Ειδησεογραφικό site

FT: Οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τον Τσίπρα να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές

30

Οι ηγέτες του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ρήξη με τους δανειστές προκαλώντας δημόσια τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται πιο κοντά στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας.

Όπως αναφέρει πρωτοσέλιδο άρθρο της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times, στους αντάρτες περιλαμβάνονται πέντε μέλη του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κενρτικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Γιάννη Μηλιό, άλλοτε σκιώδη υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης.

«Ο ελιγμός τους σηματοδοτεί για πρώτη φορά, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, την αντίθεση της σκληροπυρηνικής φατρίας στις κυβερνητικές επιλογές ως προς την οικονομική πολιτική και αυξάνει τις επιλογές της κυβέρνησης ως προς την αναχώρηση από το ευρώ».

Στο κείμενο που συνοδεύει τις απόψεις τους, αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μέρος της λιτότητας και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο.

Όπως αναφέρει το άρθρο που υπογράφει η Κέριν Χοπ, οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν εδώ και εβδομάδες σε μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το συγκεκριμένο κείμενο πρόκειται να συζητηθεί σε μια δημόσια συνεδρίαση του κόμματος την Τρίτη και ουσιαστικά επισημαίνει την κλιμάκωση της εκστρατείας, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της λιτότητας. Η προβολή στο μέλλον είναι ότι μπορεί να διχάσει το κόμμα σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Οι συγγραφείς του κειμένου κάνουν λόγο για ρήξη με τους πιστωτές «ως μόνη επιλογή». Κάνει λόγο για αναστολή των πληρωμών, για μέτρα που περιορίσουν την κίνηση κεφαλαίων, για κρατικό έλεγχο των τραπεζών, φορολόγηση των πλούσιων και για χρηματοδότηση υπέρ των ασθενέστερων – ακόμη και για μια έξοδο από το ευρώ.

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας δόσης και την ίδια στιγμή που στο φως της δημοσιότητας ήρθε μια νέα πρόταση από την πλευρά του Γιούνκερ.

Ειδικότερα για τον Γιάννη Μηλιό, το άρθρο αναφέρει πως είναι ένας βετεράνος μαρξιστής οικονομολόγος που οξύνει τα επιχειρήματά του κατά της λιτότητας από τότε που εκδιώχθηκε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνταν με την οικονομική πολιτική του κόμματος. «Παραμένει ένα σημαίνον μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ άλλα μέλη των ανταρτών αντιπροσωπεύουν διαφορετικές φατρίες με ένα μαρξιστικό υπόβαθρο».

Από την μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγει το άρθρο, επιμένει να φέρει το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών που είναι ο τερματισμός της λιτότητας και η διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Ακόμα, όμως και πολιτικοί της κεντρικής σκηνής, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η σιδηρά Πρόεδρος της Βουλής, έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την προφανή πρόθεσή της να συμβιβαστεί, παρά την επιμονή του πρωθυπουργού ότι οι «κόκκινες γραμμές» για μείωση συντάξεων και αναμόρφωση της αγοράς εργασίας που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι πιστωτές, δεν θα διαρραγούν».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.