Ειδησεογραφικό site

Γιάννης Μουζάλας: Κόκκινη κάρτα για το Προσφυγικό και από την Ευρώπη

122

 

Με μόλις 20 ψήφους ο Γιάννης Μουζάλας ήρθε τέταρτος στην ψηφοφορία για την περίφημη υποψηφιότητά του στη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Της Στέλλας Νοβάκη

Η Ευρώπη «μίλησε» για τον Γιάννη Μουζάλα και τον έβγαλε εκτός, σε αντίθεση με τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση, αφού η ενδεχόμενη εκλογή του θα διευκόλυνε και σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Ο Γιάννης Μουζάλας έχασε και έμεινε εκτός κούρσας, καθώς η Ευρώπη εκτίμησε ότι… έτσι πρέπει να γίνει. Ο υπουργός που από τον πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα πήρε άριστα και αποθεώθηκε για το ανθρωπιστικό του έργο, αλλά και το υπουργικό του έργο σχετικά με το Μεταναστευτικό, απορρίφθηκε από την Ευρώπη, καθώς δεν κρίθηκε κατάλληλος για Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τους επτά συνολικά υποψηφίους, οι τρεις που επελέγησαν από τα 47 κράτη-μέλη του Οργανισμού για να διεκδικήσουν στα τέλη Ιανουαρίου τη θέση του Επιτρόπου είναι ο Πιερ-Ιβ Λε Μπορν (Pierre-Yves Le Borgn) από τη Γαλλία με 31 ψήφους, ο Γκόραζντ Κλεμέντσιτς από τη Σλοβενία (Goran Klemencic) με 29 και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic) από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 26 ψήφους.

Μετά την επιλογή των επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του Επιτρόπου, θα ακολουθήσει νέα ακρόαση των τριών ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η τελική εκλογή νέου Επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 22-26 Ιανουαρίου. Η θητεία του νέου Επιτρόπου αρχίζει την 1η Απριλίου 2018.

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ…

Ο ίδιος ο υπουργός, ωστόσο, δεν αντιλήφθηκε καμία ήττα. «Δώσαμε μια πολύ σημαντική μάχη, με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια», δήλωσε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και όσον αφορά την επόμενη ημέρα πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε».

Συνεχίζει, λοιπόν, ο κ. Μουζάλας στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδος, όπου αναγνωρίζουν και το πολυσχιδές έργο του στο Μεταναστευτικό. Ποιο είναι αυτό; Χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, που κατασκηνώνουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά. Εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθούνται σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά τα οποία μένουν ανενεργά και χωρίς φιλοξενούμενους μετανάστες και μια σειρά από συρράξεις και επεισόδια που σημειώνονται συχνά μεταξύ μεταναστών.

Μπορεί το Μεταναστευτικό να έχει βγει από το κάδρο της επικαιρότητας, όμως παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα που θα βρει και πάλι μπροστά της η κυβέρνηση.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ…

Η Ευρώπη, αφού έκλεισε τα σύνορά της στους πρόσφυγες και τους στοίβαξε στην μικρή Ελλάδα, έκλεισε τώρα και την πόρτα στον Μουζάλα. Άλλωστε για τους Ευρωπαίους είναι ο άνθρωπος που «κάνει καλά τη δουλειά του». Κρατάει του πρόσφυγες μακριά τους.

Ωστόσο η αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να προκαλέσει και πάλι στην Ελλάδα μια νέα μεταναστευτική κρίση που εκ νέου θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση και ο κ. Μουζάλας, ο οποίος θα πρέπει να στηριχθεί και στο προηγούμενο έργο του, το οποίο δεν φάνηκε να ολοκληρώνει με επιτυχία.

Την ίδια στιγμή η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε μια ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κάνει λόγο για κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στα νησιά. Και με αυτό δεν εννοούν μόνο τις ανεπαρκείς υποδομές και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα «για την εξαιρετικά άσχημη ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων».

Επικεφαλής μάλιστα του προγράμματος ψυχικής υγείας των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Σάμο αναφέρει, σύμφωνα με δημοσίευμα ξένου Τύπου, ότι «είναι ντροπή. Κάθε μέρα οι ομάδες μας έρχονται σε επαφή με ασθενείς που τους λένε πως καλύτερα θα ήταν να πεθάνουν στις πατρίδες τους παρά να ζουν σαν φυλακισμένοι εδώ».

ΣΤΗΡΙΖΕΙ… ΚΑΜΜΕΝΟ

Αυτό και μόνο αρκεί για να σημειωθεί η αποτυχία του κ. Μουζάλα αλλά, προφανώς, ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτή από τον Αλέξη Τσίπρα, αν και δικαιολογημένα, γιατί αυτό το χρονικό διάστημα τρέχει να καλύψει τα σκάνδαλα στα οποία εμφανίζεται να εμπλέκεται ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος.

Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας θα αργήσει να αντιληφθεί το στραπάτσο του υπουργού του στην Ευρώπη και το ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να δικτυωθεί σε θέσεις ισχύος στην Ευρώπη έχει στεφθεί με πλήρη αποτυχία.

Το μήνυμα της απομόνωσης της χώρας είναι επίσης κάτι που θα αργήσει να αντιληφθεί η κυβέρνηση, όπως και το γεγονός ότι ήδη έχουν καταρρεύσει πολλές από τις αναγκαίες συμμαχίες που για πολλά χρόνια έχτιζε η χώρα.

Το ότι οι υποψήφιοι της Σλοβενίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πήραν περισσότερους ψήφους απ’ ό,τι πήρε ο Γιάννης Μουζάλας, είναι επίσης ένα ακόμη στοιχείο που θα έπρεπε να κάνει τους κυβερνώντες να προβληματιστούν, αν όχι να ανησυχήσουν για έδαφος που χάνει η χώρα σε διπλωματικό επίπεδο.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.