Ειδησεογραφικό site

«Φρένο» Ισραήλ στην πώληση αμερικανικών F-35 στην Τουρκία

1.382

Ανησυχία έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η συμφωνία πώλησης αμερικανικών F-35 στην Τουρκία και μάλιστα συζητούν με τις ΗΠΑ, αν προχωρήσει το deal, να μη διατεθεί στην Άγκυρα λογισμικό ενίσχυσης της απόδοσης των μαχητικών.

Ανώτερος αξιωματούχους του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είπε στην εφημερίδα Haaretz ότι το Ισραήλ θα ήθελε να παραμείνει η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει τα υπερσύγχρονα μαχητικά stealth, ώστε να διατηρήσει το στρατιωτικό του προβάδισμα.

Αν και το Τελ Αβίβ αρνείται επισήμως ότι διαβουλεύεται με την Ουάσιγκτον αναφορικά με την πώληση των F-35 στην Τουρκία, πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα επιβεβαίωσαν στην ισραηλινή εφημερίδα ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών επικεντρώθηκαν στο λογισμό που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί και το οποίο επιτρέπει την «αναβάθμιση» των ικανοτήτων των F-35.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τον Ιούλιο το εν λόγω μαχητικό και το Τελ Αβίβ θέλει τα αεροσκάφη, που θα παραδοθούν -όταν γίνει αυτό- στην Τουρκία να μην το διαθέτουν.

Ένα μαηχτικό F-35 έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί στην Τουρκία τον Ιούνιο παρά την ψήφιση από το Κογκρέσο στις 24 Μαϊου ενός νομοσχεδίου που ζητά το πάγωμα των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Άγκυρα. Ένα άλλο νομοσχέδιο που συζητήθηκε σε επιτροπή της Γερουσίας στοχοποιεί την Τουρκία και προβλέπει αναστολή των πωλήσεων των F-35 στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είπε στη διάρκεια ακροάσεων στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, ότι η δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παραδοθούν τα μαχητικά στην Τουρκία, αφού όπως τόνισε «η τάση είναι λάθος» στη χώρα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.