με έμφαση στο βιογραφικό του ο κ. Τσιρώνης, παιδί του «Ρήγα Φεραίου» έχει πάντα ενεργοποιημένη τη διάθεση της επανάστασης. Μπορεί οι χαμηλοί του τόνοι να μη συνάδουν με τη μαχητικότητα ενός καθαρόαιμου αριστερού, ωστόσο, η συμμετοχή του σε μια αριστερή κυβέρνηση, με δεξιό δεκανίκι, είναι δυνατόν να αλλοιώσει έναν αριστερό χαρακτήρα, όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει στη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Ο χημικός, γιατί αυτό έχει σπουδάσει ο κ. Τσιρώνης, που πρωτοστάτησε στις καταλήψεις του Χημείου το 1979, παραμένει πιστός οικολόγος τουλάχιστον. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 συμμετείχε  στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποχωριστεί την άποψη ότι η οικολογία είναι ο μοναδικός δρόμος που δίνει προοπτική στον άνθρωπο.

Παραδομένος από τη μαγεία της εξουσίας, ο νέος Τσιρώνης, βρίσκεται ξαφνικά σε ένα υπουργικό Συμβουλίου στο οποίο ο τότε υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται με τις ποικιλόχρωμες και αεράτες πουκαμίσες του και αναλύει το σχέδιο B, για την ελληνική οικονομία. Τα λέει ωραία ο Βαρουφάκης, είναι χαρισματικός και τότε είχε την υποστήριξη, την τυφλή για την ακρίβεια υποστήριξη, του Αλέξη Τσίπρα. Ακούς το σχέδιο Βαρουφάκη και… αν δεν εντυπωσιάζεσαι αν δεν θα προβληματίζεσαι, τουλάχιστον αναρωτιέσαι, συμφωνεί και ο Τσίπρας σ’ αυτό; Ποιος έδωσε εντολή στον Βαρουφάκη να εξετάσει ένα Plan B; Πόσο ρομαντικός μπορεί να εμφανίζεται ένας οικολόγος, απέναντι σε ένα σχέδιο που… σίγουρα τον ξάφνιασε;

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Από το 1979 όμως και τις καταλήψεις, από τη δράση υπέρ του ανθρώπου, προφανώς του καθολικού και όχι τόσο επικεντρωμένα του ανθρώπου-Έλληνα- πολίτη, μέχρι και το 2015 που ο Τσιρώνης έγινε μέλος της κυβέρνησης άλλαξαν πολλά. Κυρίως η θέση του. Κι όχι οι θέσεις του, ίσως. Έγινε υπουργός. Η χημεία αυτή, για τον χημικό Γιάννη Τσιρώνη λειτούργησε… καταλυτικά. Δεν είναι το πρώτο φαινόμενο άλλωστε που προδίδει τη σχέση εξουσίας-Αριστεράς. Όμως οι αντιδράσεις, όπως είναι γνωστό, είναι θέμα… χημείας. Και η αντίδραση του κ. Τσιρώνη στο μεγαλύτερο όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, ίσως οι περισσότεροι να είναι εκτός κυβέρνησης, σκάνδαλο που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια, λειτούργησε η… χημεία. Κι αν ο Τσιρώνης δεν ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσε να θέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα… για το σχέδιο Βαρουφάκη, σήμερα απλά επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο υπήρχε κι ότι μάλιστα ήταν γνωστό. Ωστόσο, αντίδραση καμία. Οι οικολογικές επιταγές του κ. Τσιρώνη θα έπρεπε να τον προβληματίσουν ωστόσο, πως όλα αυτά που παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης στο υπουργικό Συμβούλιο ήταν χωρίς την εντολή του λαού ή, ακόμη χειρότερα, εναντίον του λαού.

ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Γιάννης Τσιρώνης δεν αποτελεί εξαίρεση από την πλειοψηφία των συναδέλφων του στην αριστερή κυβέρνηση. Κι αυτός από τις καταλήψεις βρέθηκε, απρόσμενα, στα υπουργικά έδρανα. Στο βιογραφικό του σκιαγραφούνται μέρη της πορείας του. Σπούδασε χημικός και διδάσκει Οργανική Χημεία και Βιοχημεία σε φοιτητές. Είναι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και τη Β’ Πανελλαδική και ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Χημείου το 1979, όταν για μοναδική φορά από τη μεταπολίτευση το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να καταργήσει τον ψηφισμένο από τη Νέα Δημοκρατία νόμο 815.

Από το 1983 κατανοεί ότι στα αδιέξοδα της Αριστεράς μοναδική ριζοσπαστική διέξοδος είναι η πολιτική οικολογία και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ.Ο. (Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων). Από τότε συμμετέχει αδιάλειπτα στο Οικολογικό Κίνημα κυρίως στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης.

Διετέλεσε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 1999 μέχρι το 2006.  Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού τους συμβουλίου και συντακτικό μέλος της εφημερίδας «Πράσινη Πολιτική».

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

Σήμερα είναι συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. Η στράτευση στην Οικολογία δεν γίνεται, κατά τη γνώμη του, για χάρη μιας ιδεολογίας, ούτε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα κάποιας τάξης, ούτε για λόγους …ηθικής, αλλά για να προστατεύσουμε την ίδια μας τη ζωή.  Θεωρεί ότι, όπως λέει ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, η Οικολογία είναι η μοναδική κοσμοθεωρία που δίνει προοπτική στον άνθρωπο.

Στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Γιάννης Τσιρώνης είχε αναρτήσει τους  λόγους που τον οδήγησαν να κατέβει στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφε συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μπροστά στο ενδεχόμενο μίας αριστερής διακυβέρνησης. Αυτή η προοπτική δεν γίνεται σε ομαλές πολιτικές συνθήκες.

Για περισσότερα από 4 χρόνια βρισκόμαστε σε οικονομική επιτήρηση με την κυβέρνηση να έχει εκχωρήσει βασικά κυριαρχικά της δικαιώματα στην τρόικα, με εκατομμύρια πολίτες στο όριο της εξαθλίωσης και με την οικονομία στην κόψη του ξυραφιού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε αυτές τις εκλογές αποφασίσαμε να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και οφείλουμε να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα:

Έγιναν οι Οικολόγοι Πράσινοι Αριστεροί;

Εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ την απόγνωση τάζοντας παροχές, όπως το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα;

Ακόμα και εάν δεχθούμε τις καλές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πώς είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα;

Γιατί οι δανειστές μας να δεχθούν τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Έχει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κανένα μαγικό ραβδάκι και να γεννήσει πόρους εκεί που δεν υπάρχουν;

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα απαντάμε οι Οικολόγοι Πράσινοι με την πολιτική μας επιλογή να συμμετάσχουμε στα ψηφοδέλτια του. Ως υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσω τις απαντήσεις στον ιστότοπό μου με σκοπό να διευκολύνω τους ενεργούς πολίτες που υποστηρίζουν τη Ριζοσπαστική Οικολογία να κρίνουν την επιλογή μας».

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.