Ειδησεογραφικό site

«Φρένο» Σόιμπλε για τις προσδοκίες από το Eurogroup: «Μην περιμένετε τελική συμφωνία για Ελλάδα»

55

«Μην περιμένετε τελική συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Eurogroup, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με τη δήλωση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο άνθρωπος που θεωρείται ότι κρίνει τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προανήγγειλε εμμέσως ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή της ομάδας με τους επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να δεχθεί η ελληνική πλευρά την προ-νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά το 2018, κυρίως για την μείωση του αφορολόγητου ορίου και την περαιτέρω συμπίεση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η πραγματική έκπληξη όμως ήρθε πριν από λίγα λεπτά,περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Σόιμπλε έκανε δηλώσεις και για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες είπε κάτι θετικό για την Ελλάδα.

«Θεωρούμε ότι η Ευρωζώνη πραγματικά πάει πολύ καλά. Και στην Ελλάδα φαίνονται τα πράγματα να πηγαίνουν καλά. Είμαστε σε μια καλή οδό. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο. Ελπίζω οι θεσμοί να καταλήξουν σε μια κοινή στάση για την Ελλάδα, περιμένουμε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» είπε ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

Δεν περιμένουμε τελική συμφωνία

«Δεν περιμένουμε τελική συμφωνία, καθώς είναι περισσότερο συνεδρίαση για να εκτιμήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την είσοδό του στην αίθουσα του Eurogroup, 15 περίπου λεπτά πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης στις 16:00, αναφέρθηκε στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν μια συμφωνία. Χαρακτηριστικά, δήλωσε:

« Είναι δύσκολο το »περιβάλλον» στην Ευρώπη. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η Ευρωζώνη πραγματικά πάει πολύ καλά. Και στην Ελλάδα φαίνονται τα πράγματα να πηγαίνουν καλά. Είμαστε σε μια καλή οδό. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο.
Σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της αγοράς. αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν πραγματικά να καταλήξουμε σε συμφωνία. Η Ελλάδα πάντα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ότι έχουμε προϋπολογίσει. αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε». 

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε καλύψει δρόμο για να γυρίσουν τα κλιμάκια στην Αθήνα

«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη», επισήμανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Επανέλαβε ότι οι όροι του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα είναι να υπάρχει «σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και το χρέος να είναι βιώσιμο. Ο κ.Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι έχουν γίνει συζητήσεις «για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να γυρίσουν στην Αθήνα τα κλιμάκια».

Ειδικότερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε:

Είχαμε έντονες συζητήσεις με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και να γυρίσουν στην Αθήνα τα κλιμάκια. Θα το συζητήσουμε στο Eurogroup, έχουμε καλύψει πολύ δρόμο. Από το Ταμείο κατ’ αρχήν είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν, αλλά η απαίτησή τους είναι να υπάρχει σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με βιωσιμότητα του χρέους, αυτά τα κριτήρια πρέπει να καλυφθούν για να μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Τα θέματα ρευστότητας όπως γνωρίζετε δεν είναι σημαντικά αυτή τη στιγμή, δεν θα εξεταστούν έως το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερόρητα στην Ελλάδα, να εξελιχθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, να αξιολογηθεί γρήγορα το πρόγραμμα. Πάντα υπάρχουν εκλογές στην Ευρώπη, το ζητούμενο είναι να κάνουμε τη δουλειά μας γρήγορα. Στην Ολλανδία κάναμε πολύ σύνθετες μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα, στο φορολογικό στο συνταξιοδοτικό. Είναι δύσκολο, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη.

Οι προσελεύσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συνεχίζονται με τον Βέλγο Υπουργό Γιόχαν Φον Οβερβέλντ να δηλώνει πως ναι μεν η εκλογική περίοδος που περνάει η Ευρωζώνη είναι ένα πρόβλημα, όμως αυτό δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στην εύρεση μιας ολοκληρωμένης και σωστής λύσης. Ένα ημίμετρο όπως το έθεσε δεν θα είναι λύση, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται διαρκώς σε εκλογές συμπλήρωσε ο Βέλγος υπουργός.

Συμπλήρωσε λέγοντας πως πρέπει να βρεθούν λογικές λύσεις και τόνισε πως υπάρχει ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο ως τον Ιούνιο, όπου η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 7 δισ. ευρώ σε ΕΚΤ και ΔΝΤ. «Αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις, τότε θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας και να μην καθυστερούμε».

Στην κρίσιμη συνεδρίαση που ξεκινάει στις 4 την Ελλάδα εκπροσωπούν οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Στην κυβέρνηση αυτό που θεωρούν επιτυχία είναι μια συμφωνία «στο παρά πέντε» για τον οδικό χάρτη προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις αρχές του Μαρτίου. Θέλουν συμφωνία-πακέτο και ανταλλάγματα «χέρι με χέρι» για αξιολόγηση, χρέος, πλεονάσματα και τον νέο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ο Τόμας Βίζερ, ο άνθρωπος που γνωρίζει, χειρίζεται και προετοιμάζει  τα πάντα γύρω από την διαπραγμάτευση «από μέσα», ως πρόεδρος του Euroworking Group, στέλνει ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα. Το μήνυμα είναι «συζητήσεις τέλος, πείτε «ναι» στα μέτρα και ψηφίστε τα τώρα και προκαταβολικά, για το 2018 και μετά, ώστε να γυρίσουν στην Αθήνα οι θεσμοί». Προειδοποιεί πως η καθυστέρηση ίσως φέρει χειρότερη συμφωνία και τονίζει πως δεν είμαστε ούτε καν στο «σημείο εκκίνησης», αλλά ίσως προλαβαίνουμε συμφωνία σε ένα μήνα!

Οι δανειστές, δια στόματος Βίζερ:

·Προτάσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομονώνουν από τα υπόλοιπα θέματα
·Θέλουν πρώτα να επιστρέψει η Τρόικα και μέτρα λιτότητας για το 2018 προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση

·Ζητούν δέσμευση για προνομοθέτηση των μέτρων από φέτος και για μετά το 2018, με μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο

·Προσφέρουν όμως ένα περίγραμμα δεσμεύσεων για ελάφρυνσης χρέους (και στόχων στα πλεονάσματα ίσως) που θα αποτελέσει την «βάση εκκίνησης» -αλλά όχι την οριστική συμφωνία- για το τελικώς θα αποφαστεί στους επόμενους μήνες και θα ισχύσει μετά το 2018.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ποντάρουν πολλά όμως και στο σχέδιο απομόνωσης του ΔΝΤ, επιχειρώντας συστηματικά να εκθέσουν τον (παλαιό γνώριμο) Πόουλ Τόμσεν και τις «παράλογες απαιτήσεις» του Ταμείου. Σύμμαχό τους έχουν την Κομισιόν, που υπερασπίζεται και εποπτεύει τα στοιχεία που παράγει η Αθήνα. Και ο κ.Τόμσεν όμως, που επιμένει για 4 δισ. πρόσθετα μέτρα, διαμήνυσε πως μπορεί να αναθεωρήσει, όχι γιατί δέχεται πως έκανε λάθος, αλλά αν η Αθήνα του δώσει καινούργια στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια στροφή του Ταμείου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.