Ειδησεογραφικό site

Γεγονός η πρώτη εξωδικαστική ρύθμιση για δάνειο με ελβετικό φράγκο

29

Αποτέλεσε ένα από τα θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται προεκλογικά για επίλυσή του. Από τότε τίποτα δεν έγινε με 70.000 συμπολίτες μας να έχουν εγκλωβιστεί στα γνωστά δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα με ελβετικό φράγκο.

Μάλιστα πριν από κανένα δίμηνο περίπου κατέθεσε σχετική τροπολογία ο ανεξάρτητος βουλευτής και γνωστός νομικός Γιώργος Καρράς, όμως η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δεν την δέχτηκε, λέγοντας ότι θα νομοθετήσουν όταν βγουν οι αποφάσεις, προφανώς επειδή δεν μπορεί να πάρει μονομερώς απόφαση για ένα θέμα, όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει μαζί με άλλα προεκλογική του «σημαία».

Να όμως που την περασμένη εβδομάδα επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη που αλλάζει τα δεδομένα και αποδεικνύει πως υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι.

Όπως μας αναφέρει η γνωστή δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, επιχειρηματίας που έλαβε στεγαστικά δάνεια συνολικού ποσού 360.000 ευρώ το 2005 και που το 2007 κι ενώ η δανειοδότηση του ανέρχονταν σε ύψος 357.673 ευρώ τα μετέτρεψε σε ελβετικό φράγκο με επιτόκιο σταθερό για τρία χρόνια 3,30% και κατόπιν κυμαινόμενο με περιθώριο κέρδους 1,5%, ήλθε σε συνεννόηση.

Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας το 2011 λόγω αλλαγής της ισοτιμίας δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις μηνιαίες δόσεις και προχώρησε σε ρύθμιση. Στο ενδιάμεσο διάστημα είχε λάβει τρία μικρότερα δάνεια συνολικού ποσού 80.000 ευρώ, τα οποία και εξόφλησε. Το 2013 έκλεισαν οι λογαριασμοί και το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανερχόταν σε 521.963 ελβετικά φράγκα. Εν τέλει την 27-1-2017 του κοινοποιήθηκε η καταγγελία των δανείων.

Όπως αναφέρει η κυρία Νούκα «ο δανειολήπτης ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα με αποτέλεσμα για συνολική οφειλή του 451.789,67 ευρώ να κληθεί να καταβάλει 291.000 ευρώ σε 384 δόσεις με σταθερό επιτόκιο 0,5% για μία πενταετία και κατόπιν κυμαινόμενο επιτόκιο με περιθώριο κέρδους 1,15%. Για το υπόλοιπο ποσό των 160.789,67 ευρώ ορίστηκαν μηδενικές καταβολές με τον όρο αποπληρωμής του ποσού των 291.000 ευρώ. Ειδικότερα, ως προς το ποσό των 160.789,67 ευρώ συμφωνήθηκε η μη καταβολή δόσεων και η διαγραφή του κάθε έτος κατά 3,12% , εφόσον αποπληρώνονται εμπρόθεσμα οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις του έτερου ποσού των 291.000 ευρώ».

Κατ αυτό τον τρόπο από τον δανειολήπτη αφαιρείται όλη η ζημία του από την αλλαγή της ισοτιμίας με δεδομένο ότι το οφειλόμενο κατά την καταγγελία ποσό των 521.963,84 ελβετικών φράγκων υπολογιζόμενο με την αρχική ισοτιμία 1ευρώ/1,64 ελβετικών φράγκων , δηλαδή την ισοτιμία που ανασγνωρίζει μερίδα των δικαστικών αποφάσεων , θα ανερχόταν σε 318.270,63 ευρώ,

Και η κυρία. Νούκα καταλήγει:

«Θα ήταν ευχής έργο η εξώδικη αυτή λύση να αποτελέσει την αρχή του τέλους της περιπέτειας των χιλιάδων εγκλωβισμένων δανειοληπτών ελβετικού φράγκου. Οι ανθρωποι αυτοί καλούνται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας να καταβάλουν υπέρογκες δόσεις, τις οποίες σαφώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, με συνέπεια να βρίσκεται σε συνεχόμενες και αλλεπάλληλες ρυθμίσεις των δανειακών υποχρεώσεων και ως εκ τούτου σε πλήρες αδιέξοδο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν προέβη σε μία νομοθετική ρύθμιση επί του κοινωνικού αυτού προβλήματος, αφήνοντας τοστην κρίση της Δικαιοσύνης. Ας ελπίσουμε, ότι σύντομα θα λήξει η ταλαιπωρία των δανειοληπτών εξώδικα και συνακόλουθα θα αποφευχθεί και η εν δυνάμει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με δεδομένο, ότι οι δικαστικές διενέξεις είναι χρονοβόρες. Θα ήταν εφιαλτικό στον σημερινό μεγαλο όγκο των “κόκκινων” δανείων να διακυβεύεται να προστεθούν αλλά 10 δις όσο και το ύψος των δανείων σε ελβετικό φράγκο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.