Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Οι πέντε προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την πανδημία

97

Συνάντηση με τους γιατρούς αλλά και νοσηλευτές των νοσοκομείων της Αττικής, είχε τη Τετάρτη το απόγευμα διαδικτυακά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και διασωληνωμένων ασθενών η συζήτηση όπως θα ήταν φυσικό επικεντρώθηκε στις προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό εν μέσω της πανδημίας στην Αττική.

Η Φώφη Γεννηματά στην εισαγωγική της τοποθέτηση επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι απέτυχε στη διαχείριση του προβλήματος. «Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ μεγάλες. Δεν είναι μόνο η επιβολή του μεγαλυτέρου σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Επέλεξαν την πολιτική του lockdown ακορντεόν και αυτοσχεδίασαν με λάθος και αναποτελεσματικά μέτρα.

Αντί να πάρουν στοχευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή έγκαιρα επέμειναν σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα. Που όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά εξάντλησαν την υπομονή των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα. Που μάλιστα όσο αποτύγχαναν τόσο πιο αυστηρά τα έκαναν.

Απέτυχαν παταγωδώς. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ένταση του προβλήματος. Μιλά μάλιστα για επιτυχία επικαλούμενος αυθαίρετες συγκρίσεις με άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Παρουσίασε παράλληλα τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, όπου ζητά την ένταξη όλων των δομών: ιδιωτικά νοσοκομεία (ιδίως τα μεγάλα), στρατιωτικά νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ένταξη όλων των ανθρώπων: Επιστημονικό προσωπικό, του δημοσίου και ιδιώτες, ειδικότητες συναφείς με πανδημία
Διασφάλιση του απαραίτητου ιατροτεχνικού εξοπλισμού: Φιάλες οξυγόνου, highflow συσκευές, τεστ κτλ.

Πιο συγκεκριμένα πέντε προτάσεις που μπορούν, όπως λέει η κ. Γεννηματά, να εφαρμοστούν άμεσα:

1. Επίταξη των Ιδιωτικών Νοσοκομείων και ειδικά των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκεςώστε να συμμετάσχουν σε ενιαίο σχεδιασμό, με τους ίδιους όρους με το Δημόσιο.
Με υποχρεωτική ένταξη του Προσωπικού τους.

Ένταξη και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο σχεδιασμό.

2. Υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες ειδικότητες (πνευμονολόγοι, παθολόγοι κλπ) στα Δημόσια Νοσοκομεία, για την κάλυψη των αναγκών στις νέες covid κλινικές που δημιουργούνται. Με την συμβολή του Ι.Σ.Α και του Π.Ι.Σ.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανάθεση καθηκόντων σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. ουρολόγοι ή οφθαλμίατροι).

3. Πολλαπλασιασμός των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό με σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Εξασφάλιση rapid-test για όλους τους μη covid ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία και τους συνοδούς τους, ώστε να μη μολύνονται εκεί.

4. Άμεση λειτουργία κλιμακίων (taskforce) της Π.Φ.Υ. με την συμμετοχή και ιδιωτών ιατρών-και ειδικά αυτών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ- για επίσκεψη στα σπίτια σε ασθενείς covid. Ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία.

5. Δημιουργία ειδικού Συντονιστικού Κέντρου, ικανού να παρέχει υποστήριξη και οδηγίες στους γιατρούς των Νοσοκομείων και στα κλιμάκια της Π.Φ.Υ.

Ολόκληρη η εισαγωγική ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

Σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας σε αυτή την συζήτηση που στόχο έχει την στήριξη του ΕΣΥ με μέτρα άμεσης εφαρμογής, στη μάχη που δίνει σήμερα στην Αττική για την προστασία της υγείας των πολιτών.  Στόχος μας δεν είναι να αναδείξουμε τις συνολικές ανάγκες του ΕΣΥ, έχουμε προτάσεις και γι αυτό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις προτάσεις μας για το πώς θα αντέξει το σύστημα τις επόμενες εβδομάδες, που θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Από την πρώτη ώρα που εκδηλώθηκε η πανδημία με συνεχείς παρεμβάσεις, με επεξεργασμένες προτάσεις για όλα τα θέματα, αγωνιστήκαμε για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ μεγάλες. Δεν είναι μόνο η επιβολή του μεγαλυτέρου σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Επέλεξαν την πολιτική του lockdown ακορντεόν και αυτοσχεδίασαν με λάθος και αναποτελεσματικά μέτρα. Αντί να πάρουν στοχευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή έγκαιρα επέμειναν σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα. Που όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά εξάντλησαν την υπομονή των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα.

Που μάλιστα όσο αποτύγχαναν τόσο πιο αυστηρά τα έκαναν.  ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ένταση του προβλήματος. Μιλά μάλιστα για επιτυχία επικαλούμενος αυθαίρετες συγκρίσεις με άλλες χώρες. Η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Σήμερα έχουμε 3465 νέα κρούσματα.

Τα Νοσοκομεία μας και ειδικά στην Αττική, βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο. Δημιουργείται λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Και πάλι καλά που έγιναν οι δωρεές, αλλιώς θα βιώναμε ήδη τραγικές καταστάσεις. Χθες μόνο διαβάσαμε ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπήρχαν 2 διασωληνωμένοι-μέσης ηλικίας-με φορητό αναπνευστήρα, έξω από τις ΜΕΘ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Η πρωτοβάθμια υγεία ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν αξιοποιείται όπως πρέπει, για την ανακούφιση των Νοσοκομείων.

Κλινικές των Δημόσιων Νοσοκομείων κλείνουν για να μετατραπούν σε κλινικές covid. Δυστυχώς και χωρίς ειδικευμένους γιατρούς σε πολλές περιπτώσεις. Οπότε και εγκαταλείπονται βαριά ασθενείς με άλλα νοσήματα στην τύχη τους-ή αφήνονται προς εκμετάλλευση στον ιδιωτικό τομέα -αλλά και η περίθαλψη των ασθενών με covid σε αυτές γίνονται με σοβαρές ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού.

Και το χειρότερο. Η ιδεοληπτική εμμονή της Κυβέρνησης , αφήνει μέσα σε συνθήκες υγειονομικού συναγερμού, εκτός ουσιαστικού σχεδιασμού τον Ιδιωτικό Τομέα. Με την πίεση μας, ενέταξανδύο ιδιωτικές κλινικές, αλλά και εκεί στέλνουν μόνο περιστατικά ελαφριά χωρίς πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα το σκανδαλώδες είναι ότι επειδή δεν επέβαλλαν την παρουσία ειδικευμένων ιδιωτών ιατρών σε αυτές, επιχειρούν να αποσπάσουν γιατρούς από τα Δημόσια Νοσοκομεία για να καλύψουν τις ιδιωτικές κλινικές (!!) την ώρα που σε αυτά η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.

Όλη αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση δεν έκανε καμία προετοιμασία, δεν έκανε τίποτε για να στηρίξει το ΕΣΥ, δεν αξιοποίησε ούτε καν την «μαύρη εμπειρία» της Θεσσαλονίκης. Εν μέσω πανδημίας έγιναν μόνο προσλήψεις εκτάκτων ορισμένου χρόνου που στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των Νοσοκομείων.

Τα στελέχη της Κυβέρνησης εξαντλούνται σε «προφητείες» για το πότε θα «ανοίξουμε». Μια κουρασμένη και απογοητευμένη κοινωνία χάνει όλο και πιο πολύ την εμπιστοσύνη της όταν βλέπει από τη μία την ανικανότητα της Κυβέρνησης και από την άλλη την τεχνητή όξυνση που διχάζει ειδικούς και πολίτες. Αποτέλεσμα: η κρίση εμπιστοσύνης διευρύνεται.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τα πρόστιμα και το κυνηγητό των νέων στις πλατείες. Επιτέλους να γίνει αντιληπτό σε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ότι ο συνωστισμός δεν έχει χρώμα. Δημιουργεί διασπορά του ιού και στα σχολεία και στα ΜΜΜ και σε εκδηλώσεις τύπου Ικαρίας , εκκλησίες, δρόμους και πλατείες. Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

Μόνο το 4% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί και με την δεύτερη δόση που παρέχει ασφάλεια. Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενιαίο σχεδιασμό με συντονιστικό κέντρο και δράση σε 3 επίπεδα για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος:1) Ένταξη όλων των δομών: Ιδιωτικά νοσοκομεία (ιδίως τα μεγάλα), στρατιωτικά νοσοκομεία, 1-βάθμια φροντίδα υγείας.2) Ένταξη όλων των ανθρώπων: Επιστημονικό προσωπικό, του δημοσίου και ιδιώτες, ειδικότητες συναφείς με πανδημία 3)Διασφάλιση του απαραίτητου ιατροτεχνικού εξοπλισμού: Φιάλες οξυγόνου, highflow συσκευές, τεστ κτλ. Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε σήμερα 5 συγκεκριμένες προτάσεις ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

Επίταξη των Ιδιωτικών Νοσοκομείωνκαι ειδικά των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκεςώστε να συμμετάσχουν σε ενιαίο σχεδιασμό, με τους ίδιους όρους με το Δημόσιο.

Με υποχρεωτική ένταξη του Προσωπικού τους.

Ένταξη και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο σχεδιασμό.

Υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες ειδικότητες (πνευμονολόγοι, παθολόγοι κλπ) στα Δημόσια Νοσοκομεία, για την κάλυψη των αναγκών στις νέες covid κλινικές που δημιουργούνται. Με την συμβολή του Ι.Σ.Α και του Π.Ι.Σ.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανάθεση καθηκόντων σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. ουρολόγοι ή οφθαλμίατροι).

Πολλαπλασιασμός των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό με σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Εξασφάλιση rapid-test για όλους τους μη covid ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία και τους συνοδούς τους, ώστε να μη μολύνονται εκεί.

Άμεση λειτουργία κλιμακίων (taskforce) της Π.Φ.Υ. με την συμμετοχή και ιδιωτών ιατρών-και ειδικά αυτών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ- για επίσκεψη στα σπίτια σε ασθενείς covid. Ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία.

Δημιουργία ειδικού ΣυντονιστικούΚέντρου, ικανού να παρέχει υποστήριξη και οδηγίες στους γιατρούς των Νοσοκομείων και στα κλιμάκια της Π.Φ.Υ.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οι υγειονομικοί του ΕΣΥ θα κάνουν και πάλι το καθήκον τους. Είναι όμως και καιρός πέρα από τα ωραία λόγια να αναγνωρισθεί έμπρακτα η προσφορά τους με την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Έχω προτείνει να γίνει συζήτηση στη Βουλή για ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα αποτελεσματικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση.

Είναι όμως ανάγκη να γίνει η στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ώστε να πείσουμε τους πολίτες με συγκεκριμένο τρόπο και αποτελεσματικά μέτρα ότι εγγυόμαστε την προστασία της υγείας τους.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους…

Τα σχόλια είναι κλειστά.