Ειδησεογραφικό site

Γερμανία: Μέρκελ – Σουλτς συμφώνησαν σε «γκρόκο»

47

 

Εχουμε «Groko», που σημαίνει «grosse koalition», που σημαίνει «Μεγάλος Συνασπισμός»! Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του 2018, βγήκε «λευκός καπνός» για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Οι Συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες έδωσαν τα χέρια για τη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού, είδηση που δημοσίευσε πρώτο το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Κατα τις ίδιες πληροφορίες, οι Σοσιαλδημοκράτες θα λάβουν σημαντικότατα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας. Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της CSU θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τo Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούσαν και πάλι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου του CSU, να το αναλάβει το δικό του κόμμα.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν 23 ολόκληρες ώρες, για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία έφεραν τελικά αποτέλεσμα, σχηματίζοντας «λευκό καπνό».

Στα «όπλα» ο δημοσιογραφικός κόσμος για τις πρώτες δηλώσεις έξω από το CDU

Τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης -οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας- συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Το λόγο τώρα έχουν τα περίπου 450.000 μέλη του SPD που θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες και μόνον αν δώσουν το «πράσινο φως» θα μπορέσει να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι εφημερίδες Ηandelsblatt και Sueddeutsche Zeitung, αλλά και το πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνουν ότι επετεύχθη συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών(CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Υπάρχει ωστόσο, και άλλη πηγή του Reuters που δεν επιβεβαιώνει τη συμφωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.