Ειδησεογραφικό site

Γερμανικές εκλογές: Εμφατική νίκη Μέρκελ – Σουλτς: Χάνουμε 1-0

38

Η «μίνι-Μέρκελ» των Χριστιανοδημοκρατών Κραμπ-Καρενμπάουερ κέρδισε τις εκλογές με διψήφια διαφορά από τους σοσιαλδημοκράτες: 40,7% έναντι 29,6% – Στην τοπική Βουλή οι ακροδεξιοί του AfD

Μια εμφατική και απρόσμενη στην έκτασή της νίκη κατέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, στις εκλογές του κρατιδίου Ζάαρ, την Κυριακή. Η διαφορά των δύο κομμάτων ανήλθε σε διψήφιο ποσοστό: 40,7% έναντι 29,6%, δηλαδή 11,1%, ενώ στην τρίτη θέση ήρθε το αριστερό Die Linke με ποσοστό 12,9%.

Η νίκη πιστώνεται κατά μεγάλο ποσοστό στην πρωθυπουργό του Ζάαρ Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που ο Τύπος αναφέρει ως «μίνι Μέρκελ» και η οποία όχι μόνο διατήρησε την νίκη, αλλά αύξησε και το ποσοστό του κόμματός της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες! Αν και το Ζάαρ θεωρείται «προπύργιο» των Χριστιανοδημοκρατών και η νίκη Μέρκελ λίγο-πολύ θεωρείτο αναμενόμενη, εν τούτοις η έκτασή της δείχνει πως το «φαινόμενο Σουλτς», που εκτόξευσε τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, τουλάχιστον «πάτησε φρένο» στο κρατίδιο αυτό.

Η Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Η Άνγκελα Μέρκελ βγαίνει αλώβητη από την πρώτη μάχη με τον Σουλτς, σημειώνει ο βρετανικός Guardian και επισημαίνει πως οι εκλογές του Ζάαρ δίνουν ένα στίγμα εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου στην Γερμανία.

Η τρίτη θέση για το Die Linke καταγράφεται επίσης ως έκπληξη, αν και μάλλον αποδίδεται στον ηγέτη του κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν, που κατάγεται από το Ζάαρ. Οι Πράσινοι έμειναν εκτός κοινοβουλίου, μπαίνουν όμως οι ακροδεξιοί της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), με ποσοστό 6,2% και τρεις έδρες.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο Μάρτιν Σουλτς είπε πως σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του περασμένου Ιανουαρίου, που του έδιναν 24%, το κόμμα του κατέγραψε «μεγάλα κέρδη». «Σε ποδοσφαιρικούς όρους, είμαστε 1-0, αλλά κάθε ματς διαρκεί τουλάχιστον 90 λεπτά», δήλωσε στο ZDF.

«Αυτή η εμφατική νίκη με εκπλήσσει κι εμένα», δήλωσε από την πλευρά της η Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Το εκλογικό σώμα στο Ζάαρ ανέρχεται στις 800.000 χιλιάδες καταγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Ανεγκρετ Kραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε ότι η νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στις χτεσινές εκλογές «είναι ένα μήνυμα των ψηφοφόρων κατά του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD)-Αριστεράς (Die Linke) και σε ομοσπονδιακό επίπεδο», όπως είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Τα σχέδια του SPD για συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς δεν υποστηρίχτηκαν ανεπιφύλακτα από τους πολίτες» είπε η επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ. «Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών αποδεικνύουν ότι το SPD μπορεί να αντιμετωπιστεί και υπό τον νέο πρόεδρο Σουλτς» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ανκε Ρέλινκερ δήλωσε ότι ναι μεν το κόμμα της «κατάφερε να καλύψει την απόσταση (η οποία την χώριζε απο το CDU) χάρη στον Μάρτιν Σουλτς, αλλά στην τελική ευθεία η κ. Kραμπ-Κάρενμπαουερ πήρε το μπόνους του αξιώματός της».

Τέλος, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Οκαρ Λαφοντέν δήλωσε ότι «εξακολουθεί να πιστεύει σε μια πλειοψηφία στα αριστερά της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Το προσωρινά επίσημα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο Ζάαρλαντ έχουν ως εξής:
CDU 40,7%, SPD 29,6%, Aριστερά 12,9%, Εναλλακτική για την Γερμανία 6,2%. Πράσινοι (4%) και Φιλελεύθεροι (3,3%) μένουν εκτός τοπικού Κοινοβουλίου διότι δεν έλαβαν το απαιτούμενο 5%. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 69,7%.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η μοναδική δυνατότητα είναι να συνεχίσει να κυβερνά ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.