Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά για Αγία Σοφία: Να αναλάβει η ΕΕ πρωτοβουλίες για την αναίρεση της απόφασης Ερντογάν

33

Το αίτημα να αποφασίσει η Ε. Ε ουσιαστικές και αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που παραβιαστούν είτε η κυριαρχία, είτε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ζητά η Φώφη Γεννηματά να υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής. Σε επιστολή της στον Πρόεδρο του PES, Σεργκέϊ Στάνισεφ, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «η Τουρκία  έχει περάσει από τις προκλήσεις σε επιθετικές ενέργειες και σε παράνομες πράξεις, ξεδιπλώνει την αναθεωρητική της στρατηγική παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου και αμφισβητώντας διεθνείς συνθήκες. Από την εισβολή της στη Συρία, την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της Κύπρου, ως το παράνομο και προϊόν εξαναγκασμού μνημόνιο με την Λιβύη και τους σχεδιασμούς  για έρευνες νότια της Κρήτης

Επιδιώκει να παίξει ρόλο ηγεμονικής περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά».

Αναφερόμενη στην απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, τονίζει ότι «αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό και περιφρονεί τη σχετική  απόφαση  της ΟΥΝΕΣΚΟ, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς εδώ και 35 χρόνια».

Ζητά να καταδικασθεί απερίφραστα η «βέβηλη πράξη» και η Ε.Έ, ως «ένωση αξιών, δικαίου και ελευθερίας να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες για την αναίρεση αυτής της πρωτοφανούς απόφασης του προέδρου Ερντογάν».

«Πρέπει εγκαίρως να υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ουσιαστικών και αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που παραβιαστούν είτε η κυριαρχία, είτε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», υπογραμμίζει στην επιστολή της η κ. Γεννηματά

Τα σχόλια είναι κλειστά.