Ειδησεογραφικό site

Φρίκη: Μωρό ενός μηνός πεθαίνει από την πείνα στη Συρία

88

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από τη Συρία, όπου οι πολίτες εξακολουθούν να βιώνουν την εξαθλίωση από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι τελευταίες εικόνες – γροθιά στο στομάχι δείχνουν ένα υποσιτισμένο μωρό, το οποίο αργότερα πέθανε από ασιτία στο προάστιο της Δαμασκού που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις

Τα στιγμιότυπα έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο, και δείχνουν ένα κοριτσάκι μόλις ενός μηνός, να ζυγίζει λιγότερο από δύο κιλά. Τα μάτια του είναι βαθουλωμένα από την πείνα, ενώ τα πλευρά του προεξέχουν από το λεπτεπίλεπτο δέρμα του.

Η μικρή Σαχάρ Ντοφντάα νοσηλευόταν με υποσιτισμό στην πόλη Χαμούρια, στην ανατολική περιοχή της Γούτα. Άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, μία ημέρα αφότου βιντεοσκοπήθηκαν τα στιγμιότυπα.

«Οι προμήθειες είναι πολύ λίγες και αν συνεχιστεί αυτό θα πεθάνουν περισσότερα παιδιά», δήλωσε στον Guardian, αξιωματούχος που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Γούτα ζουν υπό περιορισμό που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του Άσαντ. Γιατροί και ακτιβιστές υπογραμμίζουν ότι η έλλειψη τροφίμων είναι τόσο μεγάλη που δεκάδες περιπτώσεις υποσιτισμένων ανθρώπων κατακλύζουν τις τοπικές κλινικές και νοσοκομεία.

Οι νέες μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους καθώς και οι ίδιες υποσιτίζοτναι, και συνεπώς δεν μπορούν να παράξουν γάλα.

«Με τον αποκλεισμό της Γούτας και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, το πρόβλημα του υποσιτισμού επιδεινώνεται» προειδοποίησε η Μόνικα Άουαντ, μια αξιωματούχος της Unicef σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε απαντώντας σε ερωτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, 232 παιδιά υπέστησαν οξύ υποσιτισμό βαριάς μορφής και 882 οξύ υποσιτισμό μέτριας μορφής, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διευκρινίζοντας ότι άλλα 1.589 παιδιά βρίσκονται σε «κίνδυνο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.