Ειδησεογραφικό site

Για μια selfie με τον Μακρόν

42

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Η πολιτική ζωή της χώρας  πάσχει από αφόρητο επαρχιωτισμό και η επίσκεψη Μακρόν είναι μια ακόμη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ίδιο ανούσιο σκηνικό.

Από το 1975 που διαπλάτυναν  τη Λ. Συγγρού για να περάσει ο Κ. Καραμανλής με τον Ζ. ντ Εστέν, οι έλληνες Πρωθυπουργοί στις επισκέψεις  των γάλλων προέδρων  θυμίζουν κάτι άμοιρους που διαγκωνίζονται δίπλα από διάσημους για μια selfie που πιστεύουν ότι θα τους χαρίσει λίγη από τη λάμψη των σταρ.

Τα τυχόν οικονομικά οφέλη της επίσκεψης του Μακρόν  είναι αόριστα και απροσδιόριστα. Τα σενάρια που φέρουν  τη Societe Generale να ενδιαφέρεται να αγοράσει την Τράπεζα Αττικής δεν παίρνουν υπόψη ότι η γαλλική τράπεζα ήταν στην Ελλάδα  και το 2012-2013 υποχρεώθηκε να πληρώσει  μισό δις ευρώ για να απαλλαγεί από τη Γενική Τράπεζα. Και η Credit Agricole πλήρωσε επίσης για να φύγει από την Ελλάδα, ενώ σε ανύποπτο χρόνιο και  η Credit Lyonnais τα μάζεψε κι έφυγε. Όπως και η Carrefour τα μάζεψε κι έφυγε πριν σκάσει ο Μαρινόπουλος, ενώ η Suez εδώ και χρόνια προσπαθεί να προσεγγίσει την ΕΥΑΘ και φως ακόμη δεν είδε.

Θα πείτε υπάρχουν κι άλλες δουλειές, όπως πχ στην ενέργεια.   Πράγματι για μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες τέτοιες επισκέψεις βοηθούν. Αλλά δεν είναι αναγκαίες αν υπάρχει βούληση για επενδύσεις. Πάρτε παράδειγμα την Κύπρο. Μικρότερη και πιο αδύναμη χώρα, αλλά πέτυχε  να ξεκινήσει τις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα επειδή ακολούθησε μια σταθερή στρατηγική διεθνών ισορροπιών και συμμαχιών.

Υπάρχει ο αντίλογος πως η  επίσκεψη  Μακρόν θα εκπέμψει και πολιτικά μηνύματα. Αν κάτι φάνηκε ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη είναι ότι όποιος πληρώνει τα περισσότερα (δηλαδή η Μέρκελ) έχει και τον σημαίνοντα λόγο. Οποιος πιστεύει ότι η εμβάθυνση της ενοποίησης, η σύγκλιση των ευρωπαικών οικονομιών και άλλα τέτοια ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης  μπορεί να επηρεαστούν από τα πολιτικά μηνύματα της επίσκεψης του Μακρόν στην Αθήνα είναι μακριά νυχτωμένος.  Όταν ο Μακρόν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τη Μέρκελ για το μέλλον της Ευρωζώνης, η τύχη της  Ελλάδας δεν θα κριθεί από  τον οίκτο ή την ιστορία μας, αλλά από  το αν μπορεί ή όχι η χώρα να ακολουθήσει το νέο ευρωπαικό πλαίσιο. Τα πολιτικά μηνύματα της επίσκεψης του Μακρόν  θα είναι τότε ξεχασμένες  δημόσιες σχέσεις και θα συνειδητοποιήσουμε  ότι οι ηγέτες έρχονται στην Αθήνα περίπου όπως οι φιλάνθρωπες κυρίες πηγαίνουν τα Χριστούγεννα στα ορφανοτροφεία  ή ο Αρχιεπίσκοπος στα νοσοκομεία.  Δηλαδή για να βελτιώσουν τη δική τους εικόνα, καθώς η Ακρόπολη ή η Πνύκα είναι ωραίο σκηνικό για τα διεθνή μέσα.

Η Ελλάδα πριν τη χρεοκοπία ήταν σχετικά προστατευμένη λόγω της γλώσσας της. Δεν είναι διαδεδομένη  και αλλάζοντας τα δορυφορικά  κανάλια οι ξένοι δεν νοιάζονταν ιδιαίτερα αλλά και δεν  μπορούσαν να καταλάβουν τι έλεγαν με στόμφο οι πολιτικοί στη Βουλή και στις δηλώσεις τους. Με τη χρεοκοπία μπήκαμε στο μικροσκόπιο. Οι αναφορές των ξένων πρεσβειών   είναι πιο αναλυτικές και εξειδικευμένες, ο τύπος μεταφράζεται , μόνιμοι συνεργάτες τους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις κόκ  Μας πήραν χαμπάρι και ξέρουν πως η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία ακόμη δεν μπορούν να αποφασίσουν αν εκεί που λειτουργούσε για πάνω από 50 χρόνια το αεροδρόμιο του Ελληνικού ήταν ή όχι  αρχαιολογικός χώρος. Οπότε ο Μακρόν δεν μας σώζει.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.