Ειδησεογραφικό site

Γερμανία: Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

30

Tα «μαχαίρια» βγήκαν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του μετά την κόντρα των δύο πρωτοκλασάτων στελεχών -Μάρτιν Σουλτς και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ- με την Άντρεα Νάλες να περιμένει στη γωνία για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Ο Σουλτς απέρριψε το υπουργείο Εξωτερικών ενώ νωρίτερα είχε δώσει το «δακτυλίδι» της ηγεσίας του SPD στην Άντρεα Νάλες προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Από την πλευρά του, ο Γκάμπριελ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει το νευραλγικό υπουργείο ή όχι με αποτέλεσμα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να αναζητά άλλα πρόσωπα.Για παράδειγμα, το όνομα της Καταρίνα Μπάρλει ακούγεται έντονα για το νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση για την αρχηγία του SPD – Θα αναλάβει η Άντρεα Νάλες μεταβατική πρόεδρος του κόμματος;

Aρχικά, ο Μάρτιν Σουλτς παρέδωσε την προεδρία του SPD στην Άντρεα Νάλες,πρώην επικεφαλής της Κ.Ο των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργό Εργασίας επί Μέρκελ προκειμένου ο ίδιος να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Μετά τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας η οποία ζήτησε την εκλογή νέου προέδρου, τώρα εγείρονται και νομικές αμφιβολίες ως προς την ανάληψη της -μεταβατικής αρχικά- προεδρίας από την frau Νάλες.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση το απόγευμα το προεδρείο του κόμματος μπορεί θεωρητικά να την ορίσει μεταβατική πρόεδρο και στη συνέχεια ένα έκτακτο συνέδριο,το οποίο θα διεξαχθεί σε τρεις μήνες, να επικυρώσει και τυπικά την εκλογή της μοναδικής- υποψήφιας.Εάν εκλεγεί τελικά η Άντρεα Νάλες πρόεδρος, η οποία είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κόμματος Την κατάσταση δυσχεραίνει η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Ζιμόνε Λάνγεκ, δημάρχου του Φλένσμπουργκ, ότι προτίθεται να είναι υποψήφια για την προεδρία, όπως γράφει μεταξύ άλλων το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Από την πλευρά του, ο Χάραλντ Μπάουμαν-Χάσκε, επικεφαλής των νομικών του SPD, ήταν ξεκάθαρος στην εφημερίδα «Die Welt»:«Με εκπλήσσει το γεγονός ότι η Άντρεα Νάλες θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος αμέσως έστω μόνο ως μεταβατική πρόεδρος. Για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει νομική βάση, δεν προβλέπεται από το καταστατικό μας».Αντιθέτως,η Μάλου Ντράιερ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων:«Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί αν μείνει ακέφαλο,επομένως ήταν σωστή η πρόταση του Μάρτιν Σουλτς να ορισθεί μεταβατική πρόεδρος η Αντρέα Νάλες. Για την προθυμία της να δεχτεί να ηγηθεί του SPD σε αυτή την δύσκολη φάση της είμαι ευγνώμων και είμαι σίγουρη ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλά την κατάσταση. Οι αντιπρόσωποι του κόμματος θα εκείνοι οι οποίοι θα αποφασίσουν στο συνέδριο εάν θα παραμείνει μόνιμα πρόεδρος», όπως τόνισε.

Μία γυναίκα και στο τιμόνι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών;

Καταρίνα Μπάρλει 

Το όνομα της Καταρίνα Μπάρλει ακούγεται έντονα στους διαδρόμους του SPD. Δεν έχει αναλάβει μόνο Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, αλλά από το Σεπτέμβριο του 2017 έχει επιφορτιστεί και με τις υποθέσεις του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Καταρίνα ξέρει καλά από ευρωπαική πολιτική.Επιπλέον,διατηρεί καλές σχέσεις με το κόμμα από τότε που υπηρέτησε ως γ.γ του SPD.Η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών την υποστηρίζει. Αρχικά το όνομά της είχε πέσει στο «τραπέζι» για το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων στο νέο «μεγάλο συνασπισμό», τώρα όμως φλερτάρει με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Κόρη Βρετανού εκδότη της Deutsche Welle και Γερμανίδας γιατρού , η Καταρίνα σπούδασε στο Παρίσι. Είναι διαζευγμένη, μητέρα δύο αγοριών και μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.
Έχει εργαστεί ως δικηγόρος σε νομικό γραφείο του Αμβούργου, ως υπάλληλος στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο και ως δικαστής.   Απηύθυνε την πρώτη ομιλία της στη Bundestag στις 18 Νοεμβρίου 2013 σχετικά με την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» της Ε.E. Το «μότο» της ομιλίας της ήταν:

«Αυτή η κοινωνική Ευρώπη, την οποία εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούμε εδώ και πολύ καιρό, είναι το ευρωπαϊκό εγχείρημα των επόμενων ετών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.