Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Η παρτιτούρα της συμφωνίας Τσίπρα-Λαγκάρντ είναι γεμάτη περικοπές

80

 

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε τόσο στην πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ όσο και τα ζητήματα της κεντροαριστεράς.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η παρτιτούρα της συμφωνίας Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι γεμάτη νέες περικοπές ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα καταφέρει να σταθεί μέχρι το 2019.

«Είπε ο κ. Τσίπρας ότι “ηχούν σαν μουσική στα αυτιά του όσα είπε η κ. Λαγκάρντ”. Οι περικοπές που θα έρθουν το 2019 μαζί με τη μείωση αφορολόγητου και τον εργασιακό μεσαίωνα είναι το αποτέλεσμα των επιλογών του κ. Τσίπρα. Είναι οι νότες της συμφωνίας του κ. Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ. Τι άλλο θα κόψει ο κ. Τσίπρας και πόσους νέους φόρους θα επιβάλλει;» διερωτήθηκε η κ. Γεννηματά, και συμπλήρωσε: «Μείωση χρέους μια κυβέρνηση έκανε. Η κυβέρνησή μας το ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στην πορεία. Η μεγαλύτερη μείωση χρέους που έγινε διεθνώς, έγινε από την Παράταξή μας και πρέπει να λέγεται αυτό. Όλα τα άλλα είναι μόνο λόγια».

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να ενημερωθεί άμεσα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16.

«Το δια ταύτα είναι η υπογραφή του κ. Τσίπρα σε άλλο ένα γραμμάτιο για τον ελληνικό λαό 2,4 δις. Αυτό γνωρίζουμε βάσει όσων επισήμως είπε στο Κογκρέσο ο  κ. Τραμπ, και μιλάει για 2,4 δις. Περιμένω να ενημερωθεί άμεσα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να τοποθετηθούμε επί της συγκεκριμένης συμφωνίας και να δούμε αν έχει προβλεφθεί να υπάρχει δουλειά και για την ΕΑΒ. Επειδή έχουμε ακούσει μεγάλα λόγια και πολλά ψέματα από την κυβέρνηση, δεν θα σταθώ στις δηλώσεις αλλά θα περιμένω τις διευκρινήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

Στρέφοντας τα «πυρά» της εκ νέου στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι βλέπει έναν πρωθυπουργό που «στο εξωτερικό παραδίδεται και στο εσωτερικό διχάζει τον ελληνικό λαό».

«Είδα τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει ότι αυτά που κάνει ο κ. Τραμπ είναι “για καλό”, αλλά για το καλό ποιών; Μπροστά του είπε ότι καταργεί το Obamacare. Ποιο είναι τελικά “το καλό” για τον κ. Τσίπρα;  Από την Αμερική δεν έφερε τίποτα συγκεκριμένο για επενδύσεις, αντίθετα εμείς θα δώσουμε χρήματα, εμείς θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στην Αμερική. Και επιτέλους θέλω να δω τι θα κάνει για τους εργαζόμενους και τους άνεργους στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας όταν κυνηγάει ό,τι παράγει και ό,τι δημιουργεί» είπε η κ. Γεννηματά, και συμπλήρωσε: «Για να μπορέσει να βγάλει τον προϋπολογισμό κάνει ασκήσεις με τους αριθμούς. Πίσω όμως από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, άνθρωποι με κομμένες συντάξεις με κομμένα επιδόματα, με νοσοκομεία υπό κατάρρευση και ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν προχωρά».

Ο κόσμος να δυναμώσει το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς

Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την πορεία προς την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στον κόσμο να πάει να ψηφίσει για να «δυναμώσει το εγχείρημα να το δούμε να προχωρά και να πετυχαίνει».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το εγχείρημα αυτό, ήταν δική της πρωτοβουλία. «Μια πρωτοβουλία» η οποία, όπως τόνισε, «έχει τις ρίζες της στην περίοδο 1989-1990 όταν συζητήθηκε και προωθήθηκε από τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά και τον Γρηγόρη Γιάνναρο», στο πλαίσιο της βαθύτατης φιλίας που είχαν αναπτύξει κατά τη συνεργασία τους στη συγκυβέρνηση Ζολώτα.

Τότε σημείωσε, ξεκίνησε η προσπάθεια συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, έγινε «το μπόλιασμα» για την μετεξέλιξη του χώρου και σήμερα, μετά από τόσες δυσκολίες και χρόνια, «παίρνει σάρκα και οστά».

Ερωτηθείσα σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι το γεγονός αποδεικνύει το σοβαρό ενδιαφέρον γύρω από τις εξελίξεις και ότι η ηγετική ομάδα που θα προκύψει από την βάση θα χαρακτηρίζεται από ήθος πολιτικής με αξίες και σοβαρότητα γιατί τα «όνειρα μας είναι πιο σοβαρά από τις αναμνήσεις μας», όπως σημείωσε.

Αναφορικά με την επιχειρούμενη ανανέωση με «παλιά υλικά» που της καταλογίζουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι το νέο αφορά στα πρόσωπα, στις ιδέες και στο πρόγραμμα. Ενημέρωσε ότι το 80% των μελών των Επιτροπών και των γραμματέων στις Νομαρχιακές είναι κάτω των 40 ετών. Βεβαίως πρόσθεσε, μιλάμε γενικώς για νέους ανθρώπους και όχι απλά για ηλικιακή ανανέωση χωρίς εμπειρία όπως έχουμε στην περίπτωση της Αυστρίας «όπου επανακάμπτει η ακροδεξιά με νέα πρόσωπα».

Αναφορικά με τις ιδέες και τις πρακτικές ανέφερε ότι όλοι εργάστηκαν στην εκπόνηση ενός σχεδίου που θα βγάλει την χώρα από την κρίση. Προβλέπονται σημείωσε οι συνεργασίες με τους εταίρους, στρατηγικές ανάπτυξης και βελτίωσης της οικονομίας με μέτρα αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και υλοποίηση υποπρογραμμάτων ουσιαστικής αλληλεγγύης και προστασίας των αδυνάμων κλ.π. Για τις πρακτικές είπε ότι αυτό που προέχει είναι «να αποτινάξουμε» κάθε είδους λογικές μηχανισμών και ίντριγκας. Προσωπικά, τόνισε, «έχω κηρύξει τον πόλεμο στους μηχανισμούς και δεν θα επιτρέψω να μεταφερθούν αυτές οι λογικές στο νέο φορέα».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι κάποιες διαφωνίες που εκφράστηκαν αφορούσαν στην έλλειψη ασφαλών εγγυήσεων από πλευρά των εταιριών που θα τις διενεργούσαν. Είπε ότι θα στηθούν κάλπες σε κάθε Καποδιστριακό δήμο και όπου αλλού προτείνουν οι Νομαρχιακές ακόμη και στο Εξωτερικό, στα προξενεία- όπου ζητηθούν. Εκτίμησε ότι ο αριθμός των καλπών ίσως φτάσει στις 1.200 και άνω των 100.000 το εκλογικό σώμα. Σημείωσε ότι αποτελεί κέρδος για την παράταξη η μεγάλη συμμετοχή, γεγονος που θα στείλει το μήνυμα ότι η παράταξης πρέπει να παραμείνει ενωμένη πάση θυσία.

Για τον μετεκλογικό ρόλο του νέου φορέα η κ. Γεννηματά απέφυγε να προκαθορίσει εξελίξεις «ερήμην του ελληνικού λαού», επαναλαμβάνοντας ότι ο φορέας διαθέτει πρόγραμμα για τη χώρα στη βάση ενός εθνικού σχεδίου με προοδευτικό πρόσημο.

Τέλος, για την ενδυνάμωση του ακροδεξιού ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού και την αδύναμη παρουσία των ευρωπαίων σοσιαλιστών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οφείλεται στην παλαιότερη ταύτιση τους με πολιτικές συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες με τα αυστηρά μέτρα άσκησης οικονομικής πολιτικής απομάκρυναν τον κόσμο. Ωστόσο, σημείωσε, σήμερα στους κόλπους του κόμματος αποτελεί κοινή διαπίστωση η ανάπτυξη πολιτικών για την ασφάλεια, την αλληλεγγύη και την εργασία, τρίπτυχο στο οποίο θα αναπτυχτεί και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις επικείμενες εκλογές

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.