Ειδησεογραφικό site

Γερμανικά ΜΜΕ για προσφυγικό: Η συμφωνία έχει πολλούς αστερίσκους

2.418

Η Ελλάδα συμφώνησε για επανεισδοχή προσφύγων, όχι όμως και η Ιταλία, επισημαίνει η Tageschau – Απογοητευμένοι οι Γερμανοί για τους χειρισμούς της Μέρκελ αλλά ο μεγάλος χαμένος είναι ο Ζεεχόφερ

Έντονα δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση του Βερολίνου είναι οι Γερμανοί μετά τη διαμάχη περί ασύλου στο «μεγάλο συνασπισμό» που έφερε τα πάνω-κάτω στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Η επίτευξη συμφωνίας των τριών κομμάτων (Χριστανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών) για την δημιουργία «κέντρων διέλευσης» και και όχι στρατοπέδων, όπως έσπευσε να επισημάνει η επικεφαλής του SPD, είναι ένας συμβιβασμός με πολλές προυποθέσεις.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Tageschau», η πλέον συμφωνημένη προσέγγιση προϋποθέτει συμφωνία επανεισδοχής σε κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ενώ η κυβέρνηση της Αθήνας συμφώνησε, μια συμφωνία με τη νέα ιταλική κυβέρνηση είναι επί του παρόντος αβέβαιη. Οι πρόσφυγες από τα κράτη με τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής θα πρέπει να απελαθούν στην Αυστρία.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη συμφωνία

Το πολιτικό ψυχόδραμα στη Γερμανία έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για το προσφυγικό άφησε μία μικρή γεύση στους Γερμανούς πολίτες.

Το 78% των συμπολιτών της Μέρκελ δεν είναι ή είναι λίγο ικανοποιημένοι από το έργο της Γερμανίδας καγκελαρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του γερμανικού δικτύου «ARD» ενώ μόλις το 21% δηλώνει ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο.

Αλλά και η Μέρκελ μετρά τις πληγές από όλη αυτή την περιπέτεια που τελικά είχε αίσιο τέλος. Το 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι είναι ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από την Γερμανίδα Καγκελάριο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας έχασε δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ο μεγάλος χαμένος 

Όμως,ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Ναι μεν ο ίδιος δηλώνει πολύ ικανοποιημένος από την επίτευξη της συμφωνίας για το προσφυγικό, όμως οι συμπολίτες του πλέον δεν τον θέλουν στη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του γερμανικού δικτύου ARD, η δημοτικότητα του Βαυαρού εταίρου της Μέρκελ σημείωσε αρνητικό ρεκόρ. Τον Ιούνιο η λαοφιλία του 69χρονου Ζεεχόφερ βρισκόταν στο 43% τον Ιούλιο όμως κατρακύλησε στο 27%.

Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το προσφυγικό ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συμφωνίας ο Ζεεχόφερ είπε χαρακτηριστικά: «Βλέπετε έναν πολύ ικανοποιημένο υπουργό Εσωτερικών.»

Από την πλευρά της, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών «SPD», Αντρέα Νάλες, αναφερόμενη στα τράνζιτ κέντρα ασύλου, τόνισε πως δεν μιλάμε για «στρατόπεδα»: «Συνολικά, βρήκαμε μια καλή λύση»…Θα υπάρχουν χωριστά δωμάτια στο κατάλυμα για οικογένειες και άτομα που χρειάζονται ειδική προστασία…Όλα αυτά είναι νομότυπα.»

Από το κόμμα της εξακολουθούν να ακούγονται «φωνές» περί απομάκρυνσης του Ζεεχόφερ από την κυβέρνηση.

«Δεν νομίζω ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ θα παραμείνει στο αξίωμά του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι είναι ακόμα υπουργός, το οφείλει μόνο στην αδυναμία της Άνγκελα Μέρκελ»,δήλωσε ο αντιπρόεδρος στη Bundestag, ένα από τα πρωτοκλασάτα ονόματα των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.