Ειδησεογραφικό site

Γερμανία: Έτοιμοι για σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού

35

Το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού έδωσαν οι ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών, των Βαυαρών εταίρων τους -Χριστιανοκοινωνιστών – και των Σοσιαλδημοκρατών μετά το πέρας των πολυήμερων διερευνητικών επαφών που είχαν τα κόμματά τους.

Πάνω από 109 ημέρες χρειάστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να βρει μία λύση στο θέμα της «ακυβερνησίας» στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Μετά την αποτυχία των διερευνητικών επαφών των Χριστιανοδημοκρατών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους για τον σχηματισμό της κυβέρνησης «Τζαμάικα», η σιδηρά κυρία προσέγγισε τους Σοσιαλδημοκράτες.

Όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Bild», στις διερευνητικές  επαφές που είχαν τα κόμματα επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού»- «Groko».

Ωστόσο το τελικό «ok» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα δοθεί από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στις 21 Ιανουαρίου. Εκεί ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σουλτς θα ζητήσει από τα μέλη του κόμματος να εγκρίνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει τα τρία κόμματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.