Ειδησεογραφικό site

Financial Times για Τσίπρα: Υποσχέθηκε να σκίσει το μνημόνιο και τώρα «στρογγυλεύει» τις γωνίες – Τelegraph: Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ – Bloomberg: Καλύτερα προετοιμασμένη η Ευρωζώνη για ενδεχόμενο Grexit

27

Με τίτλο «Στην Ελλάδα o ριζοσπαστικά αριστερός ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να απαλύνει τις αιχμηρές άκρες του» οι Financial Times, σχολιάζουν πως η προοπτική να ανέβει στην εξουσία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ως αποτέλεσμα να πανικοβληθούν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές. Ποιο είναι, όμως, το στοιχείο που αγνοούν και τι δείχνουν οι επαφές του κόμματος με οικονομικούς παράγοντες;

«Η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο της κρίσης χρεών στην Ευρώπη και τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια εξαντλητικής λιτότητας, ίσως γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που αναθέτει την κυβέρνηση σε “αουτσάιντερ” του λαϊκισμού, που υπόσχεται ριζοσπαστικές λύσεις. Η προοπτική να αναλάβει την εξουσία το αυτοχαρακτηριζόμενο «ριζοσπαστικό αριστερό» κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, αν η κυβέρνηση συνασπισμού δεν κατορθώσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει σπείρει πανικό στους επενδυτές. Τις διαθέσεις απεικόνισε εύγλωτα το υπόμνημα ενός αναλυτή hedge fund, που κατόπιν συναντήσεων με αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο είπε: “Οσοι έβγαιναν από το meeting ήθελαν να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν στην Ελλάδα”», γράφει η Kerin Hope, προσθέτοντας πως «ο φλογερός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια σε κομμουνιστικές οργανώσεις. Πρόβαλε από το περιθώριο το 2012, με την υπόσχεση “να σκίσει” το απεχθές μνημόνιο, ενώ παράλληλα η σκληροπυρηνική παράταξη του κόμματος ζητούσε να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ και να επιστρέψει στην δραχμή».

«Ο 40χρονος κ. Τσίπρας, επιπλέον τρομοκράτησε την ελληνική ελίτ, απειλώντας να επιβάλλει νέο φόρο στην μεγάλη περιουσία. Γενικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να δώσει επιδόματα στους φτωχότερους και να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 173% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο», συνεχίζει, σχολιάζοντας πως «ο πρόσφατος πανικός που κατέλαβε τις αγορές, αποκρύπτει το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει χαμηλώσει τους τόνους από τον Μάιο, που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στις Ευρωεκλογές, εδραιώνοντας στις δημοσκοπήσεις την πρωτοκαθεδρία έναντι του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δηλώνει αφοσίωση στο ευρώ, ενώ η οικονομική ομάδα του πλέον διεξάγει τακτικά διεθνή conference calls σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους fund managers ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να καταπολεμήσει το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας και δεν θα αντιταχθεί σε ξένες επενδύσεις. (Αν κρίνουμε από την αντίδραση του Λονδίνου, η επιτυχία δεν είναι μεγάλη). Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίσης τακτικές επαφές με κάποιους από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας».

«Ο κ. Τσίπρας αλλάζει τακτική και γίνεται πιο φιλικός προς τους επιχειρηματίες», δήλωσε ο Γιάγκος Χαραλάμπους, πρώην αντιπρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας. «Αν σχηματίσει κυβέρνηση, πιστεύω ότι θα καταλάβει τις πρόσφατες αντιδράσεις των αγορών και θα κάνει άνοιγμα στους διεθνείς πιστωτές».

Οι επιχειρηματίες στην Αθήνα προσπαθούν να βάλουν στην άκρη τον φόβο μην ζητήσει ο κ. Τσίπρας άμεση διαγραφή του χρέους, αν η σημερινή κυβέρνηση πέσει και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρόωρες εκλογές. Αντ’ αυτού, προσπαθούν να αποδομήσουν τις δηλώσεις του, για να απομονώσουν τις λεπτομέρειες για το πώς θα χειριστεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμα ζητήματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, μισθολογικές προσαρμογές και επιχειρηματική φορολογία, υπογραμμίζουν οι Financial Times.

«Ελπίζουμε σε ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα του χρέους… Μετά η εικόνα είναι μικτή», σχολίασε ο Σίμος Ανδρέου, management consultant. «Κατ’αρχάς δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα προειδοποιητικά σινιάλα για τους μεγαλύτερους παίκτες».

Τelegraph: Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ

«Το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή! Τι τύχη για τον Ντέιβιντ Κάμερον».

Αυτός είναι ο τίτλος του νέου δημοσιεύματος της Telegraph η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Ο αρθρογράφος Πίτερ Όμπορν, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή υποστηρίζει ότι η Οικονομική Νομισματική Ένωση ήταν από τη «γέννησή» της καταδικασμένη να αποτύχει, σημειώνοντας παράλληλα ότι η «ευρωπαϊκή ελίτ» αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις για αυτό και σήμερα, η Ευρωζώνη είναι «ένα βήμα πριν από την καταστροφή».

Όπως αναφέρει, το «πείραμά» τους έφερε την ύφεση σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη και σημειώνει ότι η κατάσταση πηγαίνει από το κακό… στο χειρότερο.

Σύμφωνα με τον Όμπορν, η ιταλική οικονομία είναι «ετοιμοθάνατη», η κοινωνική συνοχή έχει εξαφανιστεί και οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν σε βαθμό… ανησυχητικό.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 30%, το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν μπορεί να βρει δουλειά, λόγω της κρίσης. Τέλος, τονίζει, πως στην Ισπανία η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%.

«Μιλάμε για εκατομμύρια κατεστραμμένες ζωές και όνειρα», γράφει ο Όμπορν, αναφέροντας ακόμη πως νέα πολιτικά κόμματα έχουν βγει στην επιφάνεια, από την άκρα Αριστερά έως την ακροδεξιά.

Ωστόσο, κατά το δημοσίευμα, η πιο «θανάσιμη» και πρόσφατη απειλή για το ευρώ είναι η «ανάσταση» του θρίλερ του ελληνικού χρέους.

Όπως εξηγεί, η χώρα είναι «ακυβέρνητη», ενώ υπογραμμίζει πως την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στην χώρα και προκάλεσε «την μεγαλύτερη κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου των τελευταίων 27 χρόνων».

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι πλέον, η πολιτική δομή στη ΕΕ πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να «χωρέσει» στην οικονομική πραγματικότητα, ή το αντίστροφο.

«Μην ξεχνάτε ότι το ενιαίο νόμισμα θα λειτουργήσει σωστά μόνο με μια ενιαία οικονομική πολιτική, ένα ενιαίο ταμείο, ένα ενιαίο σύστημα φορολόγησης και δαπανών, ένα ενιαίο εθνικό κοινοβούλιο και ενιαία πολιτική ταυτότητα», αναφέρει, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια, η «ανίκανη» ηγεσία της Ευρώπης, προσπαθούσε να αποφύγει αυτό το «αναπόφευκτο αποτέλεσμα» το οποίο, όπως τονίζει, η επικείμενη οικονομική καταστροφή θα την αναγκάσει να αντιμετωπίσει.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως θα είναι μια τρομαχτική πραγματικότητα για εκατομμύρια οικογένειες στην Ευρώπη, αλλά όπως υποστηρίζει, δυο θα είναι τα βασικά ζητήματα που θα προκύψουν από τη νέα κοινωνική κατάσταση: Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία, θα εγκαταλείψουν την «παραφροσύνη» του ευρώ!

Όπως αναφέρει, η κατάσταση θα… σταθεροποιηθεί στο κέντρο, σημειώνοντας πως η Γαλλία, το Βέλγιο και μερικά ακόμη κράτη-μέλη θα καταλάβουν τώρα το «όνειρο» του Ζαν Μονέ, το οποίο έχει τη Γερμανία στο κέντρο του.

Ο Όμπορν καταλήγει αναφέροντας ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πολύ «τυχερός» πρωθυπουργός καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη θα τον βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τους πολίτες να αντιληφθούν το «αιώνιο όραμα» της Μάργκαρετ Θάτσερ για μια Ευρώπη των Εθνών!

Οι ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες «ρίγησαν» πρόσφατα, μετά την πρώτη ανακοίνωση του κ. Τσίπρα για την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στον τουρισμό, όπου απείλησε να μπλοκάρει νέες πωλήσεις κρατικής περιουσίας για ανάπτυξη σε θέρετρα υψηλού τουρισμού.

«Δεν συμφωνούμε με την ανεξέλεγκτη μεταβίβαση υψηλής ποιότητας δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές, για να κατασκευαστούν εξοχικά σπίτια και ξενοδοχεία», δήλωσε.

Πολλοί θεωρούν ωστόσο ότι αυτά τα έργα έχουν κρίσιμη σημασία για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων που είναι απαραίτητες για την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, που καταλαμβάνει το ένα πέμπτο περίπου της εθνικής παραγωγής. Σήμερα ο κλάδος ζει από την προσέλκυση μεγάλων αριθμών Βορειοευρωπαίων τουριστών, που δαπανούν λιγότερα κατά κεφαλήν ποσά στα ελληνικά νησιά, απ’όσο σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, γράφει η Kerin Hope.

«Επί μήνες διεξάγουμε συζητήσεις με την τράπεζα και ένα fund ξένων επενδυτών, αλλά έχουν παγώσει τα πάντα, μέχρι να αποσαφηνιστεί η πολιτική κατάσταση», δηλώνει ένας ξενοδόχος της Κρήτης. «Ελπίζαμε να ακούσουμε πιο θετικό μήνυμα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό».

Ο Αντώνης Συμεώνογλου, ξενοδοχειακός επενδυτής στην νότιο Ελλάδα, ανησυχεί επίσης: «Μόλις ξεκινούσαμε πρόγραμμα ανακαίνισης μετά από την καλή καλοκαιρινή περίοδο, αλλά η τράπεζα μας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, η αίτηση του δανείου μπορεί να μην προχωρήσει», δήλωσε.

Ανάλογους φόβους εκφράζουν ανεξάρτητοι επαγγελματίες σε άλλους οικονομικούς κλάδους, ακόμη και σε εκείνους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θέλει να στηρίξει.

Ο Αρίστος Δοξιάδης, venture capitalist, δήλωσε ότι το τρέχον fund που στηρίζει τεχνολογικά start-ups πρόσφατα εξάντλησε την χρηματοδότησή του ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά οι ιδιώτες επενδυτές φοβούνται να κάνουν νέες δεσμεύσεις. «Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να ανοίξουμε κύκλο άντλησης κεφαλαίων τώρα, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει ευνοϊκά για τις τεχνολογικές εταιρίες», σχολιάζει ο κ. Δοξιάδης. «Αν εκλεγούν τώρα, θα υπάρξει πάγωμα δραστηριότητας για τους πρώτους λίγους μήνες».

Ο Χρήστος Χρυσίνης, ανεξάρτητος μηχανικός που εργάζεται σε πολλά έργα του δημοσίου, τονίζει ότι προσπαθεί να κλείσει άδειες και συμβάσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. «Φοβάμαι ότι η έλλειψη εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε τοπικό δημόσιο επίπεδο, θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις, καθώς θα αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση και θα πρέπει να μάθουν πώς δουλεύει το σύστημα,» εξηγεί. «Ουσιαστικά, θα μείνω χωρίς δουλειά».

Bloomberg: Καλύτερα προετοιμασμένη η Ευρωζώνη για ενδεχόμενο Grexit

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επανέφερε στους επενδυτές το εφιαλτικό σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως το 2010 και το 2011.

“Η Ευρώπη δεν έχει ακόμα ξεφύγει από την κρίση. Έχει ακόμα πολύ δρόμο για να δημιουργήσει μια πραγματική νομισματική και χρηματοοικονομική ένωση” τονίζει ο Peter Fisher, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής Fed.

»H “βουτιά” του χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων επανέφερε το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη τώρα απ’ ότι ήταν το 2010, όταν η τρύπα 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή κρίση που μέτρησε πολλά θύματα μεταξύ άλλων την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο” αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Έκτοτε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πάρει το μάθημά τους στην διαχείριση κρίσεων και τις αναταραχές των αγορών και μπορούν να δείξουν επιτυχή παραδείγματα χωρών που τα κατάφεραν

Ωστόσο, όπως λέει, ίσως αυτή η κρίση να μην φτάσει στο σημείο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κοντογούρη της Βeta Securities, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να βρει τους 180 βουλευτές, αλλά ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία δεν θα είναι τόσο ριζοσπαστικός όσο υποδεικνύει η ρητορική του.

“Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την Ελλάδα. Αλλά ευελπιστώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα επανεξετάσουν τη στάση τους και να δουν το πραγματικό πρόβλημα” τονίζει χαρακτηριστικά.

“Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα που βρίσκονται πολύ κοντά στην εξουσία δεν είναι ένα ρίσκο που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Το έχουμε δει και σε άλλες χώρες” λέει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna.

 

Πηγή: euro2day.gr,protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.