Ειδησεογραφικό site

Για μήνες θα συνεχιστεί η άθλια κατάσταση με τα λύματα της Μόριας, απειλή λουκέτου για τη Σάμο

113

Κλιμάκια του στρατού μπορεί να ξεκίνησαν την Τρίτη τις πρώτες εργασίες για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης με τα λύματα της Μόριας, τα οποία χύνονται ανεξέλεγκτα σε χείμαρρο και από εκεί στη θάλασσα, όμως η κύρια φάση του έργου για σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό θα αρχίσει τον Δεκέμβριο και θα χρειαστεί έξι μήνες για να ολοκληρωθεί.

Λίγες μέρες αφότου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέβαλε πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τα βοθρολύματα του προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο, η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου ενημερώθηκε την Τετάρτη για το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί τις επόμενες ημέρες.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, που είναι ύψιστο δημόσιο αγαθό. Εμείς ασκούμε τις αρμοδιότητές μας ως Περιφέρεια βορείου Αιγαίου, όπως έχουμε υποχρέωση και όπως επιβάλλει ο νόμος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης.

Σήμερα, μέρος των λυμάτων του καταυλισμού μεταφέρονται με ειδικά αυτοκίνητα στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, ή μέσω χειμάρρου καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα.

Με λουκέτο απειλείται ο καταυλισμός της Σάμου

Σε μια σχετική εξέλιξη, η περιφερειάρχης Καλογήρου έδωσε περιθώριο 30 ημερών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των λυμάτων και στη Σάμο, αλλιώς το κέντρο υποδοχής κι ταυτοποίησης θα πρέπει να κλείσει.

Σύμφωνα με αιτιολογημένη Γνωμοδότηση- Εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Σάμου, στον χώρο του προσφυγικού καταυλισμού «παραβιάζονται οι όροι των εγκυκλίων και διατάξεων περί υγιεινής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η Δημόσια Υγεία».

Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην κίνηση της διαδικασίας που προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 58 του Νόμου 4075/2012 και αφορά στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.