Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Ο προϋπολογισμός του ’20 προσγειώνει τους πολίτες στη σκληρή πραγματικότητα

85

«Το αδιέξοδο της ανάπτυξης παραμένει. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται. Η αγορά φυτοζωεί, οι τράπεζες αδυνατούν να τις χρηματοδοτήσουν. Οι επενδύσεις που όλο έρχονται παραμένουν στα χαρτιά» επεσήμανε πριν από λίγο στη Βουλή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

«Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας. Η ανεργία δεν μειώνεται. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται , είναι μερικής απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς» τόνισε επίσης η κα Γεννηματά η οποία άσκησε σκληρρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. «Να νομοθετήσουμε τώρα. Είναι οι άνθρωποι που έπληξε πάνω από όλους η κρίση. Τους το οφείλουμε. Τους έχετε αγνοήσει επιδεικτικά κ. Μητσοτάκη» σημείωσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει άμεσα σχετική πρόταση νόμου.

Η κα Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας ότι με την άρνησή της να συνέλθει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη.

«Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος. Να στείλουμε επιτέλους ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους. Ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά. Μόνο έτσι θα μας λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι και θα μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα της διπλωματίας που δεν αρκεί από μόνη της» σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Γεννηματά.

Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Μακάρι σήμερα να είχαμε την πολυτέλεια να συζητήσουμε μόνο για την οικονομία.
Δύο κρίσιμα ζητήματα απασχολούν και ανησυχούν τον Ελληνικό λαό πέρα από την οικονομία.
Η επιθετικότητα και οι προκλήσεις της Τουρκίας που ξεπέρασαν κάθε όριο και η έξαρση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι εγκλωβισμένοι στα νησιά έφτασαν τους 40.000 .
Ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους και ταυτόχρονα επηρεάζουν και επηρεάζονται από την οικονομία.
Πριν από λίγες ημέρες, από αυτό εδώ το βήμα παρουσίασα τις θέσεις μας, συγκεκριμένες προτάσεις και βήματα για την αντιμετώπιση τους.

Ζήτησα κ. Μητσοτάκη, να πάρετε θέση.
Αρνηθήκατε να μας πείτε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης σας απέναντι στις επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν.
Αρνηθήκατε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και πήρατε πάνω σας όλη την ευθύνη.
Είναι σαφές ότι εσείς δεν έχετε ολοκληρωμένη στρατηγική.
Εκείνο όμως που έχει πιο πολύ σημασία είναι να υπάρχει Εθνική γραμμή.
Πώς πορεύεται η χώρα στα νέα δεδομένα; Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλη μια χαμένη ευκαιρία όπως το 2004 με την Κυβέρνηση Καραμανλή.

Μας είπατε ότι η εξωτερική πολιτική δεν συζητείται αλλά ασκείται. Ασκείται με την προϋπόθεση ότι υπάρχει εθνική στρατηγική που πρέπει να διαμορφωθεί επίσημα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Αναφέρθηκα προ ημερών σε τέσσερεις προτεραιότητες που συγκροτούν μια συνεκτική και άρα αποτελεσματική στρατηγική.
Την έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης και των διεθνών οργανισμών. Την ενίσχυση των συνεργασιών μας στην ευρύτερη περιοχή μας. Την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης.

Την επιδίωξη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες. Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία , ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτές τις προτάσεις εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση εφόσον υπάρξει απόφαση για την Εθνική κόκκινη γραμμή. Όμως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συζητάμε. Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει.
Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος.

Να στείλουμε επιτέλους ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους. Ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά.
Μόνο έτσι θα μας λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι και θα μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα της διπλωματίας που δεν αρκεί από μόνη της.

Υποτιμήσατε στην αρχή το πρόβλημα, μιλήσατε απλά για δυσκολίες, υποβαθμίσατε τις εξελίξεις, μην αργείτε κι άλλο κ. Μητσοτάκη.
Όχι στον εφησυχασμό , εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η ισχυρή θέση της χώρας στα εθνικά μας ζητήματα προαπαιτεί σταθερή και ανεπτυγμένη οικονομία. Όσο ποτέ είναι ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας τις εξαρτήσεις, να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό σοκ, να σταθούμε στα πόδια μας να αποκτήσουμε ξανά μια δυναμική, εξωστρεφή και ισχυρή οικονομία.
Γι’ αυτό η σημερινή συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία και με αυτό το πρίσμα κρίνουμε τον κυβερνητικό Προϋπολογισμό.

Άλλαξε η Κυβέρνηση, όμως δεν άλλαξε η πολιτική!
Αυτόν τον Προϋπολογισμό θα μπορούσε κάλλιστα να τον υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος.
Στις ίδιες ράγες κινείται.
Τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ.
Οι δεσμεύσεις Τσίπρα παραμένουν ισχυρές.
Και οι πολίτες παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές.
Ο προϋπολογισμός του 2020 προσγειώνει τον κ. Μητσοτάκη.
Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε.
1. Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας.
Η ανεργία δεν μειώνεται. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται , είναι μερικής απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς.
Άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους με τους πλειστηριασμούς που έρχονται.
Οι πολίτες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους
Οι φόροι εξοντώνουν τα νοικοκυριά , εξανεμίζουν τα εισοδήματα, οι όποιες μειώσεις είναι για τους λίγους.

2.Το αδιέξοδο της ανάπτυξης παραμένει.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται. Η αγορά φυτοζωεί, οι τράπεζες αδυνατούν να τις χρηματοδοτήσουν. Οι επενδύσεις που όλο έρχονται παραμένουν στα χαρτιά.
Στάσιμο το ΠΔΕ
Υψηλά πρωτογενή πλεόνασμα γονατίζουν νοικοκυριά και οικονομία.
Φορολογικές αλλαγές χωρίς σύνδεση με νέες επενδύσεις και απασχόληση
Αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ

3.Το Κοινωνικό κράτος καταρρέει

Επιδόματα προσωρινά και προπληρωμένα στο δεκαπλάσιο από τους πολίτες δεν είναι κοινωνική πολιτική. Απλώς εφέτος ο γαλάζιος Άγιος Βασίλης αντικατέστησε τον ροζ.

Η Υγεία και η Παιδεία υποβαθμίζονται συνεχώς. Στην Υγεία η κατάσταση είναι οριακή. Στα Νοσοκομεία δοκιμάζονται και ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Ταβάνια πέφτουν, ασανσέρ πέφτουν, ότι σπάει δεν επισκευάζεται. Η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό προς τα νοσοκομεία μειώνεται για ακόμη μια χρονιά όπως μειώνεται και προς την ΠΦΥ. Υπάρχει Νοσοκομείο που έβαλε χέρι στο παγκάρι του παρεκκλησίου. Από την αλόγιστη σπατάλη των Κυβερνήσεων Καραμανλή φτάσαμε σε καταστάσεις τριτοκοσμικές. Δεν πάει άλλο, λύση δεν είναι η παράδοση του ΕΣΥ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Θα μας βρείτε δυναμικά απέναντι .

Αυτή την κατάσταση βιώνουν οι πολίτες.
Οι πολίτες πράγματι αποζητούν την ασφάλεια στην ζωή τους
Όμως η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας.
Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της Κυβέρνησης σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας .
Αυτή είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή.
Με τον προϋπολογισμό σας, ενισχύετε την Κοινωνική αδικία.
⮚ Επιδεινώνετε περαιτέρω την αρνητική σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
⮚ Από την πολιτική σας απουσιάζει επιδεικτικά κάθε μέτρο για τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα που ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και είναι οι τελευταίοι στις ελαφρύνσεις.
Απουσιάζει κάθε μέτρο για τους συνταξιούχους, το κοινωνικό κράτος, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
⮚ Όπως και από το σχέδιο Ηρακλής για την ενίσχυση των Τραπεζών και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων , λείπει κάθε μέτρο για την προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

Τώρα κατόπιν εορτής ο κ Μητσοτάκης θυμήθηκε την ανάγκη να μειωθούν τα πλεονάσματα ,αλλά από το 2021.Δεν θα πούμε κάλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί με επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ πληρώνει ο Ελληνικός λαός για το 2020, την άρνηση του να στεναχωρήσει την κα Μέρκελ, την ένταξη του δηλαδή στο κλαμπ των προθύμων.
Λέμε ένα δυνατό ΟΧΙ στον Προϋπολογισμό.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Μερικές ακόμα διαπιστώσεις και συμπεράσματα από τον Προϋπολογισμό:

Συμπέρασμα 1ον
Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Πολλά λόγια για ανάπτυξη και επενδύσεις, αλλά στην πράξη όλα παραπέμπονται προσεχώς.
Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Προϋπολογισμός δεν ενσωματώνει τις προβλέψεις για τις διεθνείς εξελίξεις, τις συνέπειες των εμπορικών πολέμων του κ. Τραμπ, για το Brexit που πιθανά θα επιδεινώσει το εμπορικό έλλειμμα, αλλά και για τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, για τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Τι εμποδίζει την Ανάπτυξη;
Μιλήσαμε ήδη για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσθέτω ότι για να επιτευχθούν αυτά, το 2019 χρειάσθηκε να μειωθεί κατά 811 εκατ. Ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μάλιστα την ώρα που οι δημόσιες και κοινωνικές υποδομές καταρρέουν.
Είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική, που συνεχίζει ότι έκαναν και οι προηγούμενοι. Το μίγμα πολιτικής, που μας λέγατε κι εσείς, πρέπει να αλλάξει, στόχος μας χαμηλά πρωτογενή , υψηλό ΠΔΕ και ανάκτηση του ελέγχου του Υπερταμείου της υποτέλειας. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτούς τους μήνες δεν είδαμε καμιά διαρθρωτική αλλαγή που να δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία, που να δίνει ένα θετικό σήμα στους επενδυτές. Αντίθετα επανέρχεστε στη λογική του πελατειακού κράτους των αρεστών. Δημιουργείτε οργανισμούς και δομές που κοστίζουν χωρίς λόγο. Δεν ενδιαφέρεστε για τη συνοχή της κοινωνίας.

Συμπέρασμα 2ο
Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την Ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.

«Επενδύω στην Ελλάδα» ονομάσατε το νόμο σας, αλλά ποιος επενδύει στην Ελλάδα χωρίς ουσιαστικά μέτρα για τους Μικρομεσαίους, την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον Πρωτογενή Τομέα; Περιοριστήκατε σε διευθετήσεις χωρίς προοπτική.
Πως θα πετύχετε τις αισιόδοξες προβλέψεις σας με 25% απορρόφηση στο ΕΣΠΑ και 17,85% στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνιστικότητα-Καινοτομία» που στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Οι οριζόντιες φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις δεν συνδέονται ούτε με την ανάπτυξη, ούτε-κυρίως-με τις επενδύσεις.
Τα ίδια κίνητρα και για όποιον αναπτύσσεται και ρισκάρει, αλλά και για όποιον αρκείται στα ενισχυμένα κέρδη του.
Ενώ η ανάγκη προσαρμογής στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενισχυμένη περιβαλλοντική προστασία επιβάλλουν απόλυτα στοχευμένες παρεμβάσεις.
Η Κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες για επενδύσεις στην οικοδομή.
Το μείζον όμως πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας ήταν και είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα στην εποχή ραγδαίων αλλαγών.
Αφήνετε τις Τράπεζες να κερδοσκοπούν, με υπερβολικές χρεώσεις εις βάρος των πολιτών που συναλλάσσονται μαζί τους. Και να προκαλούν με μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Δεν είναι λύση οι απολύσεις, πότε επιτέλους θα το καταλάβετε κ.Μητσοτάκη;

Συμπέρασμα 3ον

Τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν και πάλι όλα τα βάρη.

Οι όρκοι της ΝΔ για την στήριξη της μεσαίας τάξης καταπατήθηκαν από το πρώτο εξάμηνο

Οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα 638 εκατ. Ευρώ ΦΠΑ και 88 εκατ. Ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Θα πληρώσουν πρόσθετα 323 εκατ. Ευρώ σε φόρους εισοδήματος και 84 εκατ. Ευρώ σε φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω του επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.
Οι ελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα που εξαγγέλλετε, είναι ελάχιστες για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ και μηδενίζονται για όσους έχουν πάνω από 20.000 ευρώ.

Ο «πλούσιος» κατά τη ΝΔ με ετήσιο εισόδημα 9.000€ και ένα παιδί θα ωφεληθεί 2,5€
το μήνα ενώ θα συνεχίσει να σπαταλά το αυξημένο πλέον διαθέσιμο εισόδημά του στα είδη
ευρείας λαϊκής κατανάλωσης με τους αυξημένους φόρους όπως ο Φ.Π.Α.
Ο δε πολύ «πλούσιος» με εισόδημα 20.000€ και ένα παιδί θα έχει όφελος
Μηδέν και θα συνεχίσει να πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης και αυξημένους
φόρους κατανάλωσης.

Με την οικονομική πολιτική στα ίδια χνάρια, με αυτούς τους προϋπολογισμούς και αυτές τις αντιλήψεις, μόνο παρατείνονται τα αδιέξοδα της χώρας, δεν δημιουργείται προοπτική για τους νέους ανθρώπους.

Δείχνετε να μην έχετε διδαχθεί τίποτα από την τελευταία δεκαετία. Επιστρέφετε σταθερά στις λογικές του παρελθόντος.
Το συγκεντρωτικό , συντηρητικό, αυταρχικό κράτος που επιχειρείτε να ξαναχτίσετε, είναι η δήθεν «κανονικότητα» που οδήγησε στην κρίση, στα Μνημόνια και έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ασκούμε δυναμική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν μένουμε μόνο στην άρνηση, στην απόρριψη απέναντι στην πολιτική της ΝΔ.
Έχουμε σχέδιο και πρόταση για την Αναγέννηση της χώρας , με πράσινο συμβόλαιο. Το Σχέδιο Ελλάδα, σχέδιο Ελληνικής ιδιοκτησίας στηρίζεται στην αλλαγή στο κράτος, την αποκέντρωση, την αξιοκρατία, την εξωστρέφεια της οικονομίας, την έρευνα, τη γνώση, την καινοτομία και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ένα κράτος ψηφιακό, αξιόπιστο που προετοιμάζει έγκαιρα το έδαφος για τις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι έτοιμες και πιο ανταγωνιστικές , ικανές να δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Ένα κράτος αποφασισμένο με σχέδιο να εξασφαλίσει τη δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, που δεν εγκαταλείπει ολόκληρες περιοχές και τους ανθρώπους τους στην φτώχεια και την ανεργία. Που δεν ενδιαφέρεται μόνο να διασφαλίσει τα κέρδη των ολίγων.
Με ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που βλέπει τους κινδύνους από τη δημογραφική γήρανση και στηρίζει έμπρακτα, μακροπόθεσμα τις οικογένειες με ολοκληρωμένο πλαίσιο και όχι εφάπαξ επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Ένα Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη στους νέους και τους εξασφαλίζει προοπτικές, δεν τους απογοητεύει, δεν τους διώχνει μακριά.
Πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αυτή την Προοδευτική Αλλαγή.
Δεν είναι απλά ένα όραμα που μας εμπνέει, είναι σχέδιο συγκεκριμένο, με νέους Εθνικούς στόχους.
Για να τους πετύχουμε είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τις ανισότητες και να χτυπήσουμε τις αδικίες.
Να ξαναδώσουμε στον Ελληνικό λαό τη χαμένη του υπερηφάνεια.
Αρκετά με τα μεγάλα λόγια.
Τέρμα στην κοροϊδία και την εκμετάλλευση της ελπίδας.
Όχι άλλα προσωρινά επιδόματα.
Τα οφέλη από την όποια βελτίωση της οικονομίας πρέπει να είναι μόνιμα και καθαρά. Φέρνουμε πρόταση νόμου και σας καλώ να τοποθετηθείτε.
Εμείς λέμε 13η Σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, τώρα. Να νομοθετήσουμε τώρα. Είναι οι άνθρωποι που έπληξε πάνω από όλους η κρίση. Τους το οφείλουμε. Τους έχετε αγνοήσει επιδεικτικά κ. Μητσοτάκη.
Θα συνεχίσετε με τα επιδόματα της φτώχειας ή θα στηρίξετε την αξιοπρέπεια που εμείς προτείνουμε;
Με όλες μας τις προστάσεις στοχεύουμε:
1ον Στην εξισορρόπηση έμμεσων και άμεσων φόρων.
Με την άμεση μείωση όλων των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Μέτρο που συνδέεται άμεσα με την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την μείωση του κόστους των τροφίμων, αλλά και τη στήριξη της παραγωγής και των νοικοκυριών μέσα από την μείωση του κόστους της ενέργειας.
2ον Στη στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Με την κατάργηση-σε δύο δόσεις- της εισφοράς αλληλεγγύης.
3ον Στη στήριξη των Μικρομεσαίων.
Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
4ον Στην παροχή κινήτρων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φοροαπαλλάσσεται για 150.
5ον Σε φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Με την θέσπιση υψηλών φορολογικών συντελεστών απόσβεσης (άνω του 30%) για επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς.
Έτσι ώστε οι Ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο, να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
6ον Στην τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής, του Έλληνα αγρότη, με φορολογικά μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα του και στηρίζουν τις ομάδες παραγωγών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
7ον Σε κίνητρα στους νέους ανθρώπους για να επιχειρήσουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει.
Με πλήρη απαλλαγή από την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές για 3 έτη (και μειωμένη κατά 50% για τα επόμενα δύο), για νέους που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή το επάγγελμα.
Και 8ον Στην ουσιαστική προστασία της Α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, για τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες που αδυνατούν αποδεδειγμένα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις.
Άμεσες οικονομικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, τη μείωση των ανισοτήτων.
Προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση του ΑΕΠ και την μείωση της ανεργίας, άρα και από την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Και βέβαια από τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Κυβέρνηση τις αρνήθηκε.
Εμείς επιμένουμε. Είμαστε δυναμικά παρόντες. Είμαστε το στήριγμα, το αποκούμπι της ελληνικής κοινωνίας, που αργά αλλά σταθερά ανταποκρίνεται. Οι δεσμοί μας με την κοινωνία είναι ισχυροί και καθημερινά ενισχύονται. Αποτυπώνεται όπου γίνονται εκλογές στους επιστήμονες, στους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς.
Συνεχίζουμε σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό και την συντήρηση.
Σταθερά στην αυτόνομη πορεία μας.
Μόνο μια ισχυρή δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, η δική μας παράταξη θα φέρει τη νέα αλλαγή

Τα σχόλια είναι κλειστά.