Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά για ΕΝΦΙΑ: Δεν είναι λύση οι αποσπασματικές ρυθμίσεις «ανακούφισης» των πολιτών

24

«Οφείλω όμως να επισημάνω ότι η παρούσα ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το 2019. Δεν διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε η κυρία Φώφη Γεννηματά με παρέμβασή της στην Βουλή εκφράζοντας τον προβληματισμό του ΚΙΝΑΛ για την χρονική ισχύ του μέτρου.

«Είναι προφανές ότι οι αποσπασματικές ρυθμίσεις «ανακούφισης» πολιτών και επιχειρήσεων, όσον κι αν είναι αναγακαίες, δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα, γιατί δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος για να εξηγήσει «Επίσης το κρίσιμο ερώτημα παραμένει. Υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για αυτές;

Γιατί όσο ισχύουν οι επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τα δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο παραμένουν οι στόχοι του 3,5% που αποτελούν θηλιά στο λαιμό της χώρας, είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι για νέες περικοπές του ΠΔΕ, για νέες εκπτώσεις στο Κοινωνικό Κράτος.

Χωρίς την νέα διαπραγμάτευση και τις ουσιαστικές αλλαγές σε αυτούς τους στόχους –από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ- είναι αδύνατη η εφαρμογή ενός νέου μίγματος οικονομικής πολιτικής, είναι αδύνατη η απελευθέρωση των αναγκαίων πόρων που θα εξασφαλίσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση με ανάπτυξη και Κοινωνική συνοχή.

Όλο το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης απέφευγε επιμελώς να τοποθετηθεί στο μείζον αυτό θέμα.

Ξεκαθαρίσαμε έγκαιρα και πολλές φορές ως τώρα, ότι εμμονή στους ίδιους στόχους, σημαίνει εμμονή στην ίδια πολιτική με τον κ. Τσίπρα.

Σημαίνει λιτότητα, εξοντωτική φορολογία, κατάρρευση της δημόσιας Υγείας, υποβάθμιση των Κοινωνικών δαπανών».

Η ίδια επανέλαβε ότι το ΚΙΝΑΛ θα συμβάλλει σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για μείωση των πλεονασμάτων υπογραμμίζοντας όμως πως πρέπει να ξεκαθαριστεί με «ποιους όρους και προϋποθέσεις, με ποιες δεσμεύσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πιστεύει η Κυβέρνηση ότι θα πετύχει τον στόχο;

Σας απευθύνω ευθέως την πρόκληση να ανοίξετε τα χαρτιά σας, να προχωρήσετε σε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εδώ στην Βουλή».

Παράλληλα, είπε ότι το ΚΙΝΑΛ καταψηφίζει την τροπολογία για το Ελληνικό υποστηρίζοντας πως «αλλάζουν οι όροι του Νόμου και της συμφωνίας για την Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά.

Μέχρι προχθές ο αρμόδιος Υπουργός της Κυβέρνησης διαβεβαίωνε επί λέξη «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον νόμο και να αλλάξουμε την συμφωνία και τους όρους της υπέρ ή κατά της εταιρίας, θα εφαρμόσουμε τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα».

Είναι απόλυτα σαφές ότι με την τροπολογία αυτή εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του επενδυτή, μια και προβλέπονται ευνοϊκότεροι για αυτόν όροι από τους ισχύοντες. Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα. Θέλουμε τις μεγάλες, τις εμβληματικές για τον τόπο επενδύσεις.

Για αυτό και έχουμε ταχθεί υπέρ της Επένδυσης στο Ελληνικό και ασκήσαμε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που απαράδεκτα κωλυσιεργούσε την πραγματοποίησή της.

Όμως οι επενδύσεις προϋποθέτουν αξιοπιστία του κράτους και σεβασμό των όρων της συμφωνίας και από τους επενδυτές.

Όταν οι όροι αλλάζουν με αυτόν τον τρόπο, και κατόπιν «εορτής» , τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και δίνουμε ένα πολύ αρνητικό σήμα διεθνώς. Που θα το βρει το δημόσιο μπροστά του όταν γίνουν διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις.

Αποσύρετε την τροπολογία και προχωρήστε το έργο με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί».

Πάντως, απαντώντας ο υπουργός Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε «η τροπολογία αλλάζει τους όρους της σύμβασης. Η τροπολογία αναφέρεται στο νόμο του 2012. Κάθε καλοπροαίρετος κατανοεί ότι η τροπολογία δεν αφορά την σύμβαση την οποία δεν αλλάζει υπερ ή κατά της εταιρείας»

Τα σχόλια είναι κλειστά.