Ειδησεογραφικό site

Γερμανός ΥΠΕΞ: Μας ανησυχεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

266

Η δήλωση του Χάικο Μάας έγινε κατά την άφιξή του στην Άγκυρα για συνομιλίες – Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους

Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία έθιξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες.

«Η Τουρκία είναι περισσότερο από γείτονας, είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος. Δεν είναι μυστικό ότι ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία, κυρίως στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μας ανησυχούν. Θα μιλήσουμε και γι’ αυτό», ήταν η δήλωση του Μάας που ανήρτησε στο twitter.

Ο Μάας έγινε δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ η επίσκεψή του γίνεται σε μία περίοδο που Βερολίνο και Άγκυρα προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Έχουμε ισχυρή θέληση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Θα ήθελα να συμβάλλω σε αυτό κατά το ταξίδι μου», σημείωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι «οι ανθρώπινες σχέσεις μας με τη Τουρκία είναι τόσο βαθιές που οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά για να τις βελτιώσουμε».

View image on Twitter

Θα συναντηθεί με τον Ερντογάν

Μετά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου, ο Μάας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι διμερείς σχέσεις, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση και διεθνή θέματα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως, η παρουσία του Μάας στην Τουρκία συμπίπτει με την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για επιχείρηση κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου προπύργιου των ανταρτών στη Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Από τον «πάγο» στην εξομάλυνση

Οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας μπήκαν στον «πάγο» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και την κράτηση στην Τουρκία γερμανών πολιτών ή με διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το Βερολίνο, επτά Γερμανοί ή πολίτες με διπλή υπηκοότητα κρατούνται σήμερα στην Τουρκία για «πολιτικούς» λόγους.

Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, οι δύο χώρες δείχνουν να έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους.

Μετά και τη σοβαρή διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ, και τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην οικονομία της, η Τουρκία δείχνει να στρέφεται και πάλι στους ευρωπαίους συμμάχους της.

Έτσι τουρκικά δικαστήρια απελευθέρωσαν τον Αύγουστο τους δύο έλληνες στρατιωτικούς και τον πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, των οποίων η κράτηση είχε ενισχύσει τις εντάσεις με την Ευρώπη. Ο Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

‘Οσο για την Γερμανίδα Μεσαλέ Τόλου, δημοσιογράφο και διερμηνέα, που δικάζεται στην Τουρκία για «τρομοκρατική» δραστηριότητα, τής επετράπη να επιστρέψει στη Γερμανία.

Αύριο, Πέμπτη, ο Μάας αναμένεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στα εγκαίνια ενός γερμανικού σχολείου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.