Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Εννιά προτάσεις για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας

164

Οι στόχοι και οι προοπτικές που προκύπτουν από το «Σχέδιο Ελλάδα» για τη «Νέα Οικονομία»

Τις προτάσεις του για τη στήριξη και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματάπαρουσιάζοντας το «Σχέδιο Ελλάδα».

Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει εννιά προτάσεις, μέσω των οποίων το «ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο» που παρουσίασε θα ενεργοποιηθεί και θα αποτελέσει τη «μαγιά της νέας οικονομίας».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το «Σχέδιο Ελλάδα» είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της κεντροαριστεράς ότι η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΙ. Είναι ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό Σχέδιο.

Προσδοκούμε στην στήριξη και εφαρμογή του Σχεδίου Ελλάδα από μια νέα γενιά επιχειρηματιών, ανθρώπων που τολμούν να μείνουν και να αγωνισθούν στην χώρα μας.

Αυτοί είναι η «μαγιά» της Νέας Οικονομίας που δημιουργούμε.

Η Νέα οικονομία δεν βασίζεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα και βάζει τέλος στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα που επιβιώνει παρασιτικά, καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με στελέχη του πολιτικού μας συστήματος.

Είναι ο συνδυασμός των γνώσεων, η εξειδίκευση, η δικτύωση των επιχειρήσεων, η δημιουργία αλυσίδων αξίας, που χτίζουν πάνω στα παραδοσιακά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα (πολιτισμό, τουρισμό, αγροδιατροφή), αλλά δημιουργούν νέα αξία, που εξάγουν, μετασχηματίζουν παραδοσιακούς κλάδους, δημιουργούν νέα επαγγέλματα και νέο πλούτο.

Είναι η λειτουργική καινοτομία, που κάνει μικρές χώρες να πρωταγωνιστούν σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ο ήπιος τουρισμός, η πράσινη ενέργεια, η εκπαίδευση, η ρομποτική κ.α.

Αυτή η Νέα Οικονομία είναι η καρδιά του σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ.

Που θα πυροδοτήσει μια νέα αναπτυξιακή έκρηξη, ένα επενδυτικό σοκ που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη πολύ πάνω από το αναιμικό 1,5%-2% που έχουμε σήμερα.

Με την δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπή αμοιβή, ώστε να μη τρώμε τις σάρκες μας μειώνοντας συνέχεια συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο Σχέδιο Ελλάδα για να δώσουμε κίνητρα σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, να προχωρήσουν, να τολμήσουν, να εμπιστευτούν την χώρα μας.

Χρειάζεται όμως και ειδική μέριμνα, κίνητρα για τους Νέους ανθρώπους που μένουν στην χώρα και επιχειρούν, αντιμετωπίζοντας με ψηλά το κεφάλι τις δυσκολίες.

Τόσο γι’ αυτούς που καινοτομούν με νεοφυείς επιχειρήσεις, όσο και αυτούς –και δεν είναι λίγοι- που δραστηριοποιούνται στους άλλους κλάδους της οικονομίας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα, που βιώνουν καθημερινά.

Και μοιραζόμαστε τον αγώνα και την αγωνία τους να κάνουν, σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα με επιτυχία.

Επιτυχία που αφορά την χώρα και την Κοινωνία μας, που αγωνιά για να σταματήσει το brain drain, που υπονομεύει το μέλλον μας.

Σήμερα θα κάνω κάποιες ενδεικτικές αναφορές στην δική μας αντίληψη και ένα πλαίσιο προτάσεων που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην στήριξη των νέων ανθρώπων που επιχειρούν στην χώρα μας.

Προτείνουμε :

1. Για κάθε νέο που ξεκινά την δική του επαγγελματική δραστηριότητα, θα παρέχεται απαλλαγή από την φορολογία για 3 χρόνια, και απαλλαγή επίσης για 3 χρόνια από τις ασφαλιστικές εισφορές για συνταξιοδότηση. (αυτά τα χρόνια θα μπορούν να εξαγορασθούν με σταδιακό τρόπο κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου).
2. Δημιουργούμε και επεκτείνουμε Ειδικά Αναπτυξιακά Ταμεία κλαδικού/ τομεακού χαρακτήρα (όπως το Equifund), με την συνεργασία διεθνών Ταμείων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) που θα συν-επενδύουν με Ιδιωτικά Κεφάλαια σε κλάδους του μέλλοντος.
3. Διευρύνουμε την πρόσβαση όσων θέλουν να επιχειρήσουν σε αρχικό κεφάλαιο ενθαρρύνοντας τα Ταμεία Συμμετοχών, με την συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα και ειδικά Προγράμματα από το Τραπεζικό Σύστημα, που πρέπει επί τέλους να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ρευστότητας στην Οικονομία.
4. Δίνουμε βάση στην συνεργασία Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων με τις επιχειρήσεις, για να αναπτυχθούν νέες εφαρμογές και να αξιοποιηθούν εμπορικά.
5. Αναβαθμίζουμε την Επαγγελματική Κατάρτιση και τα Προγράμματα Εργασιακής εμπειρίας, ώστε να αντιστοιχούνται οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού με τις νέες ανάγκες.
6. Στηρίζουμε τους νέους αγρότες με δωρεάν παραχώρηση γης, με φορολογικά, ασφαλιστικά μέτρα στήριξής τους, (μείωση φόρου εισοδήματος, αφορολόγητο επιδοτήσεων, αποσύνδεση εισφορών από το εισόδημα, επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε Οργανισμούς και Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς).
7. Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα. Για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους, απαλλάσσεται από την φορολογία για 150.
8. Δημιουργούμε σε κάθε Περιφέρεια θερμοκοιτίδα και κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, συνδυάζοντας την με την κατάρτιση για επαγγέλματα και υπηρεσίες του μέλλοντος.
9. Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, θα μπορούμε να δώσουμε «ζωή» σε πρώην βιομηχανικές περιοχές ή εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά πάρκα, δημιουργώντας τις Περιοχές Καινοτομίας. Να συγκεντρώσουμε σε μια γεωγραφική περιοχή ιδιωτικά και δημόσια ερευνητικά κέντρα, Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι συνέργειες για την υλοποίηση καινοτόμων έργων και ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών. Όπως έχει ήδη γίνει σε μια σειρά χωρών όπως η Εσθονία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία.
Αυτές είναι, οι δικές μας προσεγγίσεις οι δικές μας δεσμεύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τους νέους που αγωνίζονται, δημιουργούν, επιχειρούν να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Γιατί το ερώτημα δεν είναι το με «ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΑΜΕ» Η «ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ» όπως νομίζουν ορισμένοι. Το κρίσιμο θέμα που απασχολεί τους νέους ανθρώπους που επιμένουν να θέλουν να παλέψουν για μια καλύτερη ζωή στην πατρίδα μας, είναι ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ για να εγγυηθούμε το Δικαίωμα τους στην Αξιοπρέπεια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.