Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Να μην επιτρέψουμε η ακροδεξιά να σφραγίσει τη νέα σελίδα της Ευρώπης

111

Δεν πρέπει οι σοσιαλιστικές παρατάξεις να επιτρέψουν στην ακροδεξιά να σφραγίσει τη νέα σελίδα της Ευρώπης, υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην Προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος PES στις Βρυξέλλες.

«Μιλάμε συνεχώς για εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, της συνοχής, της αλληλεγγύης, της σύγκλισης.Έχουμε πολλές ιδέες, για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης για την ανάπτυξη της κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας. Αν όμως δεν κάνουμε κάτι και γρήγορα για τις διευρυνόμενες ανισότητες, κοινωνικές, εδαφικές, διαπεριφερειακές και αν δεν προχωρήσουμε σε ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές για να μειωθούν οι ανισότητες αυτές, τότε όλα τα προηγούμενα θα είναι θεωρία και η Ευρώπη στην πράξη θα αργοσβήνει σε χέρια ακροδεξιά» σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν ασφάλεια, αλληλεγγύη και δουλειές. Κι αυτά μπορούν να τα δώσουν μόνον οι σοσιαλιστές.

«Γι’ αυτό» είπε, «πρέπει να φροντίσουμε να συνέλθουμε, να κάνουμε σαφείς και ξεκάθαρες τις διαφορές μας από δεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές ν´ ακούσουμε τον κόσμο και να του μιλήσουμε με κουβέντες καθαρές».

Στη συνέχεια αναφερόμενη στο πρόβλημα της μετανάστευσης, υποστήριξε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν προχωρά ικανοποιητικά.

«Φοβάμαι ότι δεν προχωράμε ικανοποιητικά. Οι ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και πάλι τελευταία σε ανησυχητικό βαθμό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και η μεταναστευτική οδός της Ανατολικής Μεσογείου: να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Και όσον αφορά το Κοινό Σύστημα Ασύλου, θα είναι γράμμα κενό χωρίς δίκαιη κατανομή βαρών» τόνισε η κυρία Γεννηματά.

«Η ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας με στόχο τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης είναι επιτακτική», επισήμανε, αναλύοντας τη θέση της για την κοινή αμυντική πολιτική της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα, πληροί τα βασικά κριτήρια που απαιτεί η «διαρθρωμένη συνεργασία» και φιλοδοξούμε να είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη. Ωστόσο η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής να αποφασίζεται από κοινού και βέβαια οι δαπάνες για την κοινή άμυνα δεν θα πρέπει να επηρεάσουν αρνητικά τον προϋπολογισμό και άλλες κρίσιμες πολιτικές της Ένωσης».
Τέλος κλείνοντας αναφέρθηκε στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν προβλήματα σοβαρά και το ξέρουμε όλοι.

Κι ακριβώς γι’ αυτό έχει σημασία ποιο μήνυμα στέλνουμε στο λαό της Τουρκίας που προσβλέπει στην Ευρώπη για την επιστροφή της δημοκρατικής ομαλότητας στη χώρα. Άρα θα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτή την διαπραγματευτική ενταξιακή διαδικασία και την προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, εφ’ όσον εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.