Ειδησεογραφικό site

Γερμανία: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο Πότσδαμ

146

Τη μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες, που κατάφεραν να περιορίσουν τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια του Βερολίνου.

Ωστόσο, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες προκαλούν επιφυλάξεις στις τοπικές αρχές για την εξέλιξη της κατάστασης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι «τα πράγματα δεν έχουν ηρεμήσει ακόμη».

Σε ένα από τα τρία χωριά που εκκενώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή επιτράπηκε στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο, οι κάτοικοι των άλλων δύο κοινοτήτων παραμένουν εκτός των σπιτιών τους, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει ακόμη. Τοπικός αξιωματούχος της περιφέρειας Πότσδαμ-Μίτελμαρκ, ο Κρίστιαν Στάιν, είπε ότι θα επιτραπεί να πάνε για λίγο στα σπίτια τους μόνο όσοι έχουν ζώα που πρέπει να τα φροντίσουν.

Ο Στάιν διαβεβαίωσε ότι δεν κάηκε κανένα σπίτι, μολονότι οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 100 μέτρων από τα τρία χωριά.

Η πυρκαγιά εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί όλο το Σαββατοκύριακο

Η πυρκαγιά δημιούργησε πυκνό καπνό, που κάλυψε το πρωί τα νότια προάστια του Βερολίνου.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 440 πυροσβέστες, ενώ εκτιμάται ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο. Οι άσχημες εκτιμήσεις οφείλονται στις καιρικές συνθήκες, καθώς δεν αναμένονται βροχές στην περιοχή και ο άνεμος δεν κοπάζει, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης ανά πάσα στιγμή.

Κίνδυνος εκρήξεων από πυρομαχικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Την ίδια ώρα, το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο κίνδυνος εκρήξεων λόγω της ύπαρξης πολλών πυρομαχικών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο έδαφος, σύμφωνα με τον συντονιστής των συνεργείων διάσωσης Μίχαελ Κνάπε, στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

Χαρακτήρισε την κατάσταση «δραματική», προσθέτοντας πως έχουν ήδη σημειωθεί πολλές μικρές εκρήξεις.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.