Ειδησεογραφικό site

Gazprom: Έληξε το τελεσίγραφο-Mόνο με προπληρωμή το αέριο στην Ουκρανία

38

Η Gazprom ανακοίνωσε πως η Ουκρανία απέτυχε να πληρώσει «έστω και μέρος» των χρεών της, εντός του τελεσίγραφου που της είχε οριστεί έως τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος και τώρα θα πρέπει να προπληρώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη Gazprom, η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz, απέτυχε να πληρώσει ακόμα και για τις παραδόσεις του Ιουνίου, υπονοώντας ότι οι παροχές θα μπορούσαν τώρα να διακοπούν.

Από σήμερα η ουκρανική εταιρεία θα λαμβάνει το ρωσικό αέριο για το οποίο έχει πληρώσει.

«Σήμερα στις 10 το πρωί ώρα Μόσχας, η Gazprom σύμφωνα με το ισχύον συμβόλαιο, έθεσε τη τη Naftogaz στο σύστημα προπληρωμών για τις παραδόσεις φυσικού αερίου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού ανακοίνωσε ότι η εταιρεία προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης ώστε να διεκδικήσει χρέος ύψους 4,5 δισ. δολαρίων.

Προειδοποίηση στην Ε.Ε. για πιθανές ανωμαλίες στην τροφοδοσία

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την τροφοδοσία των ευρωπαίων καταναλωτών με φυσικό αέριο με πλήρη ροή και ότι η ουκρανική Naftogaz θα πρέπει να διασφαλίσει τη διέλευσή του από το ουκρανικό έδαφος.

Η Gazprom προειδοποίησε τις Βρυξέλλες για πιθανές ανωμαλίες στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η Ουκρανία παρακρατεί ποσότητες φυσικού αερίου από εκείνες που προορίζονται για την Ευρώπη και διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος.

Η ρωσική εταιρεία υπενθύμισε ότι η ουκρανική Naftogaz «είναι υποχρεωμένη να εγγυηθεί τη διέλευση» του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βάσει του ισχύοντος συμβολαίου.

Περί το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη περνά από ουκρανικό έδαφος. Κατά τους προηγούμενους πολέμους του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το 2006 και το 2009, η τροφοδοσία της Ευρώπης είχε διαταραχθεί.

Όπως και στις κρίσεις του 2006 και του 2009, η διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας απειλεί τη ροή του φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη, αφού το ήμισυ της ποσότητας του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη περνά από το ουκρανικό έδαφος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.