Ειδησεογραφικό site

G20: Ο Πούτιν «έσπασε» το πρωτόκολλο για να δείξει τη δυσφορία του – ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

93

Με το «σπάσιμο» του πρωτοκόλλου αποφάσισε τελικά να δείξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την δυσφορία του για την πίεση που του ασκήθηκε για την ουκρανική κρίση κατά τη συνεδρίαση της G20.

Ενώ δηλαδή το πρωτόκολλο προβλέπει ότι πρώτος δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης κάνει ο εκάστοτε οικοδεσπότης της συνόδου ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να απευθυνθεί πρώτος στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αποχωρήσει νωρίτερα από τη σύνοδο καθώς το προεδρικό Ιλιούσιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπρίσμπαν πριν να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Η επίσημη δικαιολογία που προέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ότι είχε μπροστά του ένα μεγάλο σε διάρκεια ταξίδι στη Μόσχα και ο ίδιος είχε ανάγκη από ύπνο.

Όσον αφορά τη σύνοδο αυτή καθ’ αυτή ο Πούτιν σημείωσε ότι «ορισμένες από τις απόψεις μας δεν ταυτίστηκαν αλλά οι συζητήσεις ήταν πλήρεις, εποικοδομητικές και εξαιρετικά βοηθητικές».

«Νομίζω ότι μπορέσαμε να δώσουμε στους συναδέλφους μας να καταλάβουν τα κίνητρα της Ρωσίας. Με ενημέρωσαν για τις ανησυχίες τους. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει» συμπλήρωσε.

Λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «σοβαρό λάθος» εκ μέρους του Κιέβου την απόφασή να διακοπεί η χρηματοδότηση των ανατολικών, αυτονομιστών περιοχών καθώς, όπως είπε, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα.

«Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης τον οικονομικό αποκλεισμό των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Νομίζω ότι είναι ένα σοβαρό λάθος γιατί κόβουν με τα ίδια τους τα χέρια αυτές τις περιοχές (σ.σ. από την υπόλοιπη Ουκρανία). Γιατί; Θα το συζητήσουμε με τον Πέτρο Αλεξέγεβιτς (Ποροσένκο, τον πρόεδρο της Ουκρανίας)» είπε στη  συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές» για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. «Μπορεί να μοιάζει παράξενο, όμως οι θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί από τις δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ’ όλα το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας και στα νοτιοανατολικά της χώρας», συνέχισε.

Ομπάμα: Οι κυρώσεις που εφαρμόζουμε είναι πάρα πολύ καλές – Κάμερον: Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έστειλαν ένα «σαφές μήνυμα» στον πρόεδρο Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία θα παραμείνει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα αν ο πρόεδρος της, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που στοχεύουν να βάλουν ένα τέλος στην ουκρανική κρίση.

«Αυτή τη στιγμή οι κυρώσεις που εφαρμόζουμε είναι πάρα πολύ καλές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη λήξη της συνόδου της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. «Οι ομάδες μας διαρκώς εξετάζουν μηχανισμούς στους οποίους θα στραφούμε εφόσον χρειαστεί μεγαλύτερη πίεση», πρόσθεσε.

«Εάν (ο Ρώσος πρόεδρος) εξακολουθήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να παραβιάζει τη συμφωνία για την οποία δεσμεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες, η απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχιστεί», τόνισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έστειλαν ένα «σαφές μήνυμα» στον πρόεδρο Πούτιν ότι η χώρα του θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα εάν δεν επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι η Ρωσία πρέπει να μάθει ότι στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε μια πραγματική ενότητα σκοπού: να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κάποιου είδους μόνιμη παγωμένη σύρραξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν νομίζω ότι η σχέση της Ρωσίας από τη μία και της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Αμερικής από την άλλη, θα παραμείνει η ίδια», τόνισε.

«Ελπίζω ότι ακόμη και σε αυτό το στάδιο ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «βλέπει ότι βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Μέτρα για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2 τρισ. δολάρια και δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας

Οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) συμφώνησαν στη λήψη ενός πακέτου μέτρων που στόχο έχει να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους που φιλοξενήθηκε στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας.

Τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως στις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι «θα αυξήσουν (το παγκόσμιο ΑΕΠ) κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Η σύνοδος χαιρέτισε «τη σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη «ισχυρής» και αποτελεσματικής δράσης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Η Κίνα θα αναλάβει την προεδρία της G20 για το 2016

Μετά την Τουρκία, που παρέλαβε τη σκυτάλη από την Αυστραλία και θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της G20, το 2015, την προεδρία του φόρουμ των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου θα αναλάβει το Πεκίνο, όπως συμφωνήθηκε σήμερα από τους ηγέτες τους.

«Χαιρόμαστε εκ των προτέρων που θα ξαναβρεθούμε το 2016 στην Κίνα» αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που οργανώθηκε στο Μπρίσμπαν.

Διαδεχόμενη την Αυστραλία, η Τουρκία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου και για έναν χρόνο την κυλιόμενη προεδρία του φόρουμ. Η επόμενη σύνοδος αναμένεται να γίνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2015 στην Αντάλεια. Αμέσως μετά, την 1η Δεκεμβρίου 2015, θα παραδώσει με τη σειρά την την προεδρία στην Κίνα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο, όταν ρωτήθηκε το Σάββατο για την πιθανότητα αυτή, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί στενά με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη για να δοθεί μια ώθηση «στην παγκόσμια ανάπτυξη που είναι ακόμη πολύ αργή και άνιση». Σχολίασε επίσης ότι η G20 «θα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα», κυρίως επειδή η σύνοδος του Μπρίσμπαν επισκιάστηκε εν μέρει από το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.