Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Απαράδεκτος ο τρόπος που θεσπίστηκε το ακαταδίωκτο – Είναι σαν να θέλεις να κρύψεις κάτι

39

«Οταν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα»

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια συνέντευξης της στον ΣΚΑΙ, για τη ακαταδίωκτο που θεσπίστηκε την Πέμπτη στην Βουλή προστατεύοντας τις Επιτροπές των Ειδικών και προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Αντιπολίτευσης. Όπως τονίζει η κ. Γεννηματά «όταν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις. Προφανώς πρέπει τους επιστήμονες της χώρας να τους προστατεύσουμε. Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής. Μιλάμε για μία επιτροπή, η οποία έχει εισηγητικό, γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία αρμοδιότητά να παίρνει αποφάσεις. Γι’ αυτό πραγματικά θα ήθελα να υπάρξει χρόνος συζήτησης στη Βουλή να καταλάβουμε ποιο είναι το σκεπτικό της Κυβέρνησης». Πρόσθεσε, πως «δεν έχει υπάρξει προστασία των γιατρών του ΕΣΥ από την αστική ευθύνη, που δίνουν τη μάχη και παίρνουν αποφάσεις για ασθενείς σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Ένα θέμα για το οποίο φρόντισε να καλύψει τους ιδιώτες γιατρούς που κάλεσε να συμβάλλουν για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει ποια είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί γιατί εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δούμε επιστήμονες να τρέχουν στα δικαστήρια γιατί απλώς εξέφρασαν την επιστημονική τους άποψη, σημείωσε. Παράλληλα, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει πως με αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση εξέθεσε τελικά την επιτροπή. «Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής, που κατάφεραν να διχάσουν ακόμα και τους επιστήμονες. Είναι γνωστό αυτό και έχουμε ανθρώπους της επιτροπής που έχουν μιλήσει γι’ αυτά. Δυστυχώς το πέτυχε η κυβέρνηση και αυτό και κατάφερε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών», συμπληρώνει.

Μιλώντας για την ακύρωση του διαγωνισμού των self test, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καταγγέλει πως «Έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί. Από τον πρώτο διαγωνισμό δεν καταφέραμε να πάρουμε 3 εκατομμύρια τεστ. Από το δεύτερο διαγωνισμό δεν καταφέραμε να πάρουμε 10 εκατομμύρια τεστ. Ήταν διαγωνισμοί με τρεις ημέρες προθεσμία. Δεν ξέρω γιατί έπρεπε να γίνουν τα πράγματα έτσι βιαστικά. Με εταιρίες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν. Με κατηγορίες και δεν ξέρω αν και κατά πόσο ισχύουν, ότι δεν έχουν την άδεια να προωθούν αυτού του είδους τα υλικά. Και γίνεται τρίτος διαγωνισμός τώρα για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Το απόλυτο αλαλούμ για τα self test που θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα πολύ σημαντικό εργαλείο»

Τα σχόλια είναι κλειστά.